Dit willen Sublime-fans weten over de Grammy Awards 2021
2

Dit willen Sublime-fans weten over de Grammy Awards 2021

Gister schreef Beyoncé geschiedenis toen ze haar 28ste Grammy Award in ontvangst mocht nemen. Maar er waren nog veel meer verzilverde Grammy’s en optredens die de Sublime-fan kan waarderen.

Beyoncé ging na de 63ste uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles met vier gouden beeldjes naar huis voor Best R&B Performance (Black Parade), Best Music Video (Brown Skin Girl), Best Rap Performance en Best Rap Song (Savage met Megan Thee Stallion). Hiermee is ze de meest succesvolle vrouwelijke Grammy winnaar ooit. Qua mannelijke artiesten heeft ze alleen nog Quincy Jones (nr. 2) en de componist Georg Solti (nr. 1) voor zich. Solti heeft 31 Grammy Awards op zijn naam staan.

“As an artist I believe it’s my job, and all of our jobs, to reflect time and it’s been such a difficult time,” zei de zangeres in haar speech.

Song of the Year voor H.E.R.

Zangeres H.E.R. mocht voor haar protestlied “I Can’t Breathe” de Grammy voor Song of the Year in ontvangst nemen. Hiermee liet ze onder meer Post Malone, Taylor Swift en Beyoncé achter zich. In het nummer spreekt ze zich uit tegen politiegeweld jegens ongewapende zwarte mensen. “I didn’t imagine that my fear and my pain would turn into impact’, zei Gabriella Sarmiento Wilson, de echte naam van de zangeres tijdens de uitreiking.

En het bleef die avond niet bij één Grammy voor de zangeres. Het dromerige nummer “Better Than I Imagine”, een samenwerking tussen pianist en producer Robert Glasper, Meshell Ndegeocello en dus H.E.R., won in de categorie Best R&B Song.

Progressieve R&B

John Legend won met zijn album “Bigger Love” in de categorie Best R&B album. Maar misschien nog wel interessanter; de unieke muzikant Thundercat won met zijn album “It Is What It Is” een Grammy voor Best Progressive R&B Album. Deze plaat is een overheerlijk weird muziekwerk dat net als zijn vorige plaat “Drunk” geliefd is en bejubeld wordt in de nerdy niche muziekscene.

Nog een protestsong in de prijzen

Gisteravond viel nog een protestnummer in de prijzen. “Lockdown” van Anderson .Paak won een Grammy Award voor Best Melodic Rap Performance. In het nummer beschrijft zanger/rapper de sfeer en incidenten tijdens de Black Lives Matter-protesten. Onder andere het geweld tegen betogers, interventies van undercoveragenten en winkelplunderingen komen aan bod. Het contrast tussen de catchy tunes en de songtekst maakt het nummer des te krachtiger:

We was tryin’ to protest, then the fires broke out / Look out for the secret agents, they be planted in the crowd / Said, “It’s civil unrest” but you sleep so sound / Like you don’t hear the screams when we catchin’ beatdowns

Het optreden van Silk Sonic mag ook niet onbenoemd blijven. Anderson .Paak en Bruno Mars brachten voor het eerst live hun single “Leave The Door Open” ten gehore. Dit nadat Bruno Mars een smeektweet naar het Grammy commité uitstuurde waarin hij vroeg of ze nog een plekje in de show hadden voor twee werkloze muzikanten. De hashtag #LetSilkSonicThrive ging viral en zo geschiedde:

Grote afwezige

The Weeknd heeft The Grammy Awards geboycot. De Canadese zanger won eerder drie Grammy Awards, maar wil nooit meer meedingen naar deze muziekprijzen. Hij is dit jaar niet genomineerd, terwijl zijn album “After Hours” meerdere hits opleverde en lovend werd ontvangen door recensenten.

Volgens The Weeknd is de organisatie achter de muziekprijzen corrupt en moet het nominatieproces transparanter worden, zo zei hij vorig jaar al. In dat proces spelen anonieme comités een grote rol.

Soulnummer als Best Rocksong?

Er is iets vreemds aan de hand met het nummer “Stay High” van Brittany Howard. Ten eerste bestaat het nummer al twee jaar, dus waarom kwam het dit jaar in aanmerking voor een Grammy Award? En dan de categorie waarvoor het nummer was genomineerd: Best Rocksong. “Stay High” is veel, maar als het iets niet is, is het een rocknummer. Misschien komt het omdat Howard tevens zangeres is van de rockbands Alabama Shakes en Thunderbitch. Ons hoor je echter niet klagen. Want “Stay High” is en blijft een prachtig nummer dat nu een Grammy rijker is voor Best Rocksong.

Gospeluurtje

Één van de meest ondergewaardeerde grootheden in de hedendaagse r&b, PJ Morton won een Grammy voor Best Gospel Album. Misschien is gospel niet jouw cup of tea, maar voor ons vormt het een goed excuus om je door te verwijzen naar het profiel dat we over dit muziekgenie hebben geschreven.

Tot slot nog een aantal Grammy-winnaars die het grote nieuws niet haalden, maar zeker nog het melden waard zijn:

Beste Traditional R&B Performance: Ledisi met Anything for You

Best Contemporary Instrumental Album: Snarky Puppy met Live At the Royal Albert Hall

Best Dance/Electronic Album: Kaytranada met Bubba

Best Dance Recording: Kaytranada feat. Kali Uchis met 10%


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:17 Justin Timberlake & Chris Stapleton
say something justin timberlake & chris stapleton
10:14 Marvin Gaye
i heard it through the grapevine marvin gaye
10:09 Aaliyah
at your best (you are love) aaliyah
10:05 The Wizards Of Ooze
trippin' the wizards of ooze
10:02 Robert Palmer
every kinda people robert palmer
09:54 Leon Bridges
motorbike leon bridges
09:50 SWV
right here swv
09:47 Al Jarreau
love is waiting al jarreau
09:43 Erasmo Carlos
cachaca mecanica erasmo carlos
09:40 Mayer Hawthorne
the walk mayer hawthorne