De ultieme vintage shopping guide
20

De ultieme vintage shopping guide

ELLE helpt jou in de SUBLIME Fashion Week op weg naar een milieuvriendelijke en georganiseerde garderobe. Voor wie vastzit in dat spinnenweb van vintage winkels, webshops en instagramaccounts: 6 tips van shopping editor Kelly Staa om te zorgen dat je een pro wordt in vintage shoppen. Zonder miskopen.

Eerst nog even snel een kleine wikipedia-quizvraag: wat is ook alweer de definitie van vintage?

Vintage is eigenlijk Frans voor ‘tweedehands’ kleding die weer in de mode is. Meestal werden de tweedehands spullen vanaf de jaren twintig tot de jaren tachtig geduid met vintage, maar tegenwoordig wordt die grens niet zo nauw genomen en kan vintage bovendien ook ‘van een goed jaar’ betekenen. De laatste jaren popte de ene na de andere fysieke vintage winkel, webshop en speciale sectie bij online warenhuizen zoals Asos MarketplaceFarfetch Pre-owned op, en ook platformen als depop. Bovendien explodeert menig Insta feed van alle vintageverkopers.

Chapeau vinden wij, want heel goed dat we zo’n circulaire garderobe creëren met z’n allen. Zo is er voor iedereen een platform te vinden binnen zijn eigen winkelcomfortzone.

Zitten er dan nul nadelen aan vintage kleding? Heus wel. Zo kom je bijna nergens een jarenvijftig swing dress tegen met heldere wasvoorschriften nog in het label (die hadden ze simpelweg nog niet). En zal een volledig van nylon gemaakt jarentwintigjurkje misschien toch niet je allerbeste aankoop zijn. Daarom: een paar tips op rij waar op te letten.

1.MATERIAAL: MOEDER NATUUR

Ga zoveel mogelijk voor vintage items van natuurlijke stoffen, zoals, katoen, leer, zijden, jute en linnen. Voordeel van deze stoffen is dat ze minder snel nare geurtjes aannemen en zelf in staat zijn de geuren te neutraliseren. Ook voelen ze vaak zachter en fijner aan tegen de huid en blijven ze langer mooi. Die extra blik op het materiaal kan je ook helpen om bepaalde items te dateren, zo was bijvoorbeeld in de jaren zestig shantung zijde een populaire stof voor bloezen in groene en oranje kleurschakeringen. Verder is het ook goed om de stiksels van binnen te checken op stevigheid.

2. DE JUISTE ZOEKPARTIJ

Op tijd die perfecte lange trenchcoat scoren, dat Franse boerinnenbloesje of de juiste combat boots? Ga dan al iets voor het ‘seizoen’ aan de slag met je online zoektocht. Wees creatief en speel met je search-vragen door niet alleen op de ontwerper te zoeken, maar ook op decennium, materiaal, kleur of print om de interessantste items te vinden. En sla bovendien speciale event sales op, zoals die van ELLE UK-collega Daisy Murrays: The Grantchester Collection, die meestal bomvol prachtige tweedehands zomerjurken zit en eens in de zoveel tijd live gaat. Je bent er dan als eerste bij om de beste pareltjes uit de shops te vissen.

 

Verder is het fijn om een aantal geliefde vintage shops onder te verdelen in categorieën. Vaak heeft iedere online shop z’n expertise, zo vind je bij Designer Vintage coole designer items, voor romantische bloesjes en jurken is er @reveus.vintage, knettergoede pakken worden elke week gepost bij @stillevenstore en voor unieke gouden sieraden is @pureshores_ onze favoriete go-to. Zet bij je eigen favoriete vintage sites, apps of Instagrams je meldingen aan op een zoekopdracht of nieuwe post, waardoor er niks aan je neus voorbij gaat.

3. MATENTABEL

Weet je eigen maten, of nog makkelijker hou een meetlint bij de hand. Eigenlijk de nummeréénregel bij online shoppen. Bij vintage kleding komen de maten uit het kledingstuk van toen niet altijd overeen met nu. Staan er geen maten bij, vraag er dan naar. En wees nooit te lui voor een dubbelcheck. Zo heb ik eens een prachtige bloemenjurk gekocht, die perfect ‘aangleed’ tot ik mijn armen door de mouwen probeerde te wroeten. (Ik heb hem uiteindelijk aan mijn zusje gedoneerd).

Koop niks te klein of op de groei (of krimp). Je voeten gaan echt niet van een maatje 38 naar 36 en ook je taille wordt meestal niet plots 10 cm smaller. Dat is juist het leuke van vintage: het is uniek, dus precies voor jou, of juist beter voor iemand anders. Ohja, en hoewel je een matenprobleem niet lijkt te hebben bij handtassen; onderzoek toch maar even of je te maken hebt met een mini party bag of een enorme laptoptas. Wel zo slim.

4. BE INFORMED

Als het gaat om unieke merchandise (en vintage in het bijzonder): elimineer giswerk, aangezien het retourbeleid vaak streng is, of gewoonweg niet bestaat. Bijna bij elk platform is er wel een mogelijkheid om prangende vragen in te sturen. Is die er niet? Dan is het wellicht sowieso beter geen aankoop bij die webshop/verkoper te doen.

 

Stel vragen over de materiaalbeschrijving ook al is die crystal clear, dubbelcheck nog even of je te maken hebt met par exemple echt of nepleer. Vraag waar nodig om betere foto’s, eventueel van details of gebreken. Zijn er mogelijkheden om met Paypal of met je creditkaart te betalen? Zoek uit of je hierbij de juiste ‘aankoopverzekering’ hebt, mocht het item niet aankomen of niet aan de verkoopomschrijving voldoen.

5. HET PRIJSKAARTJE

Bij designer vintage-exemplaren kan de prijs al snel hoog oplopen, nu zijn er gelukkig sites zoals Vestiaire Collective die in ieder geval de echtheid van het item zorgvuldig controleren, zodat je zeker weet dat je waar voor je geld krijgt. Ben je toch meer van het rondneuzen op de vlooienmarkten of kleine Instagramaccounts, dan luidt ons advies: gebruik je gezonde verstand. Chanel-tassen kosten geen 20 euro.

 

Er zijn veel tips en tricks die je kunt nagaan om de echtheid te bepalen, zo hoeft een Levi’s jeans met kleine letters op de kontzak niet per se nep te zijn, maar kan het een exemplaar zijn uit de jaren vijftig (toen de hand op de knip ging). Maar scrollen door de recensies van de verkoper helpt ook. Of de producten op meerdere tweedehands verkoopsites intikken om een helder beeld te krijgen van een juiste prijs.

6. THE ONE THAT GOT AWAY…

Tot slot nog even het tegenovergestelde van een miskoop. The one that got away. Vaak is het zo dat die ene jurk of jas waar je over twijfelde, maar de volgende dag verdwenen was, nog jaren in je hoofd blijft zitten. Vintage items zijn, zoals ik al zei, vaak unieke stukken. Maar doordat veel trends van de afgelopen decennia terugkeren in het modebeeld is de kans groot dat je door je zoekwoorden slim te kiezen vaak nog best gemakkelijk een soortgelijk item vinden. Geef niet op! Voor jouw eigen unieke kledingkast is natuurlijk geen tegenslag onoverwinnelijk.

Het is Fashion Week bij SUBLIME, waarin we samen met ElleEsquire en The Dutch Sustainable Fashion Week een week lang praten over mode waar jij én de maker blij van worden. Houd onze website, Nieuws van de Vooruitgang, SUBLIME app en socials in de gaten voor meer fashion updates.

Krijg je geen genoeg van de Fashion Week? Abonneer je hier met korting op 3x ELLE voor maar €9,99.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:54 Ramsey Lewis
the in crowd ramsey lewis
15:51 Jack Johnson
sitting, waiting, wishing jack johnson
15:48 Aaron Taylor & Skinshape
be my muse (gold edit) aaron taylor & skinshape
15:45 Stevie Wonder
for once in my life stevie wonder
15:41 Seal
love for sale seal
15:37 Black Eyed Peas
where is the love black eyed peas
15:33 Rose Royce
is it love you're after (12 version) rose royce
15:24 RH Factor
forget regret rh factor
15:21 Des'ree
feel so high des'ree
15:17 Bill Withers
harlem bill withers