De dag in vooruitgang: ‘Ommetje’ meest gedownloade app, en meer
0

De dag in vooruitgang: ‘Ommetje’ meest gedownloade app, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 4 februari 2021. 

‘Historische’ Golden Globes-nominaties: drie vrouwelijke regisseurs

De nominaties voor de Golden Globes zijn bekend, en op de shortlist voor beste regisseur staan dit jaar drie vrouwen. Een historisch moment, zo schrijft de BBC, want het is voor het eerst dat er in een editie meer dan één vrouwelijke regisseur wordt genomineerd. En in de 77 jaar dat de Golden Globes bestaan, waren er tot nu toe in totaal maar vijf vrouwen genomineerd.

De drie regisseurs om wie het gaat zijn Regina King met haar regiedebuut One Night in Miami, Chloe Zhao  met Nomadland en Emerald Fennell met Promising Young Woman.

 

Franse rechter: staat moet klimaatbeleid aanscherpen

De Franse staat moet een scherper klimaatbeleid gaan voeren: de staat heeft niet genoeg gedaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zo luidt het oordeel van een Franse rechtbank, dat is te lezen in NRC.

De uitspraak lijkt veel op die in de Nederlandse Urgenda-zaak. Daarin stelde klimaatorganisatie Urgenda dat de Nederlandse staat zijn uitstoot van broeikasgassen moest verminderen. Deze zaak is uitgevochten tot de hoogste rechter, de Hoge Raad, die gaf Urgenda uiteindelijk gelijk. Dat inspireert ook milieuorganisaties in andere landen. Vorig jaar werd ook in Ierland een vergelijkbare zaak gewonnen.

Lees ook: ‘Overwinning Ierse klimaatzaak mogelijk gevolgen voor heel Europa

‘Ommetje’ meest gedownloade app van dit moment

De app ‘Ommetje’ van de Hersenstichting was al vaak gedownload, maar sinds de tweede lockdown is de applicatie ‘razend populair’, zo schrijft Trouw. 680.000 mensen hebben hem nu op hun telefoon staan, het is de meest gedownloade app van dit moment.

Ommetje stimuleert je om elke dag een stuk te wandelen. Dat helpt tegen stress en het is goed voor je energie en immuunsysteem.

Dat de app zo’n succes is, komt volgens Andreas Tober van de Hersenstichting mede doordat er competitie-element in zit. Voor iedere wandeling krijg je punten, die bepalen je plek in een ranglijst. Je kunt je aansluiten bij een algemene ranglijst, maar je kunt er ook zelf een maken, bijvoorbeeld samen met collega’s of vrienden. Vervolgens kun je zien wie de meeste ommetjes maakt.

De Hersenstichting ontwikkelde de app samen met neuropsycholoog Erik Scherder.

Lees ook: ‘De dag in vooruitgang: Koepelorganisatie moskeeën krijgt vrouwelijk hoofd, en meer

Google wil experimenteren met brandblussende drones

De klimaat- en energietak van Google wil drones gaan testen die helpen bij het blussen van branden. Het bedrijf heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, dat meldt RTL Nieuws.

Voor het experiment wil Google gebruik maken van bestaande drones die worden ingezet voor het besproeien van gewassen. Daar kan 20 liter vloeistof in, en ze kunnen maximaal een kwartier in de lucht blijven. Wanneer de luchtvaartautoriteit over de aanvraag gaat beslissen, is nog onduidelijk.

Primeur: eerste geslaagde transplantatie gezicht en handen

De 22-jarige Joe Dimeo uit de Verenigde Staten is de eerste persoon ooit wiens gezicht en handen met succes getransplanteerd zijn. Dat meldt CNN.

Twee jaar geleden raakte Dimeo zwaar verbrand in een auto-ongeluk. Hij verloor onder meer zijn oogleden, zijn oren en delen van zijn vingers.

Met behulp van weefsel van een donor zijn zijn gezicht en handen nu vervangen. De operatie vond afgelopen augustus, maar artsen durven het nu pas een succes te noemen. Ze wilden afwachten of de nieuwe huid niet werd afgestoten.

Een operatie als deze is pas twee keer eerder geprobeerd, maar dit is de eerste keer dat het is gelukt.Dat is mede te danken aan Dimeo zelf, zegt de hoofdchirurg. Hij is de meest hoopvolle en gemotiveerde patiënt die hij ooit heeft gezien.

Lees ook: ‘De dag in vooruitgang: Afname gestroopte neushoorns – en meer nieuws

 

McDonald’s gestart met verkoop plantaardige burger in Scandinavië

McDonald’s is stilletjes aan begonnen met de verkoop van plantaardige hamburgers in Denemarken en Zweden, de McPlant. Dat meldt Bloomberg.

Het gaat nog om een test – die begon vorige maand en loopt nog tot het voorjaar. McDonald’s wil zo onderzoeken in hoeverre consumenten zitten te wachten op een plantaardige burger.

De McPlant is ontwikkeld in samenwerking met vleesvervangermerk Beyond Meat. De burger is gemaakt op basis van eiwitten uit erwten en rijst.

Foto: Hersenstichting

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:48 Jacob Banks & Louis The Child
diddy bop jacob banks & louis the child
05:46 Mary Wells
my guy mary wells
05:40 Prince
sexy m.f. prince
05:37 Jamie Cullum
wind cries mary jamie cullum
05:33 John Mayer
slow dancing in a burning room john mayer
05:29 Curtis Harding
i won't let you down curtis harding
05:25 A Taste Of Honey
boogie oogie oogie a taste of honey
05:21 Oleta Adams
rhythm of life oleta adams
05:18 Madeleine Peyroux
don't wait too long madeleine peyroux
05:14 Lou Rawls
see you when i get there lou rawls