De evolutie van soul in 10 videoclips
4

De evolutie van soul in 10 videoclips

Speciaal voor de Soul Top 1000 heeft Sublime de handen ineen geslagen met muziektelevisiezender XITE. Hun muziekcurator Inge Nagtegaal (what’s in a name?) laat de ontwikkeling van soulmuziek zien in 10 videoclips, van 1960 tot nu.

1. James Brown – It’s A Man’s Man’s Man’s World, 1966

“The Godfather of Soul kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Fun fact: dit nummer is in twee takes opgenomen. In deze tijd waren er nog geen videoclips, maar in 2012 werd er een indrukwekkende animatie gemaakt waarin er aandacht wordt besteed aan racisme en de geschiedenis ervan.”

2. Otis Redding – (Sittin’ On) the Dock of the Bay, 1967

“Dit nummer is letterlijk ‘on a dock of the bay’ geschreven. Otis Redding verbleef namelijk op een woonboot toen hij dit nummer schreef in 1967. Het is vlak voor zijn overlijden nog door hem opgenomen in de studio. Twee dagen later kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk. Helaas kon er geen (live) video gemaakt worden door zijn overlijden. Wel is er een mooie ode aan de zanger gemaakt met oud beeldmateriaal.”

3. The Jacksons – Blame It On The Boogie, 1978

“Zonder soul geen disco! Deze feelgood plaat had een officiële video. Ze waren er al vroeg bij met special effects!”

4. Marvin Gaye – Sexual Healing, 1982

“De videoclip is opgenomen bij onze Zuiderburen in Oostende, België. Voor de opname van het nummer zelf woonde hij tijdelijk bij zijn Vlaamse vriend in Moere die meewerkte aan de hit.”

5. Erykah Badu – Tyrone, 1997

“Voor de videoclip werd er gekozen voor een live-optreden van de neo-soul zangeres. Er is ook een extended version van het nummer, maar de boodschap van het nummer komt toch echt beter binnen in de live versie.”

6. Bilal – Soul Sista, 2000

“Neo-soul kreeg mainstream succes in de 90s, maar het stopte zeker niet in de 00s. Bilal’s debuutsingle ‘Soul Sista’ was direct een succes. Het nummer werd gebruikt voor de film ‘Love & Basketball’ en heeft een bijbehorende zwoele, zwart-wit video.”

7. Leon Bridges – River – 2016

“Leon Bridges brengt ons met ‘River’ terug naar de roots van soul: gospel. Met de video en het nummer wil de zanger overbrengen dat er in alle chaos om ons heen nog altijd nog hoop is.”

8. Black Pumas – Colors, 2019

“‘Colors’ is afkomstig van het debuutalbum van Black Pumas. Het duo heeft al vier Grammy-nominaties op hun naam staan. In 2020 voor Best New Artist en dit jaar voor Record of the Year, American Roots Performance en Album of the Year.”

9. Celeste – Love Is Back – 2021

“Nieuw talent Celeste steekt soul in een nieuw jasje. Als je goed kijkt naar de video spot je een van de Spice Girls. Zie jij wie het is?”

10. Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic – Leave The Door Open, 2021.

“Dit is misschien wel de grootste verrassing van 2021. Muzikale genieën Bruno Mars en Anderson .Paak die het duo Silk Sonic vormen. Hiermee is de stempel gedrukt: Soul is back!”

XITE – We Love Music Videos

Ben jij in de mood voor meer Soul en R&B muziekvideo’s? Kijk dan iedere zondagavond van 20.00 tot 22.00 naar R&B Feels en R&B Classics op XITE. Vanaf maandag 5 april zie je een selectie legendarische muziekvideo’s van ‘Soul Legends’ in een nieuwe XITE ‘4 at 4’ iedere werkdag om 16.00.

Voor meer Soul/R&B muziekvideokanalen check je de XITE interactieve app beschikbaar voor Ziggo klanten met de Mediabox Next en Mediabox XL.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:38 Usher
you make me wanna usher
10:34 Esperanza Spalding
i know you know esperanza spalding
10:30 Harold Melvin and the Blue Notes
wake up everybody harold melvin and the blue notes
10:24 Son Little
lay down son little
10:17 Justin Timberlake & Chris Stapleton
say something justin timberlake & chris stapleton
10:14 Marvin Gaye
i heard it through the grapevine marvin gaye
10:09 Aaliyah
at your best (you are love) aaliyah
10:05 The Wizards Of Ooze
trippin' the wizards of ooze
10:02 Robert Palmer
every kinda people robert palmer
09:54 Leon Bridges
motorbike leon bridges