Digitale kledingstukken
17

Digitale kledingstukken

In de toekomst dragen we allemaal digitale kledingstukken

Zou jij een virtueel kledingstuk kopen? Ja dat klinkt een beetje maf, maar volgens trendwatchers ligt hier de toekomst van mode: mode die niet echt is, maar wel zichtbaar op sociale media.

Onlangs kocht influencer Johanna Jaskowska een jurk van modehuis The Fabricant voor 9500 dollar. Wat hier bijzonder aan was? De jurk was gemaakt van enen en nullen. Hij bestaat niet echt. Of toch wel? Voor haar online volgers was de digital couture look echt genoeg.

Deze virtuele jurk is ontworpen door de Nederlandse Amber Jae Slooten. Als eerste ter wereld studeerde ze af met een digitale modecollectie. Ze wilde bewijzen dat je mensen nog steeds kunt inspireren en emotie kunt laten voelen met een collectie die fysiek niet bestaat. Zónder dat daar een ecologische voetafdruk bij komt kijken.

Daarna richtte ze het digitale modehuis The Fabricant op. Amber is van mening dat fysieke kleding niets meer toevoegt aan een wereld waarin kledingkasten uitpuilen en merken kleding verbranden om hun marktwaarde op peil te houden.

LEES OOK: Maakt fast fashion gelukkig? De psyche achter onze koopdrift verklaard

En bedenk ook het volgende. De gemiddelde tiener heeft vijf Instagramaccounts. Als ze op hun socials een kledingstuk dragen, is dat voor hun echt genoeg. Dus moeten kledingstukken die ze maar een paar keer voor de foto dragen, per se fysiek zijn? Er zijn al digitale influencers met miljoenen volgers, bijvoorbeeld Lil Miquela en jongeren besteden miljarden aan zogenaamde ‘skins’ (outfits voor gamepersonages) in online spellen als Fortnite. Digitale kleding lijkt dan een logische volgende stap.

Je kunt op de website van The Fabrikant zelfs een paar kledingstukken gratis downloaden om het uit te proberen.

Wat denk jij: is virtuele mode de oplossing voor de vervuilende fast fashion industrie? En zou je zelf een digitaal kledingstuk kopen? Praat mee in de discussiegroep van het Nieuws van de Vooruitgang. Die vind je op de Facebookpagina van Sublime.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:54 Ramsey Lewis
the in crowd ramsey lewis
15:51 Jack Johnson
sitting, waiting, wishing jack johnson
15:48 Aaron Taylor & Skinshape
be my muse (gold edit) aaron taylor & skinshape
15:45 Stevie Wonder
for once in my life stevie wonder
15:41 Seal
love for sale seal
15:37 Black Eyed Peas
where is the love black eyed peas
15:33 Rose Royce
is it love you're after (12 version) rose royce
15:24 RH Factor
forget regret rh factor
15:21 Des'ree
feel so high des'ree
15:17 Bill Withers
harlem bill withers