De culinaire toekomst voor
17

De culinaire toekomst voor

Brasserie 2050 schotelt de culinaire toekomst voor

Een broodje gezond, sushi of een pizza buiten de deur. Voor veel millennials is het onderdeel van hun levensstijl. Maar hoe zien die maaltijden er in 2050 uit?

Het is dé publiekstrekker op de Horecava 2020: pop-uprestaurant Brasserie 2050. Het horecaconcept van de toekomst geeft antwoord op één prangende vraag: hoe kunnen we over dertig jaar op een verantwoorde manier 10 miljard monden voeden?

Volgens de initiatiefnemers is er een logische oplossing: voedselproductie omhoog, voedselverspilling omlaag. En op de Horecava 2020 zet de Brasserie letterlijk verspild voedsel op de (menu)kaart. Dat klinkt misschien wat onaantrekkelijk, maar de gerechten die de chef serveert zijn alles behalve fantasie- en smaakloos.

Het menu wordt dan ook niet op de gangbare manier samengesteld. Pascal Labrie is chef van dienst en vertelt hoe dit in z’n werk gaat. “We stellen het menu ‘on the spot’ samen. We koken met voedselresten en weten van te voren niet met welke producten we mogen werken. Standhouders geven ons namelijk hun producten die anders in de vuilnisbak zouden verdwijnen. Als de buit binnen is overleg ik met mijn koks wat we met deze ingrediënten gaan maken.”

KIJK OOK: ‘De toekomst van gezond eten: een diner afgestemd op jouw DNA

Wat je zoal kan bestellen bij Brasserie 2050 op de Horecava? Soep van ondermaatse pompoenen, cheesecake met ‘onaantrekkelijk’ uitziend fruit en wentelteefjes en tosti’s van gered brood. Yam! Chef Pascal wil het cijfer van gemiddeld dertig procent voedselverspilling dolgraag omlaag krijgen. “Het zou een stuk beter zijn voor de wereld als we niet zoveel spullen weggooien. Daarom wil ik laten zien dat waste geen waste is, maar dat je daar juist nog heel veel mee kan doen.”

Het concept gooit niet alleen hoge ogen met de menukaart. Want ook de glazen kas is meer dan alleen een eyecatcher. De constructie is gemaakt van geleende, gehuurde en demontabele materialen en kan daarom overal neergezet worden. De buitenkant van het circulaire paviljoen oogt futuristisch. Binnenin is het knus en waan je je in een moderne boerenschuur. Wij vinden het niet gek dat dit restaurant in de race is voor een internationale architectuurprijs bij Dezeen Awards.

Om het concept goed neer te zetten is gebruikgemaakt van expertises uit verschillende vakgebieden. Door de vruchtbare samenwerking tussen de Rabobank en festival Lowlands is Brasserie 2050 op alle vlakken goed uitgedacht. Evenementenorganisatie Mojo ontwikkelde het concept, architectenbureau Overtreders W. ontwierp het pand en The Food Line Up stelt iedere keer weer een toekomstbestendig menu samen. En daar worden we blij van, héél blij.

Het pop-uprestaurant stond eerder al op Lowlands en het Belgische festival Parade City. Verder won het de prijs voor ‘Best Pop-uprestaurant’ tijdens de Restaurant & Bar Design Awards in Londen en won het de Gouden SponsorRing. Tot donderdag 16 januari kan je Brasserie 2050 bezoeken op de Horecava in de Amsterdam RAI.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:53 Jose James
i need your love jose james
16:50 Prince
raspberry beret prince
16:44 Boyz II Men
end of the road boyz ii men
16:39 Isley Brothers
the highways of my life isley brothers
16:36 Koop ft. Yukimi Nagano
i see a different you koop ft. yukimi nagano
16:30 Mark Ronson and Amy Winehouse
valerie mark ronson and amy winehouse
16:22 Curtis Harding
i won't let you down curtis harding
16:18 Tony Bennett & Lady Gaga
i get a kick out of you tony bennett & lady gaga
16:15 Chi-Lites
are you my woman chi-lites
16:12 Melody Gardot
all that i need is love melody gardot