De dag in vooruitgang: Regisseur Chloe Zhao schrijft geschiedenis, en meer
1

De dag in vooruitgang: Regisseur Chloe Zhao schrijft geschiedenis, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 1 maart 2021. 

Middelbare scholen en mbo’s weer gedeeltelijk open

Het is vandaag de dag dat middelbare scholen en mbo’s weer gedeeltelijk open gaan. Vanaf vandaag kunnen scholieren en studenten weer minimaal één dag per week naar school.

Volgens het OMT is deze versoepeling ‘veilig en verantwoord’ zolang iedereen anderhalve meter afstand houdt, zo schrijft NU.nl.
Ook op hbo’s en universiteiten is er behoefte aan meer fysiek onderwijs. Het kabinet bekijkt of dat in een volgende fase kan.

Regisseur Chloe Zhao schrijft geschiedenis op Golden Globes

Zhao ontving als eerste vrouwelijke Aziatische regisseur de prijs voor beste regisseur, voor haar film Nomadland. Aziatische mensen over de hele wereld reageren emotioneel, zo schrijft de BBC.

Het is nog maar één keer eerder gebeurd dat een vrouw een Golden Globe voor beste regisseur won – dat was Barbra Streisand in 1984.

Telecomkabels kunnen aardbevingen voorspellen

Telecomkabels op de bodem van de oceaan zijn goed voor meer dan alleen dataverkeer; ze kunnen ook worden ingezet om aardbevingen en tsunami’s te voorspellen. Dat blijkt uit een publicatie in Science waar Trouw vandaag over schrijft.

Door een telecomkabel beweegt licht in één richting. Als er trillingen zijn, kan die richting een beetje veranderen. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat je uit het kabelsysteem kunt afleiden of er een beving op komst is – zonder dat daar extra apparatuur voor nodig is.

Nieuw energielabel moet koelkasten en vaatwassers nog zuiniger maken

Voor apparaten als koelkasten, vaatwassers en tv’s geldt voortaan een nieuw energielabel. Dat meldt de NOS. Het vorige label was alweer tien jaar oud, en de meeste apparaten vielen in de categorie ‘A+++’.

Met de criteria van het nieuwe label kan een koelkast die eerst heel duurzaam te boek stond, ineens een F krijgen. Dat kan voor eigenaren even slikken zijn, maar Milieu Centraal hoopt dat het een gunstig effect heeft op producenten. Zij worden gestimuleerd om hun apparaten nog zuiniger te maken.

Minder zakkenrollers en inbraken sinds corona

Een gunstig bijeffect van de coronamaatregelen: het aantal zogenoemde ‘klassieke misdrijven’ is het afgelopen jaar fors gedaald.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS waar de Volkskrant vandaag over schrijft.

Klassieke misdrijven zijn bijvoorbeeld winkeldiefstallen, inbraken en berovingen. Het aantal aangiften van zakkenrollers daalde het meest, dat nam het afgelopen jaar met de helft af, tot ongeveer 7000. Daar staat tegenover dat het aantal online misdrijven juist blijft toenemen. Ook dat heeft volgens het CBS indirect te maken met de coronamaatregelen.
Bijvoorbeeld doordat we meer online zijn gaan winkelen.

Intratuin wil wildere tuinen en balkons

Intratuin daagt iedereen uit om Nederland een stukje wilder te maken, namelijk door 1 m2 meter wildernis toe te voegen aan je tuin of balkon.

Tuinen met een grotere soortenrijkdom zijn volgens het bedrijf gezonder en minder gevoelig voor ziektes, en er komen meer insecten en andere dieren op af.

De impact van al die nieuwe stukjes wildernis wil het bedrijf gaan meten met een zogenoemd ‘biodiversiteitsdashboard’, dat vandaag wordt gelanceerd.

Beeld: YouTube

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:36 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
10:26 Omar
there's nothing like this omar
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater
10:17 Robin Thicke
hola robin thicke
10:13 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
10:10 Toco
mané toco
10:07 Alain Clark
blow me away alain clark
09:53 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
09:47 Benny Sings
dancing in the dark benny sings
09:44 Pointer Sisters
fire pointer sisters