De visvervanger is in opkomst, en meer nieuws
0

De visvervanger is in opkomst, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 24 augustus 2021. 

De visvervanger is in opkomst

Zalm van algen en tonijn van tomaten: na de vleesvervanger is nu ook de plantaardige visvervanger bezig met een opmars. Dat is te lezen in het FD.

De markt voor visvervangers ontwikkelt zich snel, zo schrijft de krant. In de eerste helft van dit jaar werd er alleen al in de VS 70 miljoen dollar in geïnvesteerd. Dat is twee keer zoveel als in de twee voorafgaande jaren bij elkaar.

Het eten van vis had tot voor kort geen slechte reputatie, maar door onder meer overbevissing en microplastics in de oceanen is dat beeld aan het kantelen.

Gratis fietsen voor kinderen uit Schotse gezinnen met lage inkomens

De Schotse overheid stelt duizenden fietsen beschikbaar aan gezinnen met lage inkomens. De fietsen worden uitgedeeld aan kinderen uit gezinnen die een fiets niet kunnen betalen. Dat meldt de krant The Scotsman.

Het gaat nog om een pilot, die duurt een jaar en kost 2,5 miljoen pond.

De gratis fietsen moeten zorgen voor meer gelijkheid en een betere gezondheid onder jongeren. De Schotse overheid hoopt er ook de uitstoot van CO2 mee te verminderen.

Amsterdam-West start inzameling voor regenboogvlaggen na brandstichting

Het stadsdeel Amsterdam-West is een inzamelingsactie begonnen als reactie op de brandstichting in een studentenflat afgelopen vrijdag. De politie vermoedt dat het vuur ontstond door aangestoken regenboogvlaggen. Met het opgehaalde geld wil het stadsdeel nu zoveel mogelijk nieuwe vlaggen ophangen in de buurt, zo is te lezen in de Volkskrant.

Afgelopen vrijdag was niet de eerste keer dat er vlaggen van de flat werden aangestoken; dat gebeurde sinds begin vorige maand meerdere keren. Vier studenten raakten bij de brand gewond.

Laatste circusberen Vietnam naar opvang

Vier beren van het Hanoi Central Circus in Vietnam zijn overgebracht naar een opvangcentrum. Het gaat om de laatste beren in Vietnam die nog actief waren bij een circus. Dat meldt Euronews.

De beren moesten jarenlang optreden voor publiek; ze stonden bij het circus bekend als The Spice Girls. Aan die act is nu dus een eind gekomen.

Het opvangen van de beren is onderdeel van een bredere beweging in Vietnam: de komende jaren wil het land alle wilde dieren uit circussen bevrijden.

Leraren ‘achterstandsscholen’ krijgen tijdelijk hoger salaris

Leraren en leidinggevenden op scholen met veel achterstanden krijgen tijdelijk een hoger salaris. Dat maakt onderwijsminister Arie Slob vandaag bekend, zo is te lezen in het AD.

De regeling moet het voor leraren aantrekkelijker maken om aan de slag te gaan op scholen met zogenoemde ‘uitdagende leerlingen’. Mede door de coronacrisis lopen zij risico op achterstanden.

De regeling geldt voor twee schooljaren, en is er voor het basis-, middelbaar- en speciaal onderwijs.
Gemiddeld gaat het om 8 procent extra loon.

Google Maps wil prijzen tolwegen zichtbaar maken in app

Google Maps gaat een functie testen die de prijzen van tolwegen toont. Dat meldt NU.nl.

Op dit moment laat de app ook al tolwegen zien, maar hoe duur die zijn wordt nog niet aangegeven. Binnenkort vindt er een pilot plaats onder een selecte groep gebruikers. Of de functie er vervolgens gaat komen, en voor welke landen ‘ie beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

Ratelslang doet alsof hij dichterbij is om belagers af te schrikken

Duitse biologen hebben een opvallend onderzoek gedaan naar het geluid van de ratelslang. Uit de studie blijkt dat de slang kan doen alsof hij dichter bij je is dan hij werkelijk is – om op die manier belagers op afstand te houden. Dat doet ‘ie door de toonhoogte van z’n geratel plotseling te verhogen, zo schrijft NRC.

Onderzoekers wisten al dat het geratel van de slang kan verschillen qua frequentie. Nu weten ze dus ook waarom dat zo is.

Foto: Vegan ZeaStar

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater
10:17 Robin Thicke
hola robin thicke
10:13 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
10:10 Toco
mané toco
10:07 Alain Clark
blow me away alain clark
09:53 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
09:47 Benny Sings
dancing in the dark benny sings
09:44 Pointer Sisters
fire pointer sisters
09:38 George Duke
ain't it funky now george duke
09:34 Carleen Anderson
mama said carleen anderson