Dit waren de 6 beste geluiden van 2019
19

Dit waren de 6 beste geluiden van 2019

Geluid van gezond koraal dat helpt zieke koraalriffen te herstellen of minder morfine tijdens operaties door muziek; we blikken met Nieuws van de Vooruitgang terug op de meest positieve geluiden van 2019.

 

Positieve ontwikkelingen waren er dit jaar in allerlei soorten en maten, maar ook in vele klanken. Want niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in de autoindustrie en op de bodem van de oceaan werden de meest wonderbaarlijke geluiden ingezet om de wereld vooruit te helpen. Wij zetten de zes meest opvallende voorbeelden op een rij.

1. Muziek gecomponeerd voor baby’s

Met muziektherapie voor te vroeg geboren baby’s werd al langer geëxperimenteerd, maar onderzoekers van de Universiteit van Genève gingen het afgelopen jaar een stap verder: zij besloten speciale muziekstukken te componeren voor baby’s. Eerst werd gekeken op welke instrumenten baby’s het best reageerden. Dat bleek onder andere een Indiase fluit te zijn, maar ook de harp en bepaalde belletjes waren populair. Met die instrumenten werden vervolgens muziekstukjes gemaakt voor verschillende momenten. Bijvoorbeeld een liedje om mee in slaap te vallen en een om mee wakker te worden. De eerste resultaten waren positief: MRI-scans lieten zien dat de hersenen van baby’s die dit type therapie kregen zich beter ontwikkelden. Lees hier het volledige artikel.

2. Muziek als pijnstiller

2019 kan de boeken in als het jaar waarin werd bewezen dat muziek echt werkt als pijnstiller. Het Rotterdamse Erasmus MC zette het afgelopen jaar 55 onderzoeken naar de helende werking van muziek op een rij. De conclusie: als je tijdens en na een operatie naar muziek luistert heb je gemiddeld 4,4 gram minder morfine nodig tegen de pijn. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat muziek een positieve invloed heeft op de stressrespons en het afweersysteem. Een belangrijk inzicht, want muziek is niet alleen goedkoper dan pijnstillers, het is ook beter voor je gezondheid. Wel een kleine kanttekening voor heavy metal-liefhebbers: die muzieksoort werkt dan weer niet. Lees hier het volledige artikel.

3. Onderwaterspeaker die koraal redt

Een bijzonder soort audio-innovatie werd kort geleden getest in het Great Barrier Reef. Een team van Britse en Australische wetenschappers plaatste daar onderwater-speakers bij stukken dood koraal. Uit de speakers kwam het geluid van levend koraalrif, en daardoor kwamen er twee keer zoveel vissen op het dode rif af als gewoonlijk. Dat bevordert het herstel van het rif, want vissen maken de boel goed schoon en creëren ruimte voor nieuw koraal om te groeien.
Je zou het misschien niet denken, maar de garnalen, vissen en andere wezens in een levend koraalrif maken aardig wat herrie. Vissen kiezen ervoor om zich in een rif te vestigen op basis van het geluid dat er vanaf komt.

4. Zingende auto die plantengroei bevordert

Wereldwijd wordt nagedacht over het toekomstgeluid van auto’s. Letterlijk, want elektrische auto’s zijn zo stil dat je ze bijna niet hoort aankomen. Daarom moeten alle nieuwe elektrische en hybride auto’s in Europa en de VS binnen twee jaar verplicht geluid maken. Maar hoe gaat dat geluid klinken? Daarover verschillen de meningen nogal. Bij Nissan vindt men bijvoorbeeld dat auto’s zouden moeten zingen. Andere fabrikanten zijn van mening dat automakers het geluid zelf moeten kunnen aanpassen. En Toyota Uruguay is wel met een heel bijzonder voorstel gekomen, namelijk een geluid dat planten stimuleert om beter te groeien.

LEES OOK: Hoe walvispoep helpt klimaatverandering tegen te gaan

In de wetenschap is er wel enig bewijs dat geluid bevorderlijk kan zijn voor planten, maar volgens The Verge is het nog maar de vraag wat deze vondst zal opleveren.
Toyota Uruguay is in elk geval optimistisch. Zij gaan aan de slag om hun elektrische deelauto’s van het geluid te voorzien, en ook in Argentinië en Brazilië wordt het idee dit jaar nog getest.

5. Stroom uit geluidsgolven

Wetenschappers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een onderwatersensor weten te ontwikkelen die werkt zonder batterijen.
De sensor is gemaakt van een materiaal dat geluidsgolven kan omzetten in stroom op een manier die het piëzo-elektrisch effect wordt genoemd.
De sensor kan data doorgeven over de temperatuur van de oceaan en het zeeleven dat voorbij komt. Dat de sensor geen batterij heeft is beter voor alles wat leeft in de oceaan, want batterijen zorgen voor vervuiling. Daarnaast is het natuurlijk handig dat er niets hoeft te worden vervangen.

6. De pleisterfluisteraar

Onderzoekers van de Schotse Heriot-Watt Universiteit hebben dit jaar kleine elektrische sensoren ontwikkeld die kunnen ‘horen’ wat zich onder een pleister afspeelt. Dat werkt als volgt: een sensor stuurt geluidsgolven de wond in. Deze trillingen worden weerkaatst en opgevangen door diezelfde sensor. Door de snelheid van het zenden en ontvangen van de geluidsgolven krijgen artsen meer informatie over de sterkte van het onderliggende weefsel.
En zo kunnen ze het genezingsproces van verschillende soorten wonden nauwlettend in de gaten houden zonder steeds het verband te hoeven verwijderen. De pleisterfluisteraar wordt voorlopig nog verder getest.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:57 Jellybean
the real thing jellybean
05:53 Omar
there's nothing like this omar
05:49 Black Pumas
i'm ready black pumas
05:45 Heatwave
boogie nights heatwave
05:41 D'Angelo
brown sugar d'angelo
05:38 Parov Stelar
good bye emily parov stelar
05:33 Rick James
glow rick james
05:30 Leon Bridges
motorbike leon bridges
05:26 Brownstone
if you love me brownstone
05:23 Kool & The Gang
get down on it kool & the gang