Dit bedrijf viste al meer dan 40.000 plastic flessen uit de stadsgrachten, en meer nieuws
0

Dit bedrijf viste al meer dan 40.000 plastic flessen uit de stadsgrachten, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 16 september 2021. 

Dit bedrijf viste al meer dan 40.000 plastic flessen uit de stadsgrachten

Het is Doing Donderdag op Sublime. Zoals elke week geven we een podium aan iemand die zelf iets doet om te zorgen voor vooruitgang. Vandaag is dat Marius Smit, initiatiefnemer van Plastic Whale: het eerste professionele plastic-visbedrijf ter wereld.

Plastic Whale heeft sloepen in Amsterdam en Rotterdam. Daarmee kun je het water op om plastic uit de gracht of de Nieuwe Maas te vissen. ‘Men vindt het sowieso leuk om op een boot te zitten, laat staan op de mooie Amsterdamse grachten’, zegt Smit tegen BrightVibes. ‘Als je dan ook nog iets positiefs kunt toevoegen aan de grachten door iets uit het water te vissen, geeft dat een goed gevoel, maar het is ook gewoon heel gezellig en leuk.’

Van het opgeviste plastic maakt het bedrijf z’n eigen boten, maar ook meubels. Bijvoorbeeld een vergadertafel van gerecycled plastic die qua ontwerp doet denken aan een walvis. Marius ziet de tafel niet als eindproduct, maar als de start van iets nieuws, zegt hij: ‘Het is wel het product van duizenden mensen die zich hebben ingezet voor plasticvrije grachten. Maar het is vooral de start van een commitment om met dingen aan de slag te gaan: een symbool van ons motto “Stop talking, let’s start doing”.

Dat motto wordt aardig in de praktijk gebracht: inmiddels heeft Plastic Whale al meer dan 40.000 PET-flessen uit het water gevist, met de hulp van zo’n 18.000 mensen.

300 motorrijders begeleiden gepeste 15-jarige naar eindexamengala

Een 15-jarige uit het Verenigd Koninkrijk zal haar eindexamengala niet snel vergeten. Felicity Warburton werd door 300 motorrijders naar haar school begeleid. Dat meldt UpWorthy.

Felicity heeft Asperger en dyslexie en werd jarenlang gepest. Haar moeder plaatste een oproep op Facebook met vraag wie haar dochter wilde begeleiden. Dat er zoveel motorrijders zouden komen, hadden ze nooit verwacht.

De motorrijders willen met de actie een statement maken tegen pesten en Felicity haar zelfvertrouwen teruggeven.

Malawische man voorziet 1000 dorpgenoten van gratis stroom

In Malawi voorziet één man zijn complete dorp van gratis stroom. Dat lezen we bij Good News Network.

Colrerd Nkosi bouwde eigenhandig en met hergebruikt materiaal een elektrische turbine. Daarmee zet hij de kracht van stromend water om in stroom. Voor zijn eerste versie plaatste hij een oude fiets in een snelstromende rivier. De nieuwe versie maakte hij van een oude motor uit een machine die mais schilt. Daarmee kan hij duizend huizen van stroom voorzien.

De buren van Nkosi zijn blij met de uitvinding. Doordat er nu licht is, kunnen jongeren uit de buurt ook ‘s avonds studeren.

Wageningers kunnen terecht bij gratis ‘menstruatiekastje’

Mensen die niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons, kunnen daar sinds deze week terecht bij een ‘menstruatiekastje’. Dat meldt De Gelderlander.

Het kastje is een initiatief van Jolanda Fennema van het Leger des Heils. Toen zij las dat één op de tien vrouwen te weinig geld heeft voor het kopen van menstruatieproducten, besloot ze zelf iets te doen.

Het kastje hangt naast de Ontmoetingswinkel van het Leger des Heils in Wageningen. Mensen die gratis producten nodig hebben, kunnen er 24 uur per dag wat uithalen.

Koptelefoonmaker Gerrard Street dumpt 10.000 kilo afgedankte electronica op Museumplein

Het Museumplein in Amsterdam kleurde vandaag grijs. Op het plein verscheen een afvalberg van 10.000 kilo elektronisch afval, ofwel  ‘e-waste’. Het ging om een actie van Gerrard Street, een bedrijf dat koptelefoons maakt waarvan je alle losse onderdelen makkelijk kunt repareren en vervangen.

Alleen al in Nederland produceren we elk jaar zo’n 80 miljoen kilo e-waste. Zonde, zegt het bedrijf, want vaak wordt apparatuur met kleine beschadigingen al weggegooid. Met de afvalberg willen ze aandacht vragen voor dit probleem. De e-waste is ingezameld door kinderen van verschillende basisscholen.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:54 C-Mon & Kypski  ft. Wouter Hamel
make my day c-mon & kypski ft. wouter hamel
16:50 Curtis Mayfield
superfly curtis mayfield
16:45 Avery*Sunshine
all in my head avery*sunshine
16:41 Chic
everybody dance chic
16:38 Raul Midon + Metropole Orkest
ride on a rainbow raul midon + metropole orkest
16:37 Ben L'oncle Soul
seven nation army ben l'oncle soul
16:25 Lionel Richie
all night long lionel richie
16:21 Michael Kiwanuka
beautiful life michael kiwanuka
16:17 Kelis
trick me kelis
16:12 Matt Bianco
too late for love matt bianco