De dag in vooruitgang: Meer tijd voor zorg door minder registratie
0

De dag in vooruitgang: Meer tijd voor zorg door minder registratie

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 8 februari 2021. 

Ziekenhuizen: ‘minder onnodig registreren leidt tot meer zorg’

Het Nijmeegse Radboud UMC, het Groningse UMCG en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem experimenteerden de afgelopen twee jaar met het verminderen van registraties. Die zijn namelijk niet altijd zinvol, zegt een team van onderzoekers. Daarbij doelen ze bijvoorbeeld op pijnmetingen bij een patiënt die geen pijn ervaart, of het meten van ondervoeding bij jonge, gezonde patiënten.

Door alleen de echt zinvolle zaken te registreren, houden artsen en verpleegkundigen al snel twee uur per week over, zo blijkt het uit onderzoek waar Trouw over schrijft. Volgens de deelnemende ziekenhuizen kan die tijd worden besteed aan zorg.

De ziekenhuizen adviseren nu om ‘de registratieteugels’ te laten vieren en zorgpersoneel meer ruimte te geven om te leren. Of de regeldruk ook echt gaat verminderen moet nog blijken. Later dit jaar krijgt het onderzoek een vervolg op verschillende intensive cares.

 

Amanda Gorman is de eerste Super Bowl-dichter

Een primeur op de Amerikaanse Super Bowl. Amanda Gorman is de allereerste dichter ooit die optrad op het evenement, dat schrijft The New York Times.

Gorman werd vorige maand wereldwijd bekend door haar voordracht van haar gedicht ‘The Hill We Climb‘ op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. Met haar 22 jaar is Gorman de jongste inauguratie-dichter uit de geschiedenis van de VS.

Het gedicht dat ze voordroeg op de Super Bowl ging over de drie zogeheten ‘ere-kapiteins’ van het evenement:
een leraar, een verpleegkundige en een oorlogsveteraan.

Amanda Gorman vertelde eerder in The Daily Show wat het voor haar betekent om de eerste dichter op de Super Bowl te zijn.

 

Dit mini-bos helpt de natuur in je tuin én in Brazilië

En over een beter klimaat gesproken: als het aan het Wereldnatuurfonds ligt, begint dat in je eigen tuin. Samen met onder meer Intratuin biedt de organisatie ‘minibos-pakketten’ aan.

In zo’n pakket zitten 9 inheemse planten en bomen, die je op 3 m2 kwijt kunt. Door zo’n mini-bos in je tuin te zetten, help je insecten en andere dieren. En dat niet alleen: voor ieder verkocht pakket plant het WNF ook drie bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië, een gebied dat voor een groot deel is ontbost.

Het minibos-pakket kost 35 euro en is tot 7 maart te bestellen.

 

Dakloze Paul brengt winterweek door in hotel dankzij crowdfunding

De dakloze Paul Kole uit Amsterdam kan met dit barre winterweer de hele week in een hotel slapen, met dank aan een spontane actie van Marnix Geus uit Amsterdam. Dat schrijft het AD.

Geus kwam de Kole regelmatig tegen op straat en maakte dan vaak een praatje. Toen bleek dat er bar winterweer op komst was, boekte hij voor Kole een nacht in een hotel Flipper in De Rivierenbuurt, voor 28 euro.

Hij plaatste ook een oproep op LinkedIn, met het doel genoeg geld op te halen om Kole de hele week onder te brengen in het hotel. Dat is gelukt: de donaties bleven maar binnenkomen, en Geus haalde meer dan 20.000 euro op.Veel meer dan nodig was om het hotel te betalen, en dat is volgens Geus alleen maar goed – want het verhaal van Paul Kole staat voor iets groters, zegt hij.

Geus is nu in gesprek met onder meer de Sheltersuit Foundation om ervoor te zorgen dat alle donaties goed terechtkomen.

 

Prorail gaat sporen vaker hergebruiken

Op een dag waarop vanwege sneeuw en vrieskou maar weinig treinen rijden, toch mooi nieuws van het spoor. Beheerder Prorail gaat oude sporen langzaamaan opnieuw gebruiken, zo is te lezen in De Volkskrant.

Afgedankte ‘dwarsliggers’, de bielzen waar de rails op steunen, worden vaak vermalen om er nieuwe grondstoffen van te maken, of ze worden meegegeven aan aannemers.

Dat kan anders, vond Prorail-technicus Remco Verloop. Als een stuk spoor vernieuwd wordt, kun je een deel van de rails vaak opnieuw inzetten, zegt hij. Op een aantal plekken in het land gaat dat nu gebeuren. De aanpak moet bijdragen aan het voornemen van Prorail om in 2030 circulair en klimaatneutraal te zijn.

 

Paus Franciscus stelt vrouwelijke tweede secretaris aan

Een primeur binnen de katholieke kerk: Paus Franciscus heeft binnen een belangrijke overleggroep, de synode van bisschoppen, een nieuwe tweede secretaris aangesteld. De Franse Nathalie Becquart is de eerste vrouw die binnen de katholieke kerk zo’n hoge functie bekleedt, zo schrijft CNN.

Volgens een kardinaal is de benoeming van Becquart er een die ‘deuren opent’.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
04:13 Joy Crookes
feet don't fail me now joy crookes
04:08 Aretha Franklin
who's zooming who aretha franklin
04:04 George Benson
show me the love george benson
04:01 Gabriel Rios
broad daylight gabriel rios
03:56 Windjammer
tossing and turning windjammer
03:53 Jade
don't walk away jade
03:49 Robert Finley
souled out on you robert finley
03:45 Terence Trent D'arby
sign your name terence trent d'arby
03:41 Ray Charles
georgia on my mind ray charles
03:37 Sade
by your side sade