Goed voor je smaak. Goed voor je nieren. Steeds meer mensen eten zoutbewust. Dat helpt om je nieren gezond te houden.

Minder zout eten kan makkelijk als je meer kruiden en specerijen gebruikt. Het mooie is: hoe vaker je dat doet, hoe meer smaken je proeft. Hou je van je nieren én van lekker eten? Zeg dan dag tegen zout.

Waarom dag tegen zout?

Ook als je zelf weinig zout toevoegt bij het koken, is de kans groot dat je er teveel van binnen- krijgt. Want 80% van onze zoutinname zit verwerkt in producten zoals 48+ kaas, vleeswaren, soepen en kant-en-klare sauzen. Zo eten we per persoon per jaar gemiddeld een kilo zout teveel.

Hoe erg is dat?

Teveel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Dat risico geldt voor ieder- een. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben nu al chronische nierschade, vaak zonder zich daar bewust van te zijn. Minderen met zout helpt dus om je nieren gezond te houden.

Nierstichting. Je nieren zijn je leven. dagtegenzout.nl


Win een zoutbewust diner voor twee ter waarde van 250 euro!

Wist jij dat 85% van ons meer zout binnenkrijgt dan de maximum aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag? Of dat 36% van de zoutinname afkomstig is van de warme maaltijd?  80% van het zout dat je binnenkrijgt, zit in gekochte voedingsmiddelen. De rest voegen mensen zelf toe tijdens het koken of aan tafel.

Veel zout is slecht voor je. Het verhoogt de bloeddruk en vergroot zo het risico op nierschade en hart- en vaatziekten. Inzicht in je eigen zoutgebruik krijg je met de online Zoutmeter. Ook zie je er wat de zoutste boosdoeners zijn en lees je nóg meer tips en alternatieven.

De Nierstichting pleit, samen met anderen, voor bindende afspraken met de levensmiddelenindustrie. Want vermindering van zoutgebruik is niet alleen een taak van de individuele consument. Een belangrijke rol is weggelegd voor producenten van voeding. De stappen die zij tot nu toe zetten zijn niet ambitieus genoeg. De Nierstichting maakt zich daarom hard voor strengere zoutregels.

Zoutbewust eten wil de Nierstichting stimuleren. Daarom geven deze de hele week een zoutbewust diner voor twee weg. Ga naar onze Facebookpagina of Instagram en laat weten met wie jij een avondje zoutbewust wilt proberen en waarom!

Wil je graag zoutbewuste receptinspiratie opdoen? Ook dat kan. Bekijk hieronder onze vijf zoutbewuste suggesties voor een gezonde maaltijd of kijk in de Kruidenwijzer.


Hoofdgerecht: zomerse tomatensoep

2 personen • 15-30 minuten

Ingrediënten

  • 700 gram tomaten
  • 1 eetlepel olie
  • 300 gram diepvries tuinbonen
  • 150 gram soepgroente
  • 2 plakjes achterham
  • 8 blaadjes basilicum

 Bereiding

  • Was de tomaten en snijd ze klein.
  • Verwarm de olie en bak hierin de tomaten met wat peper.
  • Pureer de tomaten met de staafmixer of in de keukenmachine.
  • Voeg de tuinbonen toe en kook dit 5 minuten.
  • Voeg de soepgroente toe en kook de soep nog 5 minuten.
  • Snijd de ham in reepjes en roer ze door de soep.
  • Snijd de basilicum klein en strooi het er over.

Kruidenwijzer-tip: breng je tomatensoep extra op smaak met knoflook, peper en peterselie.


Hoofdgerecht: pastasaus met tomaten

4 personen • 15-30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 eetlepel olie
  • 500 gram tomaten of 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel tijm, rozemarijn of oregano
  • 4 takjes selderi

Bereiding

  • Pel de ui en de knoflook.
  • Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in reepjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
  • Fruit de ui, de knoflook en de bleekselderij in de hete olie.
  • Voeg de tomaten, het laurierblad en de tijm toe en laat de saus 15 minuten zacht pruttelen.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Pureer de saus eventueel met een staafmixer en maak hem op smaak met peper en klein gesneden selderij.

Extra informatie: Bewaar de saus afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast.


Hoofdgerecht: visovenschotel met aardappelen

2 personen • 30+ minuten

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 1 dunne prei
  • 200 gram visfilet (bijv. kabeljauw)
  • 1 eetlepel kookroom
  • 1 theelepel mosterd

Bereiding

  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water net gaar.
  • Verwarm de oven voor op 175° C.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in smalle ringen.
  • Snijd de aardappelen in plakken en leg de helft in een ovenvaste schaal. Verdeel de preiringen er over.
  • Bestrooi de vis met peper en leg de vis op de prei.
  • Dek dit af met de rest van de aardappelen.
  • Meng de room met de mosterd en 100 ml water en giet dit over de aardappelen.
  • Laat het gerecht in de hete oven in ca. 25 minuten gaar en bruin worden.

Menusuggestie: Lekker met doperwtjes met salie.

Kruidenwijzer-tip: maak je visovenschotel verder op smaak met tijm, selderij, peterselie, knoflook en citroensap. 


Hoofdgerecht: frittata van uien en geitenkaas

2 personen • 30+ minuten

Ingrediënten

  • 400 gram zoete uien of 200 gram rode en 200 gram gewone uien
  • 1 eetlepel olie
  • mespuntje tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eieren
  • 50 gram zachte geitenkaas

Bereiding

  • Warm de oven voor op 175° C.
  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
  • Gebruik voor het fruiten van de uien een pan die ook in de oven kan of doe het mengsel later over in een ovenvaste schaal.
  • Fruit de uien in de olie 10 minuten heel zacht. Laat ze heel licht kleuren.
  • Voeg de tijm toe met wat peper en pers het teentje knoflook er boven uit.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Klop de eieren los met peper en schenk dit over de uien.
  • Verkruimel de geitenkaas en strooi de kaas er over.
  • Laat het gerecht in de hete oven in ca. 15 minuten gaar worden en goudbruin kleuren.

Menusuggestie: Lekker met komkommersalade en volkorenbrood.


Hoofdgerecht: pieper de patatas

Ingrediënten (4 personen):

  • Zoete aardappels, 500 gram
  • Rozemarijn, 1 theelepel
  • Knoflook, 2 teentjes (geperst)
  • Chilipoeder, 2 theelepels
  • Ahornsiroop, 1 eetlepel
  • Olijfolie, 2 eetlepels

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de aardappels beetgaar in ongeveer 15 minuten. Giet af, laat afkoelen en snijd in blokjes.
  • Meng vervolgens de kruiden, ahornsiroop en olie.
  • Doe de aardappelblokjes erbij, meng goed door en leg in een ovenschaal.
  • Zet het ongeveer 15 minuten in de oven en hussel de aardappels een paar keer.
  • Zodra een vork er makkelijk doorheen gaat, zijn de aardappels klaar.

Tip: Rooster je groente in de oven, hierdoor creëer je meer smaak dan wanneer je ze kookt. Zout toevoegen is zo niet meer nodig.