De kok van de toekomst houdt je gezond
18

De kok van de toekomst houdt je gezond

De kok van de toekomst zorgt er niet alleen voor dat je lekker eet. Hij kookt bewust met ingrediënten die goed zijn voor je gezondheid en het milieu. De eerste lichting koks die met deze principes wordt opgeleid, studeert volgende maand af.

De beroemde uitvinder Thomas Edison lijkt zijn tijd ver vooruit te zijn geweest toen hij in 1903 voorspelde: “The doctor of the future will give no medicine, but will interest his patient in the care of the human frame, in diet and in the cause and prevention of disease.”

Volgens Edison helpt de dokter van de toekomst ons gezond te eten en leven, en op die manier ziektes te voorkómen – in plaats van medicijnen voor te schrijven als iemand ziek is.

In Nederland wordt steeds meer gepraat over het belang van zogenoemde Leefstijlgeneeskunde. En dan is het natuurlijk handig dat niet alleen artsen, maar ook koks zich verdiepen in de effecten van gezonde voeding.

Op horecascholen in Sneek en Den Bosch wordt daar al aan gewerkt, zo schrijft het AD vandaag. Begin juni studeren daar 22 koks af, die hebben geleerd wat de invloed is van voeding op je gezondheid. Daarom koken ze bijvoorbeeld meer met groenten en minder met vlees – en gebruiken ze speciale kruiden om zout op een lekkere manier te vervangen.

De jonge koks koken volgens de principes van Dutch Cuisine. Die stichting gelooft dat de kok van de toekomst zorgt voor méér dan een mooie en smaakvolle maaltijd op je bord. Hij houdt zich ook bezig met je gezondheid – bijvoorbeeld door zich te verdiepen in diabetes, hoe die ziekte ontstaat en wat je eraan kunt doen door anders te eten. En die kok zet dus geen zout op tafel, maar liever een potje met poeder van gedroogde champignons en algen.

Zoals je zou verwachten van een koksopleiding, staat smaak bij dit soort alternatieven nog steeds voorop. De koks zijn constant op zoek naar spannende en originele manieren om groente te bereiden, zoals fermentatie.

En de kok van de toekomst kijkt nog verder dan de gezondheid van zijn gast. Hij heeft ook oog voor de herkomst van zijn ingrediënten en springt daar zo zorgvuldig mogelijk mee om. Bijvoorbeeld door restjes niet weg te gooien, maar ze creatief te gebruiken in een gerecht.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:53
lost frank ocean
11:49
love me or leave me nina simone
11:46
need somebody to love ady suleiman
11:43
wake up romeo caro emerald
11:40
knock on wood eddie floyd
11:35
no more rain (in this cloud) angie stone
11:26
i need it johnny guitar watson
11:24
the girl from ipanema stan getz & joao gilberto ft. astrud gilberto
11:20
stages adeline ft. kamauu
11:14
really love d'angelo