Eerbeekse papierfabriek wil plasticvervanger maken van zeewier, en meer nieuws
0

Eerbeekse papierfabriek wil plasticvervanger maken van zeewier, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 17 augustus 2021. 

Eerbeekse papierfabriek wil plasticvervanger maken van zeewier

Een papierfabriek in het Gelderse Eerbeek onderzoekt of het ook papier kan maken van zeewier. Dat meldt het AD.

Papiermaker DS Smith kijkt samen met aantal biotech-bedrijven wat er mogelijk is en welke eigenschappen papier van zeewier heeft. Zo testen ze hoe waterdicht het materiaal is. Want als het geen water doorlaat, zou je het kunnen gebruiken als vervanging van plastic laagjes in karton – bijvoorbeeld in een melkpak.

Het onderzoek past in de plannen van DS Smith om in 2030 alleen nog maar gerecyclede of hergebruikte verpakkingen te maken. Het bedrijf kijkt ook naar andere papieralternatieven dan zeewier, onder meer naar stro en hennep.

Ivoorkust start vaccinatiecampagne om nieuwe ebola-uitbraak te voorkomen

Ivoorkust is een vaccinatiecampagne gestart tegen ebola, nadat deze week een nieuw geval bekend werd. Dat meldt de BBC.

Het plan is dat morgen alle 2000 mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus, een prik hebben gehad, aldus een zorgmedewerker.

Dat ebola weer opduikt in Ivoorkust is voor het eerst sinds 1994.

Britse boeren lokken roofvogels terug naar het platteland

Boeren in het Verenigd Koninkrijk doen hun best om meer roofvogels naar het platteland te krijgen. Dat doen ze door zogeheten ‘sky tables’, een soort houten platforms, op hun land te bouwen. Daar bovenop leggen ze dan de resten van een dood dier. Dat schrijft The Guardian.

Volgens een boer uit Devon is het boerenland zo opgeruimd en netjes geworden, dat er voor roofvogels en aaseters weinig meer te halen valt. Zelf bouwde hij zo’n sky table nadat hij zeearenden boven zij n land zag vliegen. De boer hoopt dat de dieren snel aan tafel komen.

Canadese natuurtrein breidt route uit naar VS

Het Amerikaanse spoorwegsysteem krijgt een boost van buurland Canada: de populaire Canadese trein ‘The Rocky Mountaineer’ heeft zijn route sinds deze week uitgebreid naar de VS, door de staten Colorado en Utah. Dat meldt CNN.

Lees ook: ‘Over twee jaar verkoopt geen supermarkt meer plofkip, en meer nieuws

The Rocky Mountaineer rijdt door prachtige landschappen in Noord-Amerika. Om ervoor te zorgen dat reizigers zoveel mogelijk van het uitzicht meekrijgen, zijn er expres geen slaapplekken aan boord. Overnachten gebeurt in hotels langs de route, zodat je alleen maar reist bij daglicht.

Ook mensapen groeten elkaar en nemen afscheid

Als je vrienden ziet, dan groet je elkaar – en als je weer naar huis gaat, neem je afscheid. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat mensen niet het enige dier zijn bij wie dat zo werkt: ook mensenapen beheersen deze sociale etiquette. Dat schrijft de Volkskrant.

De onderzoekers keken naar de manier waarop bonobo’s en chimpansees een activiteit beginnen en afsluiten. Wat blijkt: voordat ze gaan spelen of elkaar gaan vlooien, checken ze of de ander op dezelfde lijn zit. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun hoofden tegen elkaar te doen, oogcontact te maken, of elkaar een hand te geven.

Opvallend was ook dat bonobo’s langer de tijd nemen om een onbekende soortgenoot te groeten, dan een aap die ze al kennen.

Natuur op Terschelling profiteert van natte zomer

De natuur op Terschelling veert op door de natte zomer. Dat is de conclusie van een groep soortenexperts en leden van de NJN, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Zij trokken het afgelopen weekend de Terschellingse natuur in op zoek naar onder meer insecten, vogels en vleermuizen. Dat is te lezen in Trouw.

De voorgaande drie zomers waren droog, maar door de natheid van dit jaar blijkt de natuur zich razendsnel te herstellen. Natuurreservaat de Boschplaat op het eiland is weer groen in plaats van dor en grijs, en de heide gonst van het leven, zo schrijft de krant.

Wel lijken de droge zomers voor zweefvliegen funest te zijn geweest.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:06
can't let go earth wind & fire
11:53
lost frank ocean
11:49
love me or leave me nina simone
11:46
need somebody to love ady suleiman
11:43
wake up romeo caro emerald
11:40
knock on wood eddie floyd
11:35
no more rain (in this cloud) angie stone
11:26
i need it johnny guitar watson
11:24
the girl from ipanema stan getz & joao gilberto ft. astrud gilberto
11:20
stages adeline ft. kamauu