Ex-bankier geeft gratis basketbaltraining
19

Ex-bankier geeft gratis basketbaltraining

Galdino Haimé biedt jongeren met gratis basketballessen een alternatief voor criminaliteit, gamen en hangen op straat – en ziet dat het werkt. 

Sinds een klein jaar is Galdino hoofdtrainer bij Streetball 079, een initiatief van de Zoetermeerse basketbalvereniging Zoebas. Kinderen van 7 tot en met 18 jaar kunnen iedere week terecht op pleintjes en bij sporthallen in de wijk voor een gratis basketbaltraining. Het tweejarige project is bedoeld om jongeren structureel in beweging te krijgen.

Ook op zondag

In de zomer zijn de trainingen er drie keer per week, in de winter zelfs vier keer. “Ook op zondag”, vertelt Galdino trots. “Volwassenen willen dan rusten, maar kinderen barsten van de energie. En door de gemeente wordt niets georganiseerd.” De training plannen ze bewust in de middag, van 2 tot 4. “Dan kunnen ook de oudere gasten komen, die van 16 en 17. Die willen af en toe stappen. Dat is prima, daar moet je rekening mee houden. Zo kunnen ze óók lekker twee uur sporten.”

Eén van de doelen van Streetball 079 was om jongeren een alternatief te bieden voor het hangen op straat. Volgens Galdino lijkt dat te werken. “Sommigen worden afgeleid door gamen, criminaliteit of wat het ook mag zijn. Maar als ze daarnaast iets hebben dat hen positieve aandacht en een positief gevoel geeft dan is dat zeker een gedeeltelijke oplossing.”

LEES OOK:Deze Nederlandse ondernemer maakt het leven in Madagaskar letterlijk lichter

Geen verplichting

Daarbij is vrijheid van het grootste belang, benadrukt de coach. “Je moet kinderen laten zien dat je ze hoe dan ook steunt; zo staan mijn vrouw en ik in de opvoeding van onze kinderen. Maar dat is ook de opvoeding die ik op de veldjes aan de stagiaires probeer mee te geven. Laat die kinderen voelen dat ze altijd welkom zijn. Al doen ze dat maar 10 minuten mee, dan is het al goed. Iedereen gaat op z’n eigen tempo.”

Springtouw

In de negen maanden dat hij actief is bij Streetball 079 heeft Galdino al zo’n 180 kinderen en jongeren laten dribbelen, passen en dunken. De meesten van hen hebben eigenlijk niks met basketbal, lacht hij. Maar daar gaat het ook niet om. “Ik denk dat het heel belangrijk is om na school even stoom af te blazen en lekker te gaan sporten.” De goede gesprekken volgen dan vanzelf: “tijdens het spelen zijn ze ontspannen.”

Daarbij ziet hij de basketbal trouwens niet als heilige graal: het kan evengoed een voetbal, een springtouw of een kwast zijn die zorgt voor de nodige ontspanning. “Als ze dat ontdekken, geef je ze voor de rest van hun leven mee dat je niet altijd naar een game controller hoeft te grijpen.”

Freestyle basketbal

Dat hij een leidende rol heeft in het Zoetermeerse project is weinig verbazingwekkend. Galdino basketbalt al zijn hele leven. Vroeger op landelijk niveau, en de afgelopen 17 jaar als pionier op het gebied van freestyle basketbal. Een jaar geleden maakte hij daar zijn fulltime werk van, met zijn bedrijf Showcase Basketball. Daarmee geeft hij shows waarbij ballen op de meest bizarre manieren rondtollen en -stuiteren, onder andere bij evenementen zoals de Europese kampioenschappen of de opening van de Nationale Sportweek.

De bal als middel  

Toch vindt hij de show-kant van zijn werk niet eens het leukst. “Als je op een podium staat terwijl je drie ballen tegelijk op je lichaam laat draaien, dan is dat mooi. Maar ook wat afstandelijk.” Liever nog gebruikt hij de bal om anderen vooruit te helpen. De bal als hulpmiddel om beter te leren communiceren, creatiever te worden, samen te werken. Dat idee brengt hij in de praktijk met clinics voor leerlingen en studenten van alle leeftijden, maar ook met op maat gemaakte bedrijfsworkshops.

LEES OOK:Rugklachten? Gedraag je meer als een aap op werk

Oefeningen op maat

Het is nog niet zo lang geleden dat hij zelf dagelijks op kantoor zat. Veertien jaar lang werkte hij als bankier, particulier en zakelijk. Bij het geven van bedrijfsworkshops komt zijn jarenlange ervaring als bankier nu goed van pas, zegt Galdino. “Ik kijk graag: wat beweegt een bedrijf, tegen welke uitdagingen lopen ze aan? Dat vertaal ik in op maat gemaakte oefeningen. Ik ben ervan overtuigd dat als je op een interactieve manier met elkaar bezig bent, je veel sneller dingen van elkaar oppikt en het vervolgens ook beklijft.”

Het was voor Galdino niet moeilijk om de bank definitief in te ruilen voor de bal. “Ik voelde op een gegeven moment heel goed wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil in mijn leven. Daar paste bankier zijn niet meer bij. Als ik een bal in m’n hand heb, of het nou ‘s ochtends of ‘s avonds is, waar het ook is, word ik altijd blij.”

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
19:18 Joe Jackson
steppin' out joe jackson
19:13 D'Angelo
really love d'angelo
19:10 Meters
jambalaya meters
19:06 Amy Winehouse
tears dry on their own amy winehouse
19:01 Al Jarreau
roof garden (edit version) al jarreau
18:54 Shalamar
a night to remember shalamar
18:46 Wax Poetic ft. Norah Jones
tell me wax poetic ft. norah jones
18:43 Wilson Pickett
in the midnight hour wilson pickett
18:40 Joya Mooi
my favourite (prod. sim fane & siroj) joya mooi
18:36 Jason Mraz
have it all jason mraz