Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Broodje pulled pork van vruchtvlees
19

Broodje pulled pork van vruchtvlees

Vandaag in Doing Donderdag een flinke dosis inspiratie voor de barbecue van vanavond. De start-up Meet Jack maakt vleesproducten van jackfruit die volgens carnivoren niet van echt vlees zijn te onderscheiden.

 

Het is de grootste vrucht ter wereld, hij groeit zonder al te veel water, heeft geen pesticiden nodig en het vruchtvlees heeft een bite die erg veel lijkt op vlees met een beetje rokerige smaak. We hebben het over jackfruit, een enorme vrucht die veel voorkomt in de wouden van Indonesië. Het fruit is een ware hype onder veganisten, die er bijvoorbeeld “pulled pork” broodjes mee maken.

Maar de start-up Meet Jack richt zich op de echte vleesliefhebbers. Ze maken van het vruchtvlees producten zoals kroketten, gyros, hamburgers en bitterballen. Afgelopen zomer stonden ze met hun foodtruck, Jack’s Forest Shack, op foodfestivals Rollende Keukens en Proefpark Haarlem waar de jackfruit gyros niet aan te slepen was.

Meet Jack

Meet Jack wil carnivoren een alternatief bieden die duurzamer is en beter smaakt dan het huidige aanbod vleesvervangers dat nog grotendeels leunt op soja. Mede-oprichter Marjolein Pleune ziet grote potentie voor Meet Jack, omdat hun producten ‘vlezig’ qua smaak en structuur zijn. Dat geeft jackfruit een streepje voor op de concurrentie.

De start-up levert niet alleen kant-en-klare alternatieve vleesproducten, maar biedt restaurants, cafés, cateringbedrijven en productiekeukens ook onrijp en diepgevroren jack fruit aan. Dat vruchtvlees is volgens Pleune niet te vergelijken met de gezoete variant uit blik. Door de vleesachtige structuur kunnen koks hun eigen versie van vegetarisch stoofvlees of saté maken.

Het concept blijkt succesvol. Er zijn al restaurants die hebben besloten hun eigen rundvlees bitterbal van de kaart te halen en de jack fruit bitterbal als enige aan te bieden.

LEES OOK: Neem je portie natuur net zo serieus als die twee ons groente en twee stuks fruit

Voor wie direct vanavond aan de slag wil met jack fruit, check dan eens dit recept voor Pulled Jackfruit Taco’s van Uit Pauline’s Keuken.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:23  TLC
waterfalls (origineel) tlc
16:19 New Cool Collective & Mark Reilly
we should be dancing new cool collective & mark reilly
16:15 Barry White
never never gonna give you up barry white
16:11 Lauryn Hill & Bob Marley
turn your lights down low lauryn hill & bob marley
16:07 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
15:49 Quincy Jones
summer in the city quincy jones
15:45 Prince
kiss prince
15:41 Blue Lab Beats ft. Alex Blake
nights in havana blue lab beats ft. alex blake
15:38 UB40
red red wine ub40