Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Slimme jumpsuit meet hoe baby zich ontwikkelt
19

Slimme jumpsuit meet hoe baby zich ontwikkelt

Hoe beweegt een baby zich in zijn of haar vertrouwde omgeving? Tot voor kort was het niet mogelijk om daar een compleet beeld van te krijgen. Een slimme baby-outfit brengt daar verandering in.

Door de motoriek van een baby te bestuderen, kunnen artsen veel te weten komen over de neurologische ontwikkeling van het kindje. Maar een baby die bij de huisarts of fysiotherapeut op bezoek is, zal zich waarschijnlijk anders gedragen dan wanneer ze thuis zit te spelen met de kat. Bovendien is zo’n bezoekje maar een momentopname. Een team van de Universiteit van Helsinki heeft nu een baby-outfit ontwikkeld die alle beweging in kaart brengt.

Hoogleraar klinische Neuropsychologie Sampsa Vanhatalo noemt de vondst “een revolutionaire stap voorwaarts”, zo is te lezen op de website van de universiteit. “Het slimme jumpsuit stelt ons voor het eerst in staat om alle spontane en vrijwillige bewegingen van een baby buiten een onderzoekssetting in kaart te brengen. Het kind kan met het pakje naar huis worden gestuurd. De volgende dag komt het terug naar het ziekenhuis en worden de resultaten verwerkt.”

LEES OOK:Muziek op maat helpt te vroeg geboren baby’s

Volgens de universiteit is de data die het pakje verzamelt van grote waarde. Als afwijkingen in de motoriek op tijd worden ontdekt, kan er immers ook tijdig worden gezocht naar hulp of ondersteuning.

Volgens Vanhatalo geven de metingen van de jumpsuit een even betrouwbaar beeld als wanneer een onderzoeker de motoriek van een baby zou analyseren aan de hand van videobeelden. In de toekomst kan het pakje ook worden ingezet om te beoordelen hoe effectief bepaalde therapieën en behandelingen zijn.

Het volledige onderzoek is te vinden in het Scientific Reports journal op Nature.com.
Foto credits: Sampsa Vanhatalo

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:42 Shola Ama
you might need somebody shola ama
06:38 Jamie Cullum
everlasting love jamie cullum
06:34 Young Gun Silver Fox
kingston boogie young gun silver fox
06:30 Deniece Williams
it's your conscience deniece williams
06:22 Justin Timberlake
take back the night justin timberlake
06:17 Maysa
can we change the world? maysa
06:11 Alain Clark
yes alain clark
06:08 Jonathan Jeremiah
happiness jonathan jeremiah
06:06 Amp Fiddler & Corinne Bailey Rae
if i don't amp fiddler & corinne bailey rae
06:01 Donna Summer
state of independence donna summer