De lekkerste jazznummers om het nieuwe jaar in te luiden
20

De lekkerste jazznummers om het nieuwe jaar in te luiden

Na alle oliebollen en champagne is er niets lekkerder dan een goede start van het nieuwe jaar. Hoe kan dat beter dan met lekkere muziek? Wij zetten de beste nieuwjaarnummers op een rij.


‘New Year’s Resolution’ – Otis Redding & Carla Thomas

Het was 1967, en het label van Otis Redding & Carla Thomas, Stax Records, wilde graag een groot succes boeken. Stax zocht iets dat net zo succesvol kon worden als Marvin Gaye met Tammi Terrell of Kim Weston. Dus wat deden ze? Ze zetten twee van hun grootste sterren bij elkaar: Otis Redding en Carla Thomas. Carla was een al gevestigde r&b-naam toen ze het album opnam. Voor Otis was het juist zijn grote doorbraak, voordat hij een jaar later zou omkomen bij een vliegtuigcrash.

De samenwerking resulteerde in een heel mooi album: ‘King And Queen’. Het werd in zes dagen opgenomen en op de backing vocals zijn onder andere Isaac Hayes & Booker T & the MGs te horen. Het nummer ‘New Year’s Resolution’ gaat over een koppel dat samen hun problemen probeert op te lossen. Ze zingen over beloften die ze elkaar doen: hun goede voornemens, vandaar de titel. Je voelt in het nummer de pijn van het koppel door de dreunende piano en de melancholische blazers. Toch zit er wel een beetje hoop in het nummer: Redding en Thomas willen allebei graag een frisse start.

 

 

LEES OOK: Na vijftig jaar is er een nieuwe officiële videoclip voor ‘Sittin’ On The Dock Of The Bay’


‘Celebration’ – Kool & The Gang

Na zo’n lied vol pijn en liefdesverdriet, kunnen we wel overschakelen naar een uptempo nummer. En welk nummer is beter om het nieuwe jaar mee in te gaan dan ‘Celebration’, van good old Kool & The Gang? Het blijft een heerlijk dansbaar nummer! De hit uit 1980 was de enige nummer 1-hit van de Amerikaanse band. In Nederland kwam het in 1981 op een tweede plek binnen. De band begon in de jaren ’60 onder de naam ‘The Jazziacs’. Ze werden beïnvloed door Sly & The Family Stone en James Brown en voegden daarom meer funk toe aan hun eigen geluid. Daarnaast staan ze natuurlijk ook bekend om hun mooie pakjes en strakke dansjes. Ze zijn dan ook niet weg te denken uit het discotijdperk.

Fun fact: ze treden ook nog steeds op! Zo stonden ze afgelopen september nog in Tegelen, bij Venlo.

 

 


‘Let’s Start The New Year Right’- Bing Crosby

Dit nummer werd in 1942 geschreven door Irving Berlin voor de film ‘Holiday Inn’, waarin Crosby speelde, samen met Marjorie Reynolds en zijn vriend Fred Astaire. In de film zit ook het nummer ‘White Christmas’, dat veel in de prijzen viel. Na ‘Candle in the Wind’ van Elton John’ is het nummer de meest verkochte plaat én kerstplaat aller tijden.

Het nummer beschrijft het afsluiten van het oude jaar en de hoop op een goede start van het nieuwe jaar. Het heeft een mooie bigband op de achtergrond, sierlijke blazers en zachte strijkers, waarmee de melancholie van Crosby precies goed wordt weergegeven. Hoewel hij zingt over de start van het nieuwe jaar, lijkt hij nu al heimwee te hebben naar het oude.

 

 


‘1999’ – Prince

Eigenlijk behoeft dit nummer natuurlijk geen uitleg: wie kent het niet? Het wordt over het algemeen beschouwd als het nummer waar Prince mee doorbrak. Daarnaast is het lekker dansbaar, perfect om het nieuwe jaar mee in te gaan! Het goede aan het nummer is dat het op elke jaarwisseling van toepassing is. De tekst van het nummer misschien een beetje morbide, maar wel treffend: “Life is just a party / And parties weren’t meant to last.” 

Afgelopen jaar brachten de nabestaanden van de zanger het album opnieuw uit, met 35 nooit eerder gebrachte tracks. Lees hier hoe dat precies zat.

 

 

LEES OOK: 3 dingen die je nog niet wist over Prince


‘What Are You Doing New Year’s Eve’ – Ella Fitzgerald

Dit is een heerlijke jazzstandard, we kunnen niet anders zeggen. De versie van Fitzgerald geeft precies weer hoe oudjaarsavond zou moeten zijn: gezellig en knus. En dat is knap, want dit nummer uit 1947, geschreven door Frank Loesser, is al talloze keren gecoverd. Zo namen Bette Middler, Nancy Wilson en Harry Connick Jr. bijvoorbeeld ook een versie van het nummer op.

Grappig feitje: het nummer is nooit specifiek voor de feestdagen geschreven. Het nummer gaat voornamelijk over een intense verliefdheid, die ervoor zorgt dat de zanger van het nummer een voorzichtige voorspelling doet voor de toekomst: ‘Maybe it’s much too early in the game / Ah, but I thought I’d ask you just the same / What are you doing New Year’s, New Year’s Eve?’.

 

 


‘Feeling Good’ – Nina Simone

‘Feeling Good’ is misschien geen ultiem nieuwjaarsnummer; er komt geen champagne in voor en er wordt natuurlijk ook niet afgeteld naar een nieuw jaar. Wél is het een supermotiverend nummer en staat het symbool voor zwaarbevochten overwinningen en een nieuw begin. Absoluut een goede soundtrack voor 1 januari dus!

Het nummer werd eigenlijk geschreven voor een musical in 1964 en gezongen door Cy Grant, maar de versie van Nina Simone is veruit het meest bekend. Haar versie stamt uit 1965 en is ook in veel films te horen, bijvoorbeeld in ‘Point of No Return’ uit 1993. Ook dit nieuwjaarsnummer is, na Nina, nog door veel artiesten gecoverd. George Michael, Michael Bublé, Sammy Davis Jr. en Gregory Porter hebben allemaal een eigen cover opgenomen.

 

 

LEES OOK: Throwback to Nina Simone


‘Next Year, Baby’ – Jamie Cullum

Ook Britse jazzzanger en -pianist Jamie Cullum heeft een lied geschreven over het nieuwe jaar. Zijn nummer draait voornamelijk over alle goede voornemens die hij waar wil maken: minder schoenen kopen, vaker zijn oma bellen en minder drinken. Het nummer heeft een lekkere bossanova-feel, en de pianosolo in dit nummer is heel opgewekt en vrolijk. Maar, zo bezingt Cullum, al die voornemens die hij maakt, daar zal hij zich waarschijnlijk toch niet aan houden.

Wat hij tenminste wél wil doen, is tegen zijn grote liefde zeggen wat hij voor haar voelt. Dit stuk van het nummer doet heel romantisch aan, met zwoele strijkers, waar de rest van het nummer juist lekker vrolijk, uptempo en relaxed was. De moeilijkheidsgraad van Jamie’s is goed voelbaar, als luisteraar leef je echt met hem mee: ‘Will I do any of these things? / The answers probably no / But if there’s one thing, I must do / Despite my greatest fears / I’m gonna say to you / How I’ve felt all of these years’.

Luister hier naar Cullums ode aan de liefde:

 

 

LEES OOK: Jamie Cullum komt naar TivoliVredenburg

Kortom: genoeg lekkere nummers om het nieuwe jaar mee in te luiden! Wat is jouw favoriet?


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:25 James Brown
the payback (part i) james brown
13:22 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
13:18 Erykah Badu
tyrone (live) erykah badu
13:15 Allen Stone + Jamie Lidell
taste of you allen stone + jamie lidell
13:11 Diana Ross
upside down diana ross
13:07 Michael Kiwanuka
tell me a tale michael kiwanuka
13:04 Detroit Spinners
i'll be around detroit spinners
12:54 Prince
strollin' prince
12:50 Nona
it's alright nona
12:47 Nina Simone
to love somebody nina simone