Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Slimme jumpsuit meet hoe baby zich ontwikkelt
19

Slimme jumpsuit meet hoe baby zich ontwikkelt

Hoe beweegt een baby zich in zijn of haar vertrouwde omgeving? Tot voor kort was het niet mogelijk om daar een compleet beeld van te krijgen. Een slimme baby-outfit brengt daar verandering in.

Door de motoriek van een baby te bestuderen, kunnen artsen veel te weten komen over de neurologische ontwikkeling van het kindje. Maar een baby die bij de huisarts of fysiotherapeut op bezoek is, zal zich waarschijnlijk anders gedragen dan wanneer ze thuis zit te spelen met de kat. Bovendien is zo’n bezoekje maar een momentopname. Een team van de Universiteit van Helsinki heeft nu een baby-outfit ontwikkeld die alle beweging in kaart brengt.

Hoogleraar klinische Neuropsychologie Sampsa Vanhatalo noemt de vondst “een revolutionaire stap voorwaarts”, zo is te lezen op de website van de universiteit. “Het slimme jumpsuit stelt ons voor het eerst in staat om alle spontane en vrijwillige bewegingen van een baby buiten een onderzoekssetting in kaart te brengen. Het kind kan met het pakje naar huis worden gestuurd. De volgende dag komt het terug naar het ziekenhuis en worden de resultaten verwerkt.”

LEES OOK:Muziek op maat helpt te vroeg geboren baby’s

Volgens de universiteit is de data die het pakje verzamelt van grote waarde. Als afwijkingen in de motoriek op tijd worden ontdekt, kan er immers ook tijdig worden gezocht naar hulp of ondersteuning.

Volgens Vanhatalo geven de metingen van de jumpsuit een even betrouwbaar beeld als wanneer een onderzoeker de motoriek van een baby zou analyseren aan de hand van videobeelden. In de toekomst kan het pakje ook worden ingezet om te beoordelen hoe effectief bepaalde therapieën en behandelingen zijn.

Het volledige onderzoek is te vinden in het Scientific Reports journal op Nature.com.
Foto credits: Sampsa Vanhatalo

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:52 Montell Jordan
this is how we do it montell jordan
13:47 Candy Dulfer
how it's done candy dulfer
13:44 Jamiroquai
alright jamiroquai
13:40 Esperanza Spalding
black gold esperanza spalding
13:36 Lionel Richie
all night long lionel richie
13:28 EDC
samba in solitude edc
13:24 Jackson Five
i'll be there jackson five
13:21 Fun Lovin' Criminals
love unlimited fun lovin' criminals
13:18 Nona
forever yours nona
13:14 The Real Thing
can you feel the force the real thing