‘Eén op de acht moeders vond door coronacrisis rust om langer borstvoeding te geven’, en meer nieuws 
1

‘Eén op de acht moeders vond door coronacrisis rust om langer borstvoeding te geven’, en meer nieuws 

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 3 augustus 2021. 

‘Eén op de acht moeders vond door coronacrisis rust om langer borstvoeding te geven’

Ruim één op de acht moeders in Nederland zegt door de coronacrisis langer borstvoeding te geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Vrouwen die deelnamen aan de studie, noemden verschillende omstandigheden die het makkelijker maakten om borstvoeding te geven tijdens de crisis: een partner die meer thuis is, vanuit huis kunnen werken, minder verplichtingen en afspraken en minder hoeven voeden in openbare ruimten.

Volgens het Voedingscentrum laat het onderzoek zien dat rust en ontspanning om borstvoeding te geven of te kolven heel belangrijk is.

Het Voedingscentrum raadt aan om baby’s – wanneer dat mogelijk is – minimaal zes maanden lang borstvoeding te geven. Omdat moedermelk naast voedingsstoffen ook afweerstoffen bevat, verkleint het de kans op infectieziekten in het eerste levensjaar ten opzichte van kunstvoeding.

Twitter gaat samenwerken met Reuters en AP om desinformatie te bestrijden

Twitter gaat samenwerken met twee van de grootste internationale nieuwsdiensten om desinformatie op het platform tegen te gaan. Het gaat om een samenwerking met Reuters en the Associated Press, meldt de BBC.

De nieuwsdiensten gaan Twitter voorzien van context en achtergrond over gebeurtenissen waar veel over wordt getweet. Op dit moment gaat een eigen curatieteam van Twitter in zulke gevallen zelf op zoek naar betrouwbare informatie, om die vervolgens te promoten op het platform. De nieuwe samenwerking moet helpen om dit werk sneller en beter te doen.

Madrid maakt ‘groene muur’ van 450.000 bomen

Madrid start met een ambitieus project om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Eén van de maatregelen is het planten van een ‘groene muur’ van 450.000 bomen inheemse rondom de stad. Dat meldt BrightVibes.

De groene muur strekt zich uit over zo’n 75 kilometer. Het project moet de temperatuur in Madrid verlagen, luchtvervuiling tegengaan en de natuur in de stad vooruithelpen.

IKEA komt met luchtzuiverende tafel

IKEA komt met een bijzettafel met een ingebouwde slimme luchtreiniger. Dat meldt NU.nl.

Een sensor in het tafeltje meet de luchtkwaliteit in de kamer. Aan de hand daarvan gaan de ingebouwde ventilatoren aan het werk. De tafel moet haar en stof opvangen, maar ook fijnstof, pollen en onaangename geuren.

In oktober komt ‘ie op de markt.

Delftse studenten onthullen waterstofvliegtuig

Het waterstofvliegtuig van studententeam AeroDelft is klaar voor een eerste testvlucht, meldt Change Inc.

In de Phoenix FT, zo heet het vliegtuig, kunnen twee mensen zitten. Hij heeft een spanwijdte van tien meter en vliegt vooralsnog op waterstof in gasvorm.

Het nadeel daarvan is het gas veel ruimte inneemt. Het studententeam wil daarom een versie maken die kan vliegen op vloeibare waterstof. Dat is nog nooit eerder gedaan, maar ze willen het binnen drie jaar voor elkaar hebben. Op die manier willen de studenten helpen de luchtvaart te vergroenen.

Medewerker speelgoedzaak maakt winkelervaring fijner voor kinderen met autisme

Soms is er maar weinig voor nodig om voor een ander een verschil te maken. Dat weet de Britse Romilly als geen ander: zij werkt in een speelgoedwinkel in het Verenigd Koninkrijk.

Op de stoep van de zaak heeft ze een krijtbord gezet, met daarop dingen die de winkel kan doen om het voor autistische kinderen binnen prettiger te maken. Bijvoorbeeld de lichten dimmen, een kind extra veel ruimte geven, de muziek uitdoen, of juist iemand lievelingsliedje draaien.

Romilly weet goed wat ze voor kinderen kan betekenen, want zelf heeft ze ook autisme, vertelt ze aan de BBC: ‘Ik wou zo, zo, zo graag dat zoiets als dit er zeventien jaar geleden was geweest. En ik zie niet in waarom er vandaag de dag niet meer plekken als deze kunnen zijn.’

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:54 Commodores
brick house commodores
10:50 Lalah Hathaway & Robert Glasper
show me your soul lalah hathaway & robert glasper
10:47 Otis Redding
fa-fa-fa-fa fa (sad song) otis redding
10:43 Lenny Kravitz
i belong to you lenny kravitz
10:39 Belleruche
anything you want (not that) belleruche
10:36 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
10:26 Omar
there's nothing like this omar
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater
10:17 Robin Thicke
hola robin thicke
10:13 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire