Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Ambtenaar plant 300.000 bomen in Kenia
19

Ambtenaar plant 300.000 bomen in Kenia

Best oké, zo’n ambtenarenmentaliteit: Roeland Lelieveld (34) werkt van 9 tot 5 om in de avonduren Kenia te vergroenen. 

Recent onderzoek toont aan dat jongeren worstelen met een goede werk-privé-balans. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat duurzaamheid een steeds belangrijker argument wordt bij de keuze voor een werkgever. Ambtenaar Roeland Lelieveld lijkt weinig moeite te hebben met deze typische millennialworstelingen.

In zijn dagelijkse werk als cultuurtechnicus zorgt hij dat groen in de stad blijft staan en niet conflicteert met kabels of parkeergarages. Vertaling: hij beschermt bomen in steden namens de gemeente. In de avond stort hij zich op zijn project Africa Wood Grow, waarvoor hij drie keer per jaar afreist naar Kenia. “Ik wil iets betekenen en ik heb behoefte aan avontuur. Hiermee sla ik twee vliegen in een klap.”

Sparen voor bomen

Op 19-jarige leeftijd reisde Roeland voor zijn hoveniersopleiding naar Kenia. Hij constateerde dat het land daar helemaal verkeerd werd gebruikt, met erosie en landdegradatie tot gevolg. “Dat moest anders.” Volgens de hovenier in opleiding lag de oplossing in het aanleggen van nieuw bos met boomsoorten die goed tegen de droogte bestand zijn. Maar dat kost geld. Vanaf dat moment is hij zijn spaargeld opzij gaan zetten. In vijf jaar tijd spaarde hij €20.000 bij elkaar, volgens zijn toen gemaakte begroting genoeg om te starten.

LEES OOK: Waarom je portie natuur net zo belangrijk is als twee ons groente en twee stuks fruit

Inmiddels heeft hij 300.000 bomen geplant, waarvan er nog 30.000 staan. “Het planten van bomen klinkt natuurlijk fantastisch, maar de echte uitdaging is zorgen dat de bomen blijven staan.” Volgens Roeland is het verlies van de bomen ingecalculeerd bij het huidige klimaat in Kenia. De bomen die er nog staan, maken daadwerkelijk verschil. Ze leveren een bijdrage aan de vruchtbaarheid van het land, de voedselproductie, het lokale klimaat en schaduw voor de dieren. Daarnaast helpt Africa Wood Grow 100 veeboeren met de transitie naar duurzame akkerbouw. Inmiddels heeft het initiatief al verschillende Nederlandse en Keniaanse prijzen gewonnen.

Begin klein

Op de vraag waarom hij zo ver weg een probleem wil oplossen, heeft hij een duidelijk antwoord: “Het probleem is niet ver weg. Door het klimaatprobleem daar aan te pakken, voorkom je dat problemen nu en op lange termijn onze kant uitkomen.”

Voor jongeren die worstelen met invulling geven aan zingeving in hun werk heeft hij de volgende boodschap: “Je kan impact hebben en je passie volgen, en daar hoef je niet eens je baan voor op te zeggen.” En soms begint dat simpelweg met een beetje spaargeld opzij zetten.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:23  TLC
waterfalls (origineel) tlc
16:19 New Cool Collective & Mark Reilly
we should be dancing new cool collective & mark reilly
16:15 Barry White
never never gonna give you up barry white
16:11 Lauryn Hill & Bob Marley
turn your lights down low lauryn hill & bob marley
16:07 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
15:49 Quincy Jones
summer in the city quincy jones
15:45 Prince
kiss prince
15:41 Blue Lab Beats ft. Alex Blake
nights in havana blue lab beats ft. alex blake
15:38 UB40
red red wine ub40