Lockdowntip: Kom in het Guinness Book of Records… - Klik Hier
Duitse “Too Good To Go”-supermarkt
20

Duitse “Too Good To Go”-supermarkt

De schappen van de Berlijnse supermarkt SIRPLUS zijn gevuld met brood van gisteren en kromme groenten. En dat is goedkoop winkelen.

Albert Heijn heeft de Buitenbeentjes, bij de restaurants van Instock red je voedsel tijdens een avondje uit en via de app Too Good To Go kun je bakkers en andere winkels in je buurt helpen om zo weinig mogelijk weg te gooien. Initiatieven tegen voedselverspilling schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Maar wat we in Nederland nog niet hebben is een echte, fysieke supermarkt waar je je mand kunt vullen met tweede-kans-eten.

In Berlijn hebben ze die wél, zo is te lezen op Good News Network. SIRPLUS heeft alleen maar producten die andere winkels niet meer willen of kunnen verkopen. De klanten betalen wel tot 80 procent minder dan de oorspronkelijke prijs. Om die producten een kans te geven, werken ze samen met zo’n 700 producenten en groothandels.

LEES OOK: Too Good To Go breidt uit naar Verenigde Staten

Veel producten die de houdbaarheidsdatum voorbij zijn, kunnen volgens Duitse wetgeving nog worden verkocht, zolang het maar veilig is om te eten. Al het eten dat bij SIRPLUS binnenkomt, wordt dan ook grondig geïnspecteerd. Het personeel schakelt een heus laboratorium in, wanneer het niet zelf kan beoordelen of een product nog goed is.

Op die manier heeft de supermarkt sinds de oprichting in 2017 voor 2,5 miljoen kilo aan eten en drinken gered.

Sharonne Diemen van Too Good To Go is enthousiast over het concept. “Dat er ruimte is voor initiatieven als dit, betekent dat het thema voedselverspilling steeds hoger op de agenda komt te staan.” Ook bij de app is wel eens nagedacht over het opzetten van een fysieke winkel. In Denemarken is er zelfs kort mee geëxperimenteerd. Diemen: “Voedselverspilling is een probleem dat zich afspeelt in de hele keten; van boer tot bord. Bij Too Good To Go richten we ons vooralsnog op winkels en horecazaken waar eten overblijft. Het is zeker interessant om ook te kijken naar producten die de supermarkt niet eens halen. Dus zeg nooit nooit.”

LEES OOK: 7 nieuwe vegan producten die straks in jouw supermarkt liggen

SIRPLUS heeft nog grote ambities. Zo wil het bedrijf dit jaar meer filialen te openen in Berlijn en in andere Duitse steden en in de verdere toekomst een eigen bezorgservice opzetten.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:51 Erykah Badu
tyrone (edit) live erykah badu
11:48 Jordan Mackampa
peace by piece jordan mackampa
11:45 Marvin Gaye and Kim Weston
it takes two marvin gaye and kim weston
11:41 Esperanza Spalding
precious esperanza spalding
11:37 Pharrell Williams
happy pharrell williams
11:33 George Benson
feel like makin' love george benson
11:23 Commodores
goin' to the bank commodores
11:20 4 Hero & Carina Andersson
morning child 4 hero & carina andersson
11:16 Mariah Carey
fantasy mariah carey
11:12 Barry White
satin soul barry white