De verdeling van anticonceptie: een mannen- of vrouwenzaak?

Vandaag is het Wereld Anticonceptie Dag. Het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit, Rutgers, komt op deze dag met een nieuwe online campagne. De campagne wil mannen en vrouwen laten nadenken over gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik.   

De stichting laat weten dat vooral vrouwen de last dragen van anticonceptie: “Vaak wordt er van vrouwen verwacht dat zij zelf maatregelen nemen om niet zwanger te raken. Mannen hebben er net zo goed belang bij dat vrouwen anticonceptie goed gebruiken, maar zij nemen hierin minder verantwoordelijkheid”, vindt de stichting. Daarnaast betalen vrouwen vanaf 21 jaar zelf voor anticonceptie via het eigen risico of een aanvullende verzekering.

Volgens Rutgers kunnen mannen helpen bij de keuze voor een anticonceptiemethode en de vrouw bijstaan als zij bijwerkingen ervaart. Ze kunnen de vrouwen herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister. Delen in de kosten of een condoom gebruiken, als ze niet weten of de vrouw zich goed beschermt tegen zwangerschap, kunnen oplossingen zijn.

Wat vind jij? Moet er een gedeelde verantwoordelijkheid zijn, of moet iemand het voortouw nemen?

Bericht achterlaten