Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
We zien weer de bijen door de bomen
19

We zien weer de bijen door de bomen

Een boom planten is natuurlijk goed. Maar sociaal ondernemer Tom van der Beek raadt je aan er ook wat struiken en kruiden bij te planten. Daar doe je bijen een groot plezier mee.

 

Tom van der Beek staat al 8 jaar lang in de Trouw Duurzame Top 100 en was sociaal ondernemer voordat het een begrip was. Hij is een man die duurzaamheid niet alleen belangrijk maakt, maar ook leuk.

Zo begon hij met het kruisbestuivingsplatform The Pollinators toen hij zag hoe slecht het met de bijen ging. De bij speelt een onmisbare rol in onze voedselvoorziening en heeft het zowel in Nederland als wereldwijd moeilijk. Dit komt door een combinatie van monoculturen in landbouw en gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. Daar wilde Tom iets aan doen!

Tom kwam erachter dat er al heel veel kleine, lokale initiatieven bezig waren met het redden van de bij door het stimuleren van bestuiving en biodiversiteit, maar dat ze vaak niet op de hoogte zijn van elkaars bestaan. Dankzij platform The Pollinators gaan al die initiatieven en experts een kruisbestuiving aan waarmee ze hun kennis en ervaringen delen.

Festival Tree Fest

Met The Pollinators organiseren ze jaarlijks festival Tree Fest. Samen met vrijwilligers en festivalbezoekers planten ze een voedselbos dat zichzelf kan onderhouden. Dat lukt doordat er niet alleen bomen worden geplant, maar ook struiken en kruiden. Dit draagt bij aan een gezonde bodem en trekt bijen en andere zoemers aan. Hierdoor blijft de biodiversiteit op peil. Dit jaar staat een voedselbos van maar liefst 1.500 bomen op de planning bij landgoed Ziedewij in de Rotterdamse regio.

Het fijne van een Tree Fest is dat je uit je even uit je hoofd komt. Je bent in de buitenlucht en maakt je handen lekker vies. Jouw inspanningen worden beloond met muziek, kunst en massages! Heb jij ook zin in een bomenfeestje of wil je volgend jaar een Tree Fest bij jou in de stad organiseren? Ga dan naar de website van The Pollinators.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor. Doing Donderdag wordt mede mogelijk gemaakt door Suez.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:25 Style Council
have you ever had it blue style council
05:21 Alicia Keys
fallin' alicia keys
05:17 Charles & Eddie
nyc charles & eddie
05:13 Brothers Johnson
strawberry letter 23 brothers johnson
05:09 Terry Callier
midnight mile terry callier
05:05 Prince
musicology prince
05:01 Stretch
why did you do it? stretch
04:55 Herbie Hancock ft. Sting
sistermoon herbie hancock ft. sting
04:51 Fun Lovin' Criminals
love unlimited fun lovin' criminals
04:49 John Legend
i do john legend