Deze boksschool helpt mensen met Parkinson vooruit, en meer nieuws
0

Deze boksschool helpt mensen met Parkinson vooruit, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 23 november 2021. 

Deze boksschool helpt mensen met Parkinson vooruit

Boksen en de ziekte van Parkinson lijken niet direct hand in hand te gaan, maar toch is het een goede combinatie. Mensen met Parkinson kunnen namelijk veel baat hebben bij bokstrainingen. Dat is te lezen in de Gelderlander.

Bij Sedney’s Bokschool in Zeist wordt één keer per week speciaal getraind met mensen die Parkinson hebben. De 52-jarige Andreas vertelt aan de krant dat hij zijn veters weer kan strikken sinds hij de lessen volgt.

“Bij mensen met parkinson gaat juist het uitvoeren van meerdere dingen tegelijk mis”, legt Marlies van Nimwegen, expert fysiotherapie bij ParkinsonNet in het Radboudumc, uit. En precies dat is wat je met boksen kunt trainen, zegt de expert: balans, stoten én kracht.
Daar komt bij dat er dopamine vrijkomt wanneer je sport. En aan dat stofje hebben mensen met de ziekte van Parkinson een tekort.

Hoe initiatief ‘De Groene OK’ de zorg milieuvriendelijker maakt

De zorg in Nederland is goed voor zo’n 7 procent van alle CO2-uitstoot. Chirurg Jeroen Meijerink wil daar wat aan doen. Met zijn initiatief de Groene OK wil hij de zorg milieuvriendelijker maken.

Dat hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn, vertelt Meijerink in de podcast Koplopers van Change Inc en BNR. ‘Op onze operatiekamer zetten we bijvoorbeeld de stroom van de luchtbehandeling uit’, vertelt de chirurg. ‘Die stond vroeger 24 uur per dag te loeien, terwijl er ‘s nachts maar één of twee van de dertig OK’s gebruikt worden. Waarom zou je op die andere 28 dan niet de stroom uitzetten ‘s nachts?’

Met zo’n simpele maatregel is volgens Meijerink ook veel financiële winst te behalen. Door ‘s nachts de stroom uit te zetten op ongebruikte OK’s bespaart het ziekenhuis van de chirurg 50.000 euro per jaar.

Zelfvarende boot moet verkeersdrukte Amsterdam verlagen

Een zelfvarende boot moet de verkeersdrukte in Amsterdam verlagen. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De zogeheten Roboat is ontwikkeld door het Amerikaanse MIT. De boot is vier meter lang en vaart op stroom. Het vaartuig kan afval verzamelen, goederen afleveren en tot vijf mensen vervoeren. Door dit soort taken over te nemen van bijvoorbeeld vrachtwagens, moet de Roboat zorgen voor minder verkeersdrukte in de stad.

Door middel van een GPS en 360 graden camera’s kan de boot zonder schipper varen. Hij scant de omgeving om botsingen met andere boten en bruggen te voorkomen.

De eerste tests zijn vorige maand succesvol verlopen. Om veiligheidsredenen wordt de Roboat voorlopig nog in de gaten gehouden vanuit een controlecentrum.

Haagse studenten experimenteren met voedselmoeras

Voedselbossen zijn er al op veel plekken in Nederland, maar in Den Haag wordt nu ook geëxperimenteerd met een voedselmoeras. Dat meldt HetKanWel.

In het voedselmoeras groeien eetbare planten zoals watermunt en zeebiet op een drassige veenweidegrond.

Het moeras is ontworpen door studenten. Zij verwachten dat deze manier van landbouw duurzamer is. Want als veenweidegrond water vasthoudt, voorkom je dat er CO2 opstijgt vanuit de veenlaag. Dat laatste gebeurt namelijk wanneer de veenlaag droogvalt en er zuurstof bij komt.

Britse effectenmakelaar geeft werknemers onbeperkt vakantiedagen – maar wel met een minimum van vier weken

De Londense effectenmakelaar Finncapp geeft z’n werknemers onbeperkt vakantiedagen. En dat niet alleen: voor medewerkers van het bedrijf geldt ook een minimum aan vrije dagen. Iedereen moet minstens vier weken verlof opnemen én elk kwartaal meerdere dagen vrij nemen. Dat meldt de BBC.

Finncapp hoopt met de maatregel burn-outs en stress op de werkvloer tegen te gaan.

Heel wat Amerikaanse tech-bedrijven werken al met onbeperkte vakantiedagen, maar onder financiële dienstverleners is zo’n regeling nog ongebruikelijk.

Critici denken dat onbeperkte vakantiedagen er juist voor kunnen zorgen dat medewerkers minder dagen opnemen. Vandaar het minimum van vier weken.

Cambodjaanse rijstboeren verbouwen eten voor bedreigde kraanvogel

Met bijna 1 meter 80 lang is de saruskraanvogel de grootste vliegende vogel ter wereld. Helaas staat het dier op de lijst met bedreigde diersoorten. Rijstboeren in Cambodja komen daarom in actie, lezen we in The Guardian.

De boeren verbouwen rijstsoorten die de kraanvogel graag eet. Tijdens het oogstseizoen laten ze de helft van de oogst staan als voedsel voor de vogel.

Het project wordt gesteund door NatureLife, de Cambodjaanse overheid en de Internationale Unie voor Natuurbescherming.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:15
why did you do it? stretch
13:11
revival gregory porter
13:08
you are everything marvin gaye and diana ross
13:05
mr. wendal arrested development
12:53
(don't) hold me down pm warson
12:50
funkin' for jamaica tom browne
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby