Minder eenzaam door eenzame ouderen
19

Minder eenzaam door eenzame ouderen

Rond zijn 38e ging Edward Molkenboer door een moeilijke periode. Hij voelde zich eenzaam, balanceerde op de rand van een faillissement en miste betekenis in zijn werk. Een simpel bezoek aan het ouderenhuis veranderde alles.

 

Toen Edward’s tante zag waar haar neef mee worstelde, kwam ze met een verrassend concrete tip: ga eens koffie schenken bij eenzame ouderen. Hij besloot haar advies op te volgen en maakt er al snel een routine van. Om de week fietste hij naar het verzorgingshuis om de bewoners van een kop koffie en een luisterend oor te voorzien. Die ervaring veranderde zijn leven, vertelt hij zeven jaar later: “Aan de ene kant wist ik: eenzaamheid is een groot begrip”. Maar tegelijk merkte hij dat je er met relatief kleine gebaren iets aan kunt doen. “Je bent daar een paar uurtjes, je gaat zitten. Je luistert naar die mensen… en dat is het. Dat is al genoeg. Dat geeft een heerlijk gevoel, want ze zijn je zo dankbaar.”

4 uur doneren

In een tijd waarin hij vooral met zichzelf bezig was, ontdekte Edward dat hij er juist behoefte aan had meer tijd en aandacht te besteden aan anderen. Dat wilde hij niet voor zichzelf houden. De Haarlemmer plaatste een oproep op social media: ‘Wie wil vier uur van z’n leven doneren, te besteden aan eenzame ouderen?’.

Zo begon een ware estafette van goede daden, vertelt hij enthousiast. “Wie zich aanmeldde ging twee uurtjes met mij mee koffie drinken. Voorbereiden is niet nodig, je maakt een leuk praatje en je gaat weer naar huis. De week daarna kom je terug en neem je een vriend of vriendin mee. Die stopt er ook twee uur in. Dan ben jij klaar, en die vriend of vriendin neemt het over.”

LEES OOK: Kees Veldboer (60) bewijst: voor een laatste wens is het nooit te laat

Deze laagdrempelige methode sloeg aan: binnen vier maanden schreven 2500 mensen zich in. Ook zij gaven aan na die twee koffie-uurtjes “fluitend naar huis te gaan”.

“Zo simpel kan het zijn”

Inmiddels is het estafettestokje al even stof aan het vergaren en is Edward op zoek naar bedrijven die zijn methode willen voortzetten. Maar dankzij deze actie weet hij een ding zeker: hij wil mensen in beweging brengen om iets te doen voor een ander.

Vandaag de dag doet hij dat met Tell to Inspire, een platform met sprekers die de zaal inspireren met verhalen over hun eigen zoektocht naar betekenis. En Edward zou Edward niet zijn als hij daar geen laagdrempelige heldendaad aan koppelde. Zo werden bij de tweede editie van Tell to Inspire 150 deelnemers toegesproken door een 92-jarige dame, mevrouw Meijer. Zij vertelde het publiek hoe belangrijk het is om contact met elkaar te zoeken. En dat niet alleen: ze wees hen ook op twee eenvoudige tools om de daad bij het woord te voegen. Iedereen vond onder zijn stoel een pen en een kaart, klaar om beschreven te worden. De volgende dag deelden Edward en mevrouw Meijer de kaarten uit in het verzorgingshuis. De persoonlijke vragen en berichtjes leidden tot spontane gesprekken tussen de bewoners. En opnieuw dacht Edward: “zo simpel kan het dus zijn.”

Op verzoek van Edward’s achtjarige zoon komt er binnenkort een speciale editie van Tell to Inspire voor kinderen in Haarlem. In september zijn de ouderen aan de beurt met een inspiratiefestival voor duizend senioren.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
04:50 Durand Jones & The Indications
long way home durand jones & the indications
04:46 Diana Ross
the boss diana ross
04:43 Jeangu Macrooy
high on you jeangu macrooy
04:40 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
04:36 Quincy Jones
razzamatazz quincy jones
04:33 Jeb Loy Nichols & The Westwood All-Stars
you got it wrong jeb loy nichols & the westwood all-stars
04:28 Janet Jackson
escapade janet jackson
04:24 Donna Summer
on the radio donna summer
04:20 The Alchemist
gabin the alchemist
04:16 John Legend
each day gets better john legend