Lockdowntip: Kom in het Guinness Book of Records… - Klik Hier
Betonnen oerwoud aan mogelijkheden
19

Betonnen oerwoud aan mogelijkheden

De mooiste dunk maken in die ene prullenbak, of een set pull-ups doen aan lantaarnpalen? Met Sneaky Fitness krijg je het voor elkaar… gewoon, in je normale kleding, én bij jou in de buurt.

 

Sneaky Fitness: de stad als speelplaats

Dat is het idee van Sneaky Fitness, bedacht door Eva (27). Het is een bedrijf dat speelse interventies in steden bedenkt en maakt. Midden op jouw route, in jouw stad, om je zo mee te nemen in haar filosofie: de stad is een speelveld en jij bent de speler. De stad is onze speelplaats. Er ligt een betonnen oerwoud aan mogelijkheden aan je voeten om te rennen, springen, spelen, winnen – elk randje, richeltje, elke buis daagt uit, als je goed leert kijken. Sneaky Fitness daagt je uit, om stiekem de beste te zijn in die ene sprong, om het snelste te zijn op die ene trap, om de mooiste dunk te maken in die ene prullenbak.

Pull-up bars aan lantarenpalen en strepen op de stoep

Ze geloven dat menselijk gedrag kan worden aangepast door iets simpels als plezier. Door op verschillende locaties in de buurt kleine bewegingspelletjes en -toestellen te bouwen, willen ze een situatie creëren waarbij buurtbewoners uit de wijk niet naar de sportfaciliteit hoeven te lopen, maar onderweg van A naar B worden uitgedaagd om spelenderwijs te bewegen. Zonder trainingspak, maar in gewone kleding. Het sporten is niet het doel op zich, maar een actie of beweging onderweg die de route net iets leuker maakt, wél. Als ze van het bewegen een leuke bezigheid kunnen maken waarbij mensen even kunnen bewegen, dan is hun doel bereikt. De bewegingsonderdelen willen ze onderdeel maken van het al bestaande straatbeeld in de wijk. Denk hierbij aan een monkey-bar die tevens een fietsenrek is. Een flitspaal die je flitst als je harder rent dan … km/uur. Pull-up bars aan lantaarnpalen of strepen op de stoep, waar je kunt verspringen.

Awesome maakt steden cooler, leuker en socialer

Als je een tof idee hebt waarmee jij je stad leuker, liever, socialer en creatiever kan maken, waar moet je dan beginnen?  Een aantal grote steden in Nederland heeft een Awesome-community, die onderdeel is van een grotere Awesome-beweging in de wereld. Dit is ook waar Eva haar steun vond. De foundation is een lokale community die ideeën omarmt om de stad cooler, leuker en socialer te maken. Een paar avonden per jaar worden deze ideeën gepitcht op zogenoemde pitch nights. Ze zijn vrij toegankelijk. Iedere community in elke stad heeft zo’n 20 zogenaamde trustees die per persoon 50 euro inleggen. Degene met het meest awesome idee neemt duizend euro mee naar huis om het idee in zijn of haar stad te kunnen realiseren. Maar zelfs als je die duizend euro niet wint, heb je toch een netwerk aangesproken dat je misschien verder kan helpen met het realiseren van je idee.

De wereldwijde Awesome-community

Awesome is een mooi voorbeeld hoe mensen met een kleine bijdragen startende initiatieven verder kunnen helpen en zo meer betrokken worden bij een steeds leuker wordende stad. Awesome toch, dat je met de hulp van 20 mensen en duizend euro jouw idee voor een betere stad kunt realiseren? Daar wordt ook jouw stad awesome van! Inmiddels zijn er al Awesome-trustees in 90 community’s in dertien landen. Je leest er alles over op hun website.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
21:24 Quantic
don't joke with a hungry man.w quantic
21:20 Diana Krall
the look of love diana krall
21:17 Steffen Morrison
positivity steffen morrison
21:13 Fat Larry's Band
act like you know (radio mix) fat larry's band
21:10 Stevie Wonder
for once in my life stevie wonder
21:06 Anita Baker
you're my everything anita baker
21:02 Mario
let me love you mario
20:55 Hugh Masekala
grazing in the grass hugh masekala
20:50 Whitney Houston
i'm every woman whitney houston
20:46 Eva Valery
dandelion eva valery