Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Deze melk is ‘vaak goed na’
17

Deze melk is ‘vaak goed na’

Melkpakken van het zuivelmerk Arla in Denemarken zijn sinds kort voorzien van drie extra woorden. Die simpele maatregel moet ervoor zorgen dat er minder melk in de gootsteen belandt.

Naast de ‘ten minste houdbaar tot’-datum staat er nu een ‘vaak goed na’-datum op de melkpakken. Vaak gaan consumenten voor de zekerheid af op de houdbaarheidsdatum op het pak. Daardoor kan het gebeuren dat melk waar niets mis mee is, door de gootsteen wordt gespoeld. De ‘vaak goed na’-datum moet meer mensen het gevoel geven dat ze zelf kunnen beoordelen of de melk nog goed is.

Selina Juul van de Deense non-profitorganisatie Stop Wasting Food noemt de maatregel van Arla ‘een stap in de goede richting’, en bevestigt dat twijfels van consumenten over houdbaarheidsdatums kunnen leiden tot voedselverspilling.

Volgens een onderzoek van het Europees Parlement zorgt verwarring over datums voor 10% van alle voedselverspilling in Europa.

In Nederlandse supermarkten wordt onderscheid gemaakt tussen de THT-datum (ten minste houdbaar tot) en de TGT-datum (tenminste goed tot). De TGT-datum wordt alleen nog maar gebruikt bij producten die erg bederfelijk zijn. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om dat soort producten direct weg te gooien wanneer de datum is verstreken.

Voor de THT-datum geldt dat advies niet; alleen de kwaliteit van het product gaat na het verstrijken van de THT-datum achteruit. Toch gooien veel mensen ook die producten gelijk weg.

Misschien is de positieve formulering ‘Vaak goed na’ dus ook wel iets voor ons.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
07:05 Stevie Wonder
master blaster (jammin') stevie wonder
06:54 Montell Jordan
get it on tonight montell jordan
06:49 Shapeshifters
lola's theme (lola's lounge mix) shapeshifters
06:46 Us3
you can't hold me down us3
06:43 Kool & The Gang
fresh kool & the gang
06:38 John Lee Hooker & Bonnie Raitt
i'm in the mood john lee hooker & bonnie raitt
06:35 Norah Jones
chasing pirates norah jones
06:32 Jordan Mackampa
magic jordan mackampa
06:29 Detroit Spinners
it's a shame detroit spinners
06:22 Craig David
walking away craig david