Een saucijzenbroodje met krekelvlees
19

Een saucijzenbroodje met krekelvlees

Na burgers en balletjes op basis van insecten lanceert de Nederlandse startup De Krekerij nu ook een saucijzenbroodje met krekelvlees.

We roepen al jaren dat insecten dé milieuvriendelijke vervanger van vlees gaan worden. Maar grootschalig aanbod blijft vooralsnog uit. Een aantal supermarkten in de grote steden heeft een potje meelwormen of sprinkhanen in het eco-schap verstopt. Een zoekopdracht in de Picnic-app levert alleen een fles anti-mierenpoeder op. Daar lijkt De Krekerij serieus verandering in te brengen.

“Mensen omschrijven de smaak als nootachtig en hartig”, vertelt Sander Peltenburg (28) trots. Het is nu bijna anderhalf jaar geleden dat hij samen met compagnon George Brandenburg (28) De Krekerij oprichtte. Het geheim van hun succes: vertrouwde snacks als hamburgers en bittergarnituur, maar dan gemaakt van krekels en sprinkhanen. Vorige week lanceerde de startup op de Horecava zijn nieuwste aanwinst, het krekelsaucijzenbroodje (aan een pakkender naam wordt nog gewerkt). De snack bestaat voor 30% uit krekel, de rest is plantaardig.

Voer voor de ecotariër

Wetenschappers roepen het al jaren: laten we vaker insecten eten in plaats van varkens en koeien. Want de voedingswaarde (onder meer als het gaat om B12, eiwitten en ijzer) is gelijk aan die van varken, rundvlees en kip, terwijl de ecologische impact veel kleiner is. “Veel mensen die om duurzaamheidsredenen vegetariër zijn geworden, vinden het eten van insecten daarom interessant”, weet Peltenburg. Ecotariërs, noemt hij deze groep. Want de gemiddelde sprinkhaan mag dan minder aaibaar zijn dan een biggetje, het is en blijft een dier. “Als je vlees laat staan om religieuze redenen of vanwege dierenleed zou ik het eten van insecten niet aanraden. Doe je het voor het milieu of voor de smaak, dan zeg ik: probeer het.”

De insectenburgers en -balletjes staan inmiddels bij 25 Nederlandse restaurants op de kaart en vanaf deze maand gaan ook de gasten van hotelketen Bastion Hotels aan de krekelballen.

LUISTER OOK:Opmars verspillingsschaamte horeca: “Je krijgt nu scheven blikken als je eten weggooit”

Pootjes

De truc is volgens Peltenburg om insecten op een onherkenbare manier te verwerken in producten die mensen ‘normaal’ vinden. Het gros van de consumenten zit nu eenmaal niet te wachten op een burger waar een pootje of een voelspriet uitsteekt. Dat geldt trouwens niet voor iedereen, vertelt Peltenburg lachend: “De moeder van mijn compagnon zegt dat hij vroeger altijd torretjes van de grond plukte en opat, en dat hij daarom dit bedrijf is gestart. Voor de meeste mensen geldt: als het je lukt om je eroverheen te zetten dat je een krekel of een sprinkhaan zit te eten en je vindt het lekker, dan is de drempel meteen een stuk lager.”

Polderdier

Waar komen al die krekels en sprinkhanen eigenlijk vandaan? Krekels houden van warmte, leren we van Peltenburg, dus die komen van een boer in Spanje. Voor de sprinkhanen werkt De Krekerij samen met een voormalig melkveehouder in Kinderdijk. De boer maakte een carrièreswitch die veelzeggend is voor deze tijd, vertelt Peltenburg: “Vóór de hele stikstofcrisis werd al gezegd dat in Zuid-Holland de komende tien jaar de helft van de boeren zou verdwijnen door natuurlijk verloop en de druk van regels.”

De startup onderzoekt nu of ze meer bestaande koeienstallen kunnen omtoveren tot sprinkhaanverblijven, volgens Peltenburg een veelbelovend alternatief voor boeren. “Ik hoop dat de sprinkhaan een echt Nederlands polderdier wordt.”

De Krekerij is in gesprek met horecabedrijven om hun saucijzenbroodje op de kaart te krijgen. Vooralsnog is de snack alleen te bestellen in de webshop. 

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:47 Thomas Dybdahl
a little something to give thomas dybdahl
16:44 Soul II Soul
keep on movin soul ii soul
16:41 George Michael
secret love george michael
16:37 Earth Wind & Fire
in the stone (album version) earth wind & fire
16:27 Brick
dazz - single version brick
16:23 Outkast
the way you move (radio edit) outkast
16:19 New Cool Collective + Mark Reilly
breaking out (nicola conte remix) new cool collective + mark reilly
16:17 Smokey Robinson & The Miracles
the tracks of my tears smokey robinson & the miracles
16:13 Izo FitzRoy
blind faith izo fitzroy
16:09 Room Eleven
one of these days room eleven