De waarde biodiversiteit
19

De waarde biodiversiteit

Een gezonde economie kan niet zonder insecten, bloemen en bodembacteriën. Dat stellen De Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving in een op donderdag gepubliceerd rapport.

Volgens de instanties is het verlies aan biodiversiteit één van de grootste risico’s voor de samenleving én de economie. Het rapport moet financiële instellingen de ogen openen voor de waarde van biodiversiteit.

Banken, pensioenfondsen en verzekeraars worden erop gewezen dat zij miljarden hebben uitstaan bij bedrijven die afhankelijk zijn van de natuur. Denk aan de landbouw- en voedingssector, waar bijen en andere bestuivers essentieel zijn voor een succesvolle oogst.
Voor 510 miljard euro aan investeringen geldt een ‘hoge of zeer hoge afhankelijkheid’ van één of meer zogenoemde ‘ecosysteemdiensten’, aldus het rapport.

Lees ook: Vermogende millennial zet aandelen Shell en McDonalds in voor betere wereld

Een ander risico zijn investeringen in bedrijven die klimaatverandering versnellen of de natuur op een andere manier schade toebrengen. Zulke keuzes kunnen niet alleen reputatieschade opleveren, stelt het rapport – de kans bestaat ook dat dergelijke projecten op den duur aan banden worden gelegd, zoals gebeurde in de stikstofcrisis.

Wereldwijd de eerste

Het inzicht dat biodiversiteit van grote waarde is voor de economie is bepaald niet nieuw, het feit dat een centrale bank de financiële risico’s van soortenrijkdom in kaart brengt is dat wél, schrijft Hans Stegeman, Head of Investment analysis & economics van Triodos, op LinkedIn. Volgens Stegeman is DNB wereldwijd de eerste centrale bank die een dergelijk onderzoek doet.

Een goede ontwikkeling, vindt Bertus Tulleners, partner bij duurzaam adviesbureau The Rock Group en sinds 2016 gastdocent van de honours-cursus Extinction aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Wat ik mooi vind is dat De Nederlandsche Bank niet gedwongen wordt om dit nu te doen, maar ze proberen wel verantwoordelijkheid te nemen.’

Panda’s en ijsberen

Daarvoor is de tijd ook meer dan rijp als het aan Tulleners ligt. Tien jaar geleden vroeg hij al aandacht voor precies dit onderwerp met een ingezonden brief in het Financieele Dagblad. ‘Hoeveel biodiversiteit voor velen een abstract begrip is dat eerder geassocieerd wordt met panda’s en ijsberen dan met economisch beleid, is het behoud van biodiversiteit van direct belang voor de Nederlandse economie’, zo luidde de eerste zin van zijn brief. ‘Ik maakte me hier als puber al druk over’, legt hij uit. ‘En velen met mij. In die zin loopt DNB achter op de realiteit, maar vóór op de economie’.

Dat de centrale bank nu het belang van biodiversiteit onderstreept, noemt Tulleners ‘een sterk statement’, en vermoedelijk een signaal dat niet zonder gevolgen blijft. ‘DNB houdt toezicht op financiële instellingen die rekening moeten houden met reële risico’s. DNB ziet klimaat en biodiversiteit als reële risico’s en verwacht dus dat instellingen daar rekening mee houden. Daarmee zeggen ze eigenlijk: “Jongens, het is niet op orde, jullie hebben je risico’s niet goed genoeg geborgd. Ga daar wat mee doen.” Ik vind het wel meer dan een rapportje.’

Investeringsgolf

Volgens Hans Mommaas van het PBL is rapport juist in deze tijd relevant, zei hij tegen de Volkskrant: ‘Er komt een enorme investeringsgolf aan – alleen al de Europese Unie heeft 750 miljard euro klaar staan. Dan is het heel belangrijk om goed te beoordelen of die investeringen gezond en houdbaar zijn op de langere termijn.’

Foto: Marc Schulte, Unsplash. 

Lees ook:
Econoom Joost van Schie (33) gaat boeren voor een betere bodem
Stiekeme bestuivers: waarom de mot een imago-boost verdient
Dr. Bronner’s: Van zelfgemaakte eco-zeep naar progressief miljoenenbedrijf

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
20:43 New Cool Collective
bring it on new cool collective
20:39 Quincy Jones
ai no corrida quincy jones
20:35 SAULT
bitter streets sault
20:30 Donny Hathaway
little ghetto boy donny hathaway
20:24 Jamie Cullum
wind cries mary jamie cullum
20:21 UB40
tell me is it true ub40
20:15 Ben E. King
music trance ben e. king
20:12 Alicia Keys
a woman's worth (live) alicia keys
20:07 Shirley Horn
mack the knife shirley horn
20:03 John Mayer
helpless john mayer