Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
De dag in vooruitgang: Schonere Noordzeestranden, en meer
1

De dag in vooruitgang: Schonere Noordzeestranden, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 18 februari 2021. 

Schonere stranden

De stranden langs de Noordzee worden schoner. Er ligt een kwart minder afval dan tien jaar geleden, blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee waar de NOS over schrijft.

Stichting De Noordzee telde het afgelopen jaren het aantal stukken afval per 100 meter. Tussen 2001 en 2010 waren dat er bijna 388, tussen 2010 en 2020 lag dat gemiddelde op 282 stuks.

Volgens de stichting is de daling onder meer te danken aan het groeiende draagvlak voor de aanpak van afval en aan effectief beleid. Daarnaast ziet de stichting dat burgers, bedrijven en organisaties zich meer inzetten voor een schone zee, bijvoorbeeld door het strand op te ruimen.

 

Positieve reacties op coronasteunpakket onderwijs

Verenigingen, vakbonden en Tweede Kamerleden zijn tevreden over het corona-steunpakket voor het onderwijs, zo schrijft Trouw.

Het kabinet trekt 8,5 miljard euro uit om opgelopen achterstanden aan te pakken. Het grootste deel van het pakket  gaat naar basisscholen, middelbare scholen en speciaal onderwijs.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het een ‘serieus bedrag’. De Landelijke Studenten Vakbond zegt dat studenten dankzij de steun ‘eindelijk weer wat ademruimte’ hebben.

Kritische geluiden zijn er ook, onder meer van de AOb. De bond vindt het goed dat er structureel 652 miljoen naar mbo’s, hbo’s en universiteiten gaat, maar zegt dat ook basisscholen en middelbare scholen een structurele, jaarlijkse bijdrage kunnen gebruiken.

 

Gratis tampons en maandverband op Nieuw-Zeelandse scholen

Scholen in Nieuw-Zeeland gaan tampons en maandverband gratis beschikbaar stellen aan leerlingen, dat meldt de BBC.

Premier Jacinda Ardern wil daarmee voorkomen dat meisjes lessen overslaan omdat ze geen geld hebben voor maandverband.
Het afgelopen jaar vond er alvast een pilot plaats onder 15 scholen, en dat was een succes.

Nieuw-Zeeland is niet het eerste land dat maandverband gratis beschikbaar stelt op scholen; in het Verenigd Koninkrijk gebeurt dat al. Schotland kondigde eind vorig jaar zelfs aan om menstruatieproducten voor iedereen gratis te maken.

In Nieuw-Zeeland gaat de maatregel voor scholen vanaf juni in.

 

Geen Duitse kuikens meer in de versnipperaar

Duitsland gaat het doden en versnipperen van jonge haantjes vanaf volgend jaar verbieden, zo is te lezen in Trouw. Nu nog worden haantjes vaak een dag nadat ze uit het ei kom gedood, omdat ze geen ‘economische waarde’ hebben. Ze leggen immers geen eieren, en ook de vleesindustrie heeft weinig interesse, omdat ze minder snel groeien dan hennen.

Een alternatief bestaat al: bedrijven kunnen het geslacht van het embryo al voor de geboorte te weten komen door een beetje vloeistof uit het ei te halen. Eieren waar een hen in groeit gaan dan terug naar de kippenboer, eieren waarin een haantje zit worden verwerkt in dierenvoer.

Duitse dierenwelzijnsorganisaties zijn weinig enthousiast over het alternatief; ze zien het als een tijdelijke oplossing. Sommige organisaties stellen dat embryo’s vanaf de negende dag in het ei al pijn kunnen voelen. Zij pleiten voor het houden van kippenrassen waarvan je ook de haantjes goed kunt eten.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
20:02 Staple Singers
if you're ready (come go with me) staple singers
19:52 Al Jarreau
boogie down al jarreau
19:43 Van Morrison
only a song van morrison
19:35 Loleatta Holloway
love sensation loleatta holloway
19:31 Usher
u remind me usher
19:24 Stan Getz & Joao Gilberto
desafinado stan getz & joao gilberto
19:21 Jon Batiste
i need you jon batiste
19:17 Boz Scaggs
what can i say boz scaggs
19:14 Alicia Keys
if i ain't got you alicia keys
19:09 Amos Lee
give it up amos lee