De meest inspirerende songteksten uit de Sublime 500
19

De meest inspirerende songteksten uit de Sublime 500

Natuurlijk draait het in de Sublime 500 vooral om de muziek, maar heb je wel eens goed naar de songteksten geluisterd? Daar zitten ook heel mooie verhalen achter. Wij zetten de mooiste voor je op een rijtje.

 

 

Billy Paul – ‘Me and Mrs. Jones’

”Me and Mrs Jones
We got a thing going on.” – Billy Paul

Me and Mrs. Jones is een nummer afkomstig van ‘360 Degrees of Billy Paul’ van, je raadt het nooit, Billy Paul. Het lied gaat over een man die een buitenechtelijke affaire heeft met Mrs. Jones. Het nummer werd de grootste hit van Billy tot nu toe en stond in december 1972 gedurende drie weken bovenaan de hitlijst van Billboard Hot 100 en verkocht twee miljoen exemplaren.


Stevie Wonder – ‘Isn’t She Lovely?’

”Isn’t she lovely
Isn’t she wonderful” – Stevie Wonder

Dit is een lied dat de geboorte viert van Stevie’s dochter Aisha. Het is afkomstig van ‘Songs in the Key of Life’. Alhoewel het één van de bekendste liedjes van Stevie Wonder is, is het nooit op single verschenen. Wonder wilde dat niet omdat het nummer te persoonlijk was. Gekraai van Aisha en haar spel met Wonder zijn te horen in het nummer.
Een reeks artiesten heeft het lied gecoverd. Daarbij werd het genre gewijzigd van punk (Me First and the Gimme Gimmes) tot jazzy (Frank Sinatra). Een instrumentale versie van ‘Isn’t She Lovely?’ is gespeeld na de toespraak van Michelle Obama tijdens de Conventie van de Amerikaanse Democratische Partij in 2008.


Sade – The Sweetest Taboo

”You give me, you give me the sweetest taboo” – Sade

De “Sweetest Taboo” gaat over seksualiteit, en Sade zingt liefdevol over een man waar ze naar verlangt. De regel “There’s a quiet storm” is een verwijzing naar het Quiet Storm-radioformaat, waarin sensuele muziek wordt gedraaid, zoals dit nummer. Het nummer is de eerste single van Sade’s 2e LP Promise (1985). Het werd uitgebracht op 30 september 1985 als de belangrijkste single van het album.


Tom Browne – Funkin’ for Jamaica (N.Y.)

“If ya feel it let it get into you. Jamaica funk, that’s what it is.” – Tom Browne

“Funkin’ for Jamaica (N.Y.)” is een single uit 1980 van jazztrompettist Tom Browne.
Tom Browne kwam op het idee voor ‘Funkin’ voor Jamaica (N.Y.) terwijl hij bij zijn ouders thuis was. Je zou kunnen denken dat het nummer als eerbetoon voor het land Jamaica is geschreven. Maar in dit geval is dat niet het geval! Jamaica is de wijk waar Jazztrompettist Tom Browne is geboren en getogen in het New York.  De vocalist op het lied is Toni Smith. ‘Funkin’ For Jamaica (N.Y.)’ is een groot succes geweest voor Tom Browne en wist zich hoog in de hitlijsten te spelen.


Amy Winehouse – Rehab

”They tried to make me go to rehab, but I said, “No, no, no” – Amy Winehouse

Dit is hét nummer waar Amy Winehouse internationaal mee doorbrak. Het was de best verkopende single van haar album Back To Black. Het nummer is geproduceerd door Mark Ronson.
Nadat ze uit het ziekenhuis kwam, en haar omgeving aan haar aansprak over haar drankgebruik, vertelde ze Ronson: “Weet je, ze probeerden me te laten rehabiliteren en ik zei tegen ze:” Nee, nee, nee “. Ronson hoorde potentie in die ene zin en antwoordde: “Dat kan je gimmick zijn. Het klinkt hooky. Je moet teruggaan naar de studio en daar moeten we een nummer van maken.” Ronson wilde het nummer een jaren zestig meidengroep-geluid geven. Amy was niet gewend aan deze stijl – de meeste nummers die ze aan het schrijven was, waren gebaseerd op jazzakkoorden – maar het werkte en die dag schreef ze ‘Rehab’ in slechts drie uur. Bij de Grammy Awards 2008 won “Rehab” de prijzen voor “Song Of The Year”, “Female Pop Vocal Performance” en “Record Of The Year”.


Otis Redding – (Sittin’ On) the Dock of the Bay

”Sittin’ in the mornin’ sun
I’ll be sittin’ when the evenin’ come” 
– Otis Redding

Dit nummer is een van de beroemdste nummers van Redding. Het werd opgenomen kort voordat hij en een aantal van zijn bandleden omkwamen bij een vliegtuigongeluk. Het nummer werd later uitgebracht in 1968, waar het groot succes had en prijzen won, waaronder twee Grammy’s.
Leuk feitje: Deze twee regels zijn de enige regels die Otis voor dit lied schreef; de gitarist van zijn sessieband Steve Cropper schreef de rest van de tekst af.


Buena vista Social Club – Chan Chan

”El cariño que te tengo
No te lo puedo negar” – Buena Vista Social Club

Chan Chan is een lied dat een grote betekenis heeft gehad voor de Cubaanse muziekgeschiedenis. Het is geschreven in 1987 en was een van de laatste nummers van Buena Vista Social Clubs.
Het nummer gaat over een paar, Chan Chan en Juanica, die naar het strand gaan om hun huis van zand te bouwen, en terwijl ze het verzamelen, schudt Juanica het zeefje en Chan Chan is opgewonden. De teksten op het eerste gezicht zeggen niet veel, maar ze staan ​​heel dicht bij de leider van Buena Vista Social Club, Compay Segundo.
“Ik heb Chan Chan gedroomd. Ik droomde de muziek. Op een dag werd ik wakker met het horen van die vier verstandige noten, en gebruikte een kinderverhaal uit mijn kindertijd als inspiratiebron voor de tekst, Juanita y Chan Chan, en zie je, nu wordt het overal gezongen. ” Aldus Segundo.


Buckshot Lefonque – Another Day

”Sometimes I tell myself
I’m better off without you” 
– Buckshot Lefonque

Als saxofonist speelde Branford Marsalis al met Sting, en met Miles Davis. Hij speelt bijvoorbeeld die beroemde saxofoonsolo aan het eind van ‘An Englishman in New York’ van Sting. Maar hij had zelf ook een droom.
Hij wilde een band waarin hij alle soorten muziek kon spelen waar hij van hield: pop, jazz, r&b, maar ook rock. Die band werd Buckshot Lefonque. 25 jaar geleden, in 1994, heeft hij met die band zijn enige hit, met Frank McComb als zanger: ‘Another Day’. De song ‘Another Day’ betekent dé wereldwijde doorbraak voor de innovatieve bandleden van Buckshot Lefonque. Het nummer is afkomstig van het tweede album van de band, Music Evolution (1997). Deze plaat wordt, in tegenstelling tot het eerste album, door de pers lovend ontvangen.

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:53 Omar
there's nothing like this omar
05:49 Black Pumas
i'm ready black pumas
05:45 Heatwave
boogie nights heatwave
05:41 D'Angelo
brown sugar d'angelo
05:38 Parov Stelar
good bye emily parov stelar
05:33 Rick James
glow rick james
05:30 Leon Bridges
motorbike leon bridges
05:26 Brownstone
if you love me brownstone
05:23 Kool & The Gang
get down on it kool & the gang
05:19 Myles Sanko
freedom is you myles sanko