

Innovaties maken proefdieren overbodig
Het is vandaag Wereldproefdierendag. Elk jaar worden in Nederland nog ongeveer een half miljoen proefdieren gebruik voor wetenschappelijk onderzoek – van muizen en ratten tot apen en honden. En dat terwijl er inmiddels hele goede alternatieven zijn. Zoals organen op een chip.
Saskia Aan van de stichting Proefdiervrij vertelt over een project voor de behandeling van astma dat de stichting op dit moment ondersteunt. Hoe het werkt: aan de ene kant van de chip worden menselijke longcellen geplaatst, en aan de andere kant zenuwcellen. Op die manier kan de interactie tussen die cellen worden bekeken. Als je de zenuwcellen prikkelt, kun je bijvoorbeeld zien of de longcellen daardoor samentrekken of niet.
Ook het model van organoids is volgens Aan sterk in opkomst. Dat is een hoopje met menselijke cellen die op dezelfde manier aan elkaar verbonden zijn als in een orgaan.
Methoden als organen op een chip en organoids worden ook wel humane modellen genoemd. En volgens Aan zijn zulke alternatieven niet alleen beter voor dieren – ze zijn ook betrouwbaarder dan dierproeven. Door het gebruik van menselijke cellen liggen de modellen dichter bij de realiteit. Ze geven onderzoekers een nauwkeuriger beeld van de reactie van het menselijk lichaam op een bepaald middel.
Proefdiervrij werkt er dan ook hard aan om het gebruik van zulke modellen te stimuleren. Vandaag organiseren ze een bijeenkomst met wetenschappers uit het hele land, om nog meer proefdiervrije innovaties vooruit te helpen.
Meer informatie via Proefdiervrij.