De weg van Jeangu Macrooy naar het Songfestival
20

De weg van Jeangu Macrooy naar het Songfestival

‘Douze points!’ gaan we hopelijk scoren met Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending voor het Songfestival. Je kent hem misschien van de nummers ‘Dance With Me’, ‘High on You’ en ‘Second Hand Lover’. Vanavond is zijn nummer voor het eerst te horen bij DWDD. Maar wat ging hier allemaal aan vooraf?

 

Jeangu kwam in 2014 vanuit Suriname naar Nederland om zijn muzikale ambities waar te maken. En dat lijkt aardig te lukken. Maar in zijn geboortestad Paramaribo zat hij ook niet stil. In 2011 vormde Jeangu samen met zijn tweelingbroer Xillan de band ‘Between Towers’. In januari 2013 verscheen hun eerste en enige album, genaamd ‘Stars on My Radio’.


Samenwerking Perquisite

Na het uitbrengen van dit album verhuisde Jeangu naar Nederland, waar hij vervolgens de opleiding tot songwriter is gaan volgen aan de ArtEZ Popacademie in Enschede. Al snel ontstond er na aanleiding van Jeangu’s auditie een muzikale samenwerking met Pieter Perquin, ook wel bekend onder zijn producersnaam Perquisite. Jeangu werd vervolgens getekend bij Perquisites label, ‘Unexpected Records’.

 

 

‘Brave Enough’: eerste solo-EP

Al snel verscheen Jeangu’s eerste solo-EP, ‘Brave Enough’. Vanaf dat moment ging het snel: Jeangu was volledig geïntroduceerd in de Nederlandse muziekwereld. Hij werd 3FM Serious Talent én genomineerd voor een Edison Pop als Beste Nieuwkomer.

 

 


Debuutalbum ‘High On You’

Na deze succesvolle start, pakte Jeangu door. In 2017 bracht hij zijn debuutalbum uit, ‘High On You’. Dit album was energieker en vooral dansbaarder dan de voorgaande EP. Het succes kwam dan ook snel om de hoek kijken. ‘High On You’ werd genomineerd voor een Edison en de single hield zelfs zeven weken lang de nummer één-positie in de Top 40 van Suriname.

 

 

Judas in ‘The Passion’

Als volgende stap in zijn carrière speelde hij in 2018 mee in het bekende paasevenement ‘The Passion’. In totaal zagen meer dan 3,1 miljoen mensen (!) hem de rol van Judas spelen. Bekijk hier één van de scenes:‘Horizon’ brengt eerlijk verhaal

In 2019 lanceerde Macrooy zijn tweede album ‘Horizon’. Op dit album werd al snel duidelijk dat de zoekende jongen een zelfverzekerde man was geworden. Een zo eerlijk mogelijk verhaal vertellen, dat stond centraal op dit album.

Fun facts

Wist je dat…

  • Jeangu in 2018 werd genomineerd door mannentijdschrift Esquire als best geklede man;
  • zijn single ‘Gold’ werd gebruikt voor een reclame van Game of Thrones.

Vanavond maakt Jeangu zijn inzending voor het Songfestival bekend bij De Wereld Draait Door bekend. Het nummer lijkt gelekt te zijn; verschillende media berichten dat het nummer ‘Glow’ wel eens de inzending zou kunnen zijn. Morgen speelt hij het nummer live bij Matthijs van Nieuwkerk. Bekijk hier alvast een teaser van de clip:

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
02:45 Gwen McCrae
keep the fire burning album gwen mccrae
02:40 George Michael
kissing a fool george michael
02:37 Moloko
the time is now moloko
02:34 Jackson 5
never can say goodbye jackson 5
02:30 John Mayer
rosie john mayer
02:27 Mayer Hawthorne
maybe so, maybe no mayer hawthorne
02:23 Nicola Conte / Bridgette Amof
free souls nicola conte / bridgette amof
02:19 Gladys Knight
licence to kill gladys knight
02:14 Diana Ross & the Supremes
stop in the name of love diana ross & the supremes
02:10 Vanessa da Mata & Ben Harper
boa sorte (good luck) vanessa da mata & ben harper