Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Vulkanisch gesteente gaat mogelijk Great Barrier Reef herstellen
19

Vulkanisch gesteente gaat mogelijk Great Barrier Reef herstellen

In de Stille Oceaan dobbert een ‘vlot’ van puimsteen ter grootte van het eiland Manhattan richting Australië. En dat is goed nieuws, volgens wetenschappers.

 

De verzameling rotsblokken werkt namelijk als een lift voor koraal en micro-organismen die een helende werking op het Great Barrier Reef kunnen hebben.

Het was even schrikken voor het Australische koppel Michael Hoult en Larissa Brill toen ze op 16 augustus met hun catamaran onderweg waren naar Fiji. Ze stuitten namelijk op een drijvende deken van vulkanisch gesteente. De massa met een oppervlakte van 20-duizend voetbalvelden groot zou afkomstig zijn van een onderwatervulkaan in Tonga, nabij Fiji. “Het was eigenlijk best griezelig”, zei Larissa aan CNN. “De hele oceaan was mat – we konden de reflectie van de maan op het water niet zien.”

Het aanzicht mag dan wat macaber zijn, het vulkanische vlot is een bron van nieuw leven. Het lichtgewicht gesteente, vol met bellen, is namelijk een paradijs voor koraal en andere micro-organismen. Puimsteen is heel poreus, waardoor larven en sporen van allerlei zeesoorten hierin kunnen schuilen en verder kunnen groeien, terwijl het gesteente zich door de stroming laat meevoeren.

Het puimsteen drijft nu in de richting van het Australische Queensland en volgens wetenschappers zou dit voor het herstel van the Great Barrier Reef kunnen zorgen. In 2012 hebben wetenschappers na een soortgelijke vulkaanuitbarsting onder water, vergelijkbaar onderzoek gedaan naar het effect van zo’n drijvende deken van puimsteen. Destijds constateerden ze een enorme toename van zeeleven.

De verwachting is dat het vulkanisch gesteente over een maand of zeven bij de Australische kust aankomt.

LEES OOK: Wetenschappers ontrafelen geheim achter trouwe hondenogen

Voor wie nu al een vliegticket naar het Australische rif wilt boeken, een kleine kanttekening. Universitair docent tropische mariene biologie Lisa Becking van Wageningen University laat aan de NOS weten, sceptisch te zijn. Koraallarven zijn erg kieskeurig wat betreft hun leefomgeving, dus het is nog maar de vraag of ze zich gaan nestelen in het Great Barrier Reef. Ook vraagt de ecoloog zich af hoeveel 150 vierkante kilometer puimsteen gaat uithalen op een marien natuurgebied van 350.000 vierkante kilometer. Toch ziet ook Becking kansen, omdat het puimsteen alsnog een grote biodiversiteit met zich meebrengt, maar het blijft volgens haar speculeren.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
08:26 Jamie Lidell
multiply jamie lidell
08:22 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
08:18 Jacob Banks
too much jacob banks
08:15 Isley Brothers
this old heart of mine isley brothers
08:10 Victor Davies
morning sun victor davies
08:07 Alain Clark
blow me away alain clark
08:03 Anita Baker
sweet love anita baker
07:52 Patti Austin
they can't take that away from me patti austin
07:48 Keith Sweat
twisted keith sweat
07:43 The Bamboos
nothing i wanna know about the bamboos