Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Kwetsbare kinderen hun helden
19

Kwetsbare kinderen hun helden

Als vrijwilliger bij vakantiekampen voor kwetsbare kinderen zag René van Winden (47) hoe kinderen opleefden door een ontmoeting met hun rolmodel. Dat was het begin van de stichting Mijn Held.

Een meisje dat opgroeit in een gezin waarin geen geld is voor sportclubs of verjaardagscadeaus, een jongen die uit huis is geplaatst of een kind dat vanwege een zieke broer of zus naar de achtergrond verdwijnt. Als het aan ex-advocaat René van de Winden ligt, zijn het allemaal kleine helden. “Zij zetten zich dag en nacht in voor hun familie. Kinderen zijn daar heel flexibel in, die vinden dat normaal. Wij willen ze het gevoel geven: joh, wat je doet is hartstikke stoer. Jij bent eigenlijk een jonge held die ook wel eens in het zonnetje mag worden gezet.”

Van Chantal Janzen tot meester Joep

Met dat idee richtte hij vijf jaar geleden Mijn Held op. De stichting organiseert individuele ontmoetingen tussen kleine helden en hun grote helden. Die laatste zijn er in alle soorten en maten, weet René. Van voetballers en rappers tot dansers en actrices. Maar ook in het dagelijks leven zijn helden te vinden. Hij herinnert zich een jongen met gezondheidsproblemen wiens leraar, meester Joep, een enorme steun voor hem was. De jongen wilde zijn meester daarom verrassen. René: “Ik dacht, dat is leuk, zo’n ontmoeting met je grote held. Maar meester Joep zie je iedere dag, dus laten we iets extra’s verzinnen.” Na de verrassing voor meester Joep trof de jongen zijn favoriete YouTuber aan in de lerarenkamer. “Die heeft toen een uur met hem zitten gamen.”

Een rolmodel kan ook iemand zijn met een droombaan. Een kind dat kok wil worden, loopt bijvoorbeeld een dag mee in een restaurant met een Michelinster. Ook kreeg de stichting eens een aanmelding van een meisje dat graag stewardess wilde worden, maar dat vanwege een verlamde arm waarschijnlijk niet zal kunnen. Via Mijn Held kon ze toch een dag stewardess zijn, achter de schermen bij een grote luchtvaartmaatschappij. René weet het nog goed: “Ze mocht meedoen met de bespreking van de crew en bij de veiligheidscheck mocht zij de vragen stellen. Compleet met petje en sjaaltje.”

Verslaafd geraakt

Zelf wist de Delftenaar al vanaf de lagere school dat hij advocaat wilde worden. Hij studeerde rechten en werkte twaalf jaar als advocaat. Tegelijkertijd had hij altijd “een heel goede klik met kinderen en jongeren.” Daar wilde hij iets mee. Zo kwam het dat hij tien jaar geleden voor het eerst als vrijwilliger meeging met een kamp van Heppie, een stichting die vakanties organiseert voor kinderen die er anders niet tussenuit kunnen, bijvoorbeeld vanwege geldgebrek of omdat ze een stoornis hebben, waardoor ze niet met een regulier kamp mee kunnen.

LEES OOK:Kees Veldboer (60) bewijst: voor een laatste wens is het nooit te laat

Sinds die eerste vakantie is René “soort van verslaafd geraakt”, bekent hij lachend. De afgelopen jaren was hij vrijwilliger bij zestien kampen. Soms deed hij er wel drie in een jaar. “Als je ziet wat kinderen in een week kunnen leren… bijvoorbeeld als het gaat om vriendschappen sluiten. Ik heb ouders gezien die ervan overtuigd waren dat hun kind dat niet kon, omdat het autistisch is. Als ze dan aan het eind van de week werden opgehaald, gilden ze naar hun moeder: ‘ik heb een vriendje gemaakt!’. Die moeder in tranen. Wat je met een weekje welgemeende aandacht en complimenten voor elkaar krijgt, dat is echt fantastisch om te zien.”

Tijdens de kampen van Heppie kwam er af en toe een bekende Nederlander langs. Dat leek zo’n grote impact te hebben op het enthousiasme en de motivatie van de kinderen, dat René besloot er een aparte organisatie aan te wijden.

Ook voor groepen

Naast individuele ontmoetingen organiseert Mijn Held ook groepsevenementen. Door samenwerkingen met onder andere Feyenoord en Disney On Ice worden activiteiten op touw gezet voor meerdere kinderen tegelijk. Extra veel indruk maakte het inspiratiecollege dat acteur en komiek Jandino gaf voor een groep van vijftig jongeren. René: “Hij vertelde: ‘ik ben ook in armoede opgegroeid, maar ik heb mensen gevonden die in mij geloven. Nu geloof ik heel erg in mezelf, en kijk waar ik terecht ben gekomen.”

Dat het niet makkelijk is om los te breken uit een omgeving van werkloosheid en criminaliteit, benadrukte de acteur ook. “Die boodschap gaf hij zeker mee”, herinnert René: “het is keihard werken. Niet zo van, ik zet een filmpje op YouTube en ik heb 3 miljoen volgers.” Aan het eind van de dag hoorde hij dat een jongen Jandino bedankte voor het college. “Die jongen zei: ‘als ik denk aan opgeven, denk ik terug aan vanmiddag.’ Dat is precies wat we willen bereiken met zo’n dag, en dat landt dus echt.”

René is ervan overtuigd dat één bijzondere dag een blijvende impact kan maken. “Een kind dat naar Ernst en Bobbie is geweest, is bijvoorbeeld na een half jaar nog de theatershow aan het naspelen. Of ze kijken nog steeds naar het shirt van Daley Blind met handtekeningen erop, dat ze hebben gekregen bij de wedstrijd van het Nederlands elftal. Je merkt dat kinderen zich bijzonder zijn gaan voelen.”

Toch voelt hij ook de behoefte om zich structureel in te zetten voor kinderen die hulp nodig hebben. De advocatuur heeft hij inmiddels achter zich gelaten. Sinds deze maand werkt hij bij de Nationale Kinderombudsman, waar hij zijn passie voor kinderen en het recht combineert.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich net inzet voor een betere wereld? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:38 Nona
forever yours nona
14:34 Van MC Coy
soul cha cha van mc coy
14:27 Leon Bridges
bad bad news leon bridges
14:23 Mezzoforte
garden party (single edit) mezzoforte
14:20 Edsilia Rombley & Numidia
soulmate edsilia rombley & numidia
14:16 Tito Puente
oye como va tito puente
14:13 Pharrell
frontin' pharrell
14:08 Shapeshifters
lola's theme (lola's lounge mix) shapeshifters
14:02 Prince
1999 (album) prince
13:51 Estelle & Kanye West
american boy estelle & kanye west