Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Dakloos in Finland
18

Dakloos in Finland

Finland is het enige land in de Europese Unie waar het aantal daklozen afneemt. En dat is te danken aan een systeem dat vrij eenvoudig in elkaar zit: heb je een woning nodig, dan regelt de overheid er een voor je.

Belangrijk is dat de bewoners worden gezien als huurders. Ze krijgen een contract, betalen huur en vragen huursubsidie aan indien nodig.

Het zogenoemde ‘Housing First’ programma bestaat nu meer dan tien jaar. In die tijd zorgde het project voor zo’n 3500 nieuwe woningen en inmiddels slaapt er in Helsinki bijna niemand meer op straat.

Volgens Juha Kaakinen van Housing First was een omslag in het denken over het daklozenprobleem hard nodig. “We moesten af van nachtopvangen en soorgelijke instellingen. Die bestonden al sinds mensenheugenis, maar iedereen kon zien dat ze het daklozenprobleem niet oplosten.

We besloten te kiezen voor een andere insteek en mensen onvoorwaardelijk een woning te bieden. Dus we zeggen: kijk, je hoeft niet al je problemen op te lossen voordat je een huis krijgt. Die woning moet juist de veilig basis zijn van waaruit je die problemen makkelijker kunt aanpakken.”

Een van de gelukkigen die via het Housing First-programma een woning kreeg, is de 32-jarige Taitu Ainesmaa. Zijn tweekamerappartement in Helsinki kijkt uit over de berkenbomen in zijn wijk.

Dat hij nu een eigen woning heeft, noemt Ainesmaa ‘een groot wonder’. Eerder leefde hij in een woongroep waar iedereen aan de drugs zat. Ainesmaa vertrok. Dan zat hij weer in een slechte relatie, of sliep hij bij zijn broer op de bank. “Ik sliep slecht, heb nooit mijn eigen plek gehad. Dit is geweldig.”

Lees verder via The Guardian.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:23  TLC
waterfalls (origineel) tlc
16:19 New Cool Collective & Mark Reilly
we should be dancing new cool collective & mark reilly
16:15 Barry White
never never gonna give you up barry white
16:11 Lauryn Hill & Bob Marley
turn your lights down low lauryn hill & bob marley
16:07 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
15:49 Quincy Jones
summer in the city quincy jones
15:45 Prince
kiss prince
15:41 Blue Lab Beats ft. Alex Blake
nights in havana blue lab beats ft. alex blake
15:38 UB40
red red wine ub40