De 5 favoriete zomernummers van DJ Jan-Paul Grootentraast
4

De 5 favoriete zomernummers van DJ Jan-Paul Grootentraast

Wie is die fijne stem in de ochtendshow tijdens de Sublime Summertime Top 500? Het is onze zeer gewaardeerde vliegende keep presentator Jan-Paul Grootentraast! Tijd om deze muziekfanaat beter te leren kennen.

Zoals je dat vaker hoort bij DJ’s, slaat het radiovirus op jonge leeftijd toe. Zo ook bij presentator Jan-Paul Grootenraast (in de volksmond JP) die als 12-jarig onderdeurtje voor het eerst de studio van Omroep Venlo betrad om te zien hoe alles werkte. Vanaf dat moment wist hij: dit is mijn toekomst. “Er waren vriendjes in mijn klas die dezelfde interesse hadden. We waren nog jochies, maar we mochten in de jaren erna aan radioprogramma’s meewerken. Op een gegeven moment had ik een eigen show, maar wat weet je dan eigenlijk van muziek? Je draait vooral wat in de hitlijsten staat. Lekkere foute nineties muziek!”

Door goed naar andere radiozenders te luisteren, ontwikkelt JP een bredere muzieksmaak, waarin al snel een voorliefde ontstaat voor rauwe funk en soulmuziek. Tijdens zijn studie, Media & Entertainment Management, voelt Hilversum nog ver weg. “Toch wist ik zeker dat ik van mijn hobby mijn werk wilde maken. Ik liep stages bij 3FM en Veronica. Na mijn studie kon ik bij Radio Decibel aan de slag, waar ik mijn eerste ‘echte’ radioprogramma kreeg. Tenminste, als je omroep Venlo niet meetelt”, lacht JP. Hij grijpt alles aan om ervaring op te doen; van producer bij Qmusic tot audiovormgever bij 3FM.

Die verbinding vind ik het mooiste wat er is

En dan komt een kans voorbij die hij met beide handen aangrijpt. “Voor soul- en jazz-zender NPO Radio 6 mocht ik nachtprogramma’s presenteren. Ik voelde me al aangetrokken tot deze zender vanwege hun muziekgenre. En de nacht geeft een ongelofelijke vrijheid om jezelf en je muzieksmaak verder te ontwikkelen. Vanuit de NPO Campus kreeg ik ook nog training en coaching. Een geweldige periode waarin ik ook Angelique en Jaap leerde kennen. Het blijft wonderlijk dat je door je stem, muziek, techniek en vormgeving een krachtige sfeer kan neerzetten, waar heel veel mensen naar kunnen luisteren door een kastje aan te zetten. Die verbinding vind ik het mooiste wat er is.”

Toen in 2016 de stekker uit NPO Radio 6 werd getrokken, kon JP direct door in de nacht bij Radio 2. In de jaren erna werkte hij tevens voor radio Veronica en deed hij inspreekwerk, audio- en videoproducties met zijn eigen bedrijf. “Ik werk alleen bij radiostations die passen bij wie ik ben en waarvan de muziek aansluit op mijn voorkeur. Je moet je niet anders voordoen dan je bent. Daarom ben ik zo blij dat Sublime op mijn pad is gekomen. De muziek en de sfeer zijn het helemaal voor mij.”

Als het kon zou ik nu naar North Sea Jazz gaan waar John Mayer, Gregory Porter en Michelle David & The True-tones stonden

De DJ valt op dit moment met zijn neus in de boter, nu de Summertime Sessions live-optredens plaatsvinden in de studio. “Dat heb ik zo gemist, live-muziek! Ik heb nog een hele lijst van artiesten die ik wil zien. Maar als het kon zou ik nu naar North Sea Jazz gaan waar John Mayer, Gregory Porter en Michelle David & The True-tones stonden. Dat die laatsten afgelopen maandag hier live in de studio optraden, was wel een feestje. Ik volg deze groep al toen ze nog als Lefty Soul Connection door het leven gingen. Die rauwe funk vond ik helemaal te gek. Met die dijk van een stem van Michelle David erbij, vormen ze zo’n goede live-act. Een groep waar we als Nederland trots op mogen zijn.”

Nu de Summertime Top 500 volop bezig is, kunnen we niet om de vraag heen wat JP’s favoriete zomerse tracks zijn. Na lang dubben kwam hij tot de volgende top 5:

1. The Isley Brothers – That Lady Pts 1&2

Vrolijk, opzwepend, swingend. Dit nummer heeft alles. Met die heerlijke gitaarsolo op het eind, genieten!

2. Michael Jackson – Off the Wall

Eigenlijk is alles van Michael Jackson goed, daar is moeilijk een keuze in te maken. Nog voordat hij de enorme successen had met Thriller en Bad was het album ‘Off the Wall’ al ontzettend goed.

3. Jamiroquai – Seven Days in Sunny June

Deze band volg ik al vanaf de jaren 90. Ze maken geweldige liedjes; perfecte combinatie van funk, soul, acid jazz en house. Met de herkenbare stem van Jay Kay. Ook de videoclips bij de hits zijn onvergetelijk. En voor het zomerse gevoel kun je Seven Days in Sunny June op repeat zetten.

4. Billy Stewart – Summertime

Fantastisch liedje uit de jaren 60. Aan de ene kant een heel kenmerkend geluid van die periode, aan de andere kant voelt het ook tijdloos. Mede doordat het vaak is gebruikt in films en series. En die herkenbare intro natuurlijk, dat blijft je bij!

5. Jack Johnson – Banana Pancakes

Laid-back, relaxt en rustig word je van de muziek van Jack Johnson. Dat omschrijft ook de levensstijl van deze zanger, afkomstig van Hawaii. Ik stel mij bij elk liedje van hem voor hoe hij op een prachtig strand met een strakblauwe zee zijn liedjes zit te schrijven. Daar kun je niets anders dan blij van worden.

Tot en met 6 augustus aanstaande is Jan-Paul in de Sublime Ochtendshow te horen van 7:00 tot 10:00. Van 9 t/m 19 augustus neemt hij het stokje van Angelique Houtveen over in de middagshow van 16:00 tot 19:00. 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:26 Omar
there's nothing like this omar
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater
10:17 Robin Thicke
hola robin thicke
10:13 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
10:10 Toco
mané toco
10:07 Alain Clark
blow me away alain clark
09:53 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
09:47 Benny Sings
dancing in the dark benny sings
09:44 Pointer Sisters
fire pointer sisters
09:38 George Duke
ain't it funky now george duke