Drukbezocht filmstrand blijft gesloten: moeten we massatoerisme een halt toeroepen?

Deze week werd bekend dat het Thaise strand ‘Maya Bay’ tot 2021 gesloten blijft. Het strand was al vanaf 2018 dicht omdat er veel koraal gestorven was. 

De plek trok daarvoor dagelijks zo’n 5000 bezoekers nadat de film ‘The Beach’ met Leonardo DiCaprio daar was opgenomen.

Stoppen met reizen

Wat leert dit ons? Moeten we massatoerisme een halt toeroepen om de natuur te redden? En moeten we überhaupt nog wel op reis? We spraken met Rom Helweg van Travel Essence en hij liet een ander licht schijnen op deze situatie. Rom benadrukt dat reizen niet alleen voor jezelf is, maar ook voor de mensen op de bestemming die je bezoekt. Reizen zorgt namelijk voor een eerlijkere verspreiding van geld over de wereld.

LEES OOK: Hoopgevend nieuws uit Australië: natuur bloeit nu alweer op

Rom zegt ook: als je het écht goed doet, dan ga je naar kleinschalige accommodaties. Daar zijn de eigenaren zelf aan het werk. En daar ze zijn zuinig voor de omgeving, want ze zijn ervan afhankelijk. Je zorgt er met je reis dan dus voor dat er op jouw bestemming werkgelegenheid en geld is waarmee de lokale bevolking kan zorgen voor het land.

Vuistregel voor je volgende reis

In De Volkrant zagen we deze week trouwens nog een handige vuistregel om ervoor te zorgen dat je met je reizen niet te veel schade aanbrengt aan de plek waar je heen gaat: hoe eenvoudiger, hoe milieuvriendelijker. Activiteiten zoals wandelen, mountainbiken, snorkelen en museumbezoek belasten de natuur nauwelijks. Duiken, golfen, (jet)skiën en rondtoeren met de auto wel. Dus laat die jetski links liggen tijdens je volgende reis.

 

Bericht achterlaten