Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Dit zijn volgens DJ Rob Manga de 5 beste funk, soul & jazz platen ooit
10

Dit zijn volgens DJ Rob Manga de 5 beste funk, soul & jazz platen ooit

Stemmen op de Sublime 500 is lastig, maar sommigen onder ons kampen met extra keuzestress. Want als je een platencollectie bezit als die van Rob Manga, maak dan maar eens een top 5.

Manga is in het bezit van meer dan 10.000 vinyl platen. Genoeg om een kamer te beslaan. De 54-jarige DJ is een lopend en pratend funk, soul, r&b, hiphop, disco en jazz-archief. Je zult hem dan ook niet snel rond zien lopen met een usb-stickje. Vinyl is heilig, dus hij blijft ouderwets platen in kratten sjouwen voor zijn sets.

Voor Sublime vult hij sinds een paar maanden de vrijdagavond met zijn 2-uur lange non-stop mix vol funky, soulvolle en dansbare vibes, waarmee hij in korte tijd een trouwe schare fans heeft vergaard. Als iemand je inspiratie kan geven voor je stemlijst van de Sublime 500, dan is het Manga.

Als ik hem bel op de afgesproken tijd, vraagt hij om tien minuten meer tijd. “Ik kom er niet uit met mijn nummer 4 en 5. Kan ik je zo terugbellen. Sorry, dit is echt moeilijk man!” Na een kwartier heeft hij een knoop door kunnen hakken:

1. James Brown – People get up and drive your funky soul

“James Brown heeft het fundament voor funk gelegd en daarom hoort hij voor mij op de eerste plek. Als jongetje werd ik al gegrepen door zijn nummers. Dat was vooral muzikaal gedreven. Ik voelde er zo’n urgentie bij, je moest op dit nummer bewegen.

Pas later begon ik de boodschap van zijn muziek te begrijpen en wat die heeft betekend voor de zwarte gemeenschap. En nog steeds. In een van zijn nummers zingt hij letterlijk: Say it loud, I’m black and I’m proud. Hij vierde zijn huidskleur in een tijd dat mensen daarvoor gelyncht werden. Dat heeft ook mij veel kracht gegeven.”

2. Michael Jackson – Get on The Floor

“Door dit nummer in mijn lijst op te nemen, sla ik drie vliegen in een klap, want hiermee eer ik zowel Michael Jackson als Quincy Jones en Stevie Wonder. Die laatste twee hebben namelijk meegewerkt aan de totstandkoming van het album Off The Wall waar dit nummer op staat. Met name Quincy had het achter de schermen voor het zeggen bij de productie van deze legendarische plaat. Hij moedigde Michael aan ook zelf liedjes te schrijven. Daaruit kwam onder meer Get On the Floor voort. Het is zeker niet het bekendste nummer van Off The Wall, maar wel een van de beste. Het zit in het vaste repertoire van mijn remixes.”

3. Prince – Chelsea Rogers

“James Brown’s funk was vooral geliefd onder de zwarte gemeenschap, Michael Jackson maakte funk, soul en disco wereldwijd geliefd onder alle bevolkingslagen en Prince maakt voor mij de cirkel rond. His Royal Badness maakte funk, r&b en soul zo breed toegankelijk dat hij zelfs fans wist te vergaren onder rockliefhebbers. Ik heb Prince een paar avonden North Sea Jazz helemaal plat zien spelen, en daar zag je dat ook: alle soorten mensen kwamen om hem te zien; wit, zwart, jong, oud, rijk, arm. Het bewijs dat zijn muziek universeel was.

Ik heb Chelsea Rogers gekozen omdat het zo aanstekelijk, zo groovy en zo mysterieus is. Want wie is Chelsea Rodgers? Dat is tot op de dag van vandaag niet duidelijk, en dat is Prince ten voeten uit.”

4. A Tribe Called Quest – Jazz (We’ve got)

“Ik ben een groot fan van de early hiphop en dan kun je niet om A Tribe Called Quest heen. Ik zag onlangs een documentaire op IDFA Blue Note Records: Beyond The Notes waarin de innige relatie tussen jazz en hiphop wordt uitgelicht. In het begin van hiphop begon het samplen van muziek en met name van jazz.

Ik kan mezelf uren verliezen in het achterhalen van samples van hiphopnummers, waardoor ik weer oude obscure jazz en soulstromingen ontdek. Zo zitten in dit nummer Jazz (We’ve Got) maar liefst vijf andere nummers verwerkt:

• “Green Dolphin Street” by Jimmy McGriff
• “Don’t Change Your Love” by Five Stairsteps
• “Long Red” by Mountain
• “Sing a Simple Song” by Sly and the Family Stone
• “Suite Sioux” by Freddie Hubbard”

5. Sault – Free

“Niemand weet wie Sault is, maar uit het niets heeft deze band afgelopen jaar twee fenomenale albums gelanceerd die qua impact al worden vergeleken met What’s Going On van Marvin Gaye.

Eigenlijk wil ik zo weinig mogelijk over ze kwijt, omdat ik wil dat je hun muziek gaat luisteren. De Volkskrant heeft een goed artikel over ze geschreven, dus nog beter: ga eerst dat artikel lezen en dan luisteren.”

Redactie: Het nummer Free van Sault was niet opgenomen in de Sublime 500, maar is inmiddels door de tip van Rob Manga aan de kiesbare nummers toegevoegd én de vaste playlist van Sublime.

Wil je zelf nog stemmen op de Sublime 500? Dat kan nog tot zondag 1 november 2020. De enige hitlijst met de beste funk, soul & jazz-platen wordt van 2 t/m 6 november uitgezonden op SUBLIME.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:11 Sade
hang on to your love sade
00:07 Till Bronner ft. Gregory Porter
stand by me till bronner ft. gregory porter
00:04 India Arie
can i walk with you india arie
00:00 Simply Red
a new flame simply red
23:55 Anderson Paak
celebrate anderson paak
23:51 Terry Callier
jazz, my rhythm & blues terry callier
23:47 Lenny Kravitz
thinking of you lenny kravitz
23:44 Ann Peebles
i can't stand the rain ann peebles
23:40 Michael Franks
popsicle toes michael franks
23:36 Brandy & Monica
the boy is mine brandy & monica