Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
De dag in vooruitgang: Schonere Noordzeestranden, en meer
1

De dag in vooruitgang: Schonere Noordzeestranden, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 18 februari 2021. 

Schonere stranden

De stranden langs de Noordzee worden schoner. Er ligt een kwart minder afval dan tien jaar geleden, blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee waar de NOS over schrijft.

Stichting De Noordzee telde het afgelopen jaren het aantal stukken afval per 100 meter. Tussen 2001 en 2010 waren dat er bijna 388, tussen 2010 en 2020 lag dat gemiddelde op 282 stuks.

Volgens de stichting is de daling onder meer te danken aan het groeiende draagvlak voor de aanpak van afval en aan effectief beleid. Daarnaast ziet de stichting dat burgers, bedrijven en organisaties zich meer inzetten voor een schone zee, bijvoorbeeld door het strand op te ruimen.

 

Positieve reacties op coronasteunpakket onderwijs

Verenigingen, vakbonden en Tweede Kamerleden zijn tevreden over het corona-steunpakket voor het onderwijs, zo schrijft Trouw.

Het kabinet trekt 8,5 miljard euro uit om opgelopen achterstanden aan te pakken. Het grootste deel van het pakket  gaat naar basisscholen, middelbare scholen en speciaal onderwijs.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het een ‘serieus bedrag’. De Landelijke Studenten Vakbond zegt dat studenten dankzij de steun ‘eindelijk weer wat ademruimte’ hebben.

Kritische geluiden zijn er ook, onder meer van de AOb. De bond vindt het goed dat er structureel 652 miljoen naar mbo’s, hbo’s en universiteiten gaat, maar zegt dat ook basisscholen en middelbare scholen een structurele, jaarlijkse bijdrage kunnen gebruiken.

 

Gratis tampons en maandverband op Nieuw-Zeelandse scholen

Scholen in Nieuw-Zeeland gaan tampons en maandverband gratis beschikbaar stellen aan leerlingen, dat meldt de BBC.

Premier Jacinda Ardern wil daarmee voorkomen dat meisjes lessen overslaan omdat ze geen geld hebben voor maandverband.
Het afgelopen jaar vond er alvast een pilot plaats onder 15 scholen, en dat was een succes.

Nieuw-Zeeland is niet het eerste land dat maandverband gratis beschikbaar stelt op scholen; in het Verenigd Koninkrijk gebeurt dat al. Schotland kondigde eind vorig jaar zelfs aan om menstruatieproducten voor iedereen gratis te maken.

In Nieuw-Zeeland gaat de maatregel voor scholen vanaf juni in.

 

Geen Duitse kuikens meer in de versnipperaar

Duitsland gaat het doden en versnipperen van jonge haantjes vanaf volgend jaar verbieden, zo is te lezen in Trouw. Nu nog worden haantjes vaak een dag nadat ze uit het ei kom gedood, omdat ze geen ‘economische waarde’ hebben. Ze leggen immers geen eieren, en ook de vleesindustrie heeft weinig interesse, omdat ze minder snel groeien dan hennen.

Een alternatief bestaat al: bedrijven kunnen het geslacht van het embryo al voor de geboorte te weten komen door een beetje vloeistof uit het ei te halen. Eieren waar een hen in groeit gaan dan terug naar de kippenboer, eieren waarin een haantje zit worden verwerkt in dierenvoer.

Duitse dierenwelzijnsorganisaties zijn weinig enthousiast over het alternatief; ze zien het als een tijdelijke oplossing. Sommige organisaties stellen dat embryo’s vanaf de negende dag in het ei al pijn kunnen voelen. Zij pleiten voor het houden van kippenrassen waarvan je ook de haantjes goed kunt eten.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:31 Level 42
love games level 42
13:25 Blackbyrds
walking in rhythm blackbyrds
13:21 Prince
betcha by golly wow prince
13:18 Jeangu Macrooy
step into the water jeangu macrooy
13:14 Michael Jackson
human nature michael jackson
13:11 Anthony Strong
on a clear day anthony strong
13:06 Dr Dre
keep their heads ringin' dr dre
13:02 Aretha Franklin & George Michael
i knew you were waiting (for me) aretha franklin & george michael
12:54 Jamison Ross
a mellow good time jamison ross
12:49 Grace Jones
i've seen that face before grace jones