Dieet voor tong kan slaapapneu verminderen

Heb je last van slaapapneu? Werk dan aan een dunnere tong. Dat adviseren Amerikaanse slaaponderzoekers.

Wereldwijd hebben ongeveer een miljard mensen last van snaapapneu. Dat is een slaapstoornis waarbij je ademhaling meerdere keren per uur tijdelijk stopt. Overdag kan dat leiden tot zware vermoeidheid.

Volgens de wetenschappers is overtollig tongvet vaak een belangrijke veroorzaker van slaapapneu. En daarom kan het helpen om je tong te laten afvallen. Dat is makkelijker dan het klinkt: als je lichaamsvet verbrandt, doet je tong namelijk gewoon mee.

LEES OOK: ‘Dit zijn de belangrijkste medische doorbraken van 2019

Tijdens het onderzoek werd aan de hand van MRI-scans gekeken wat het effect was van een gewichtsafname van 10 procent op de bovenste luchtwegen van de proefpersonen. Vaak komt het stokken van de ademhaling namelijk doordat die bovenste luchtwegen worden afgesloten. Bij het bestuderen van de scans bleek de afname van tongvet de voornaamste reden voor een verminderd slaapapneu. “Hoe meer tongvet er was verloren, hoe groter de vooruitgang”, vertelt hoofdonderzoeker Richard Schwab aan CNN.

Schwab ziet daarom mogelijkheden voor nieuwe soorten behandelingen, speciaal gericht op het verkleinen van de tong. Ook zegt hij dat er meer onderzoek moet komen naar diëten en oefeningen met een focus op tongvet.

Lees hier meer over het onderzoek. 

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

Bericht achterlaten