Eerste Nederlandse bananenoogst levert ingrediënten voor bier en lingerie, en meer nieuws
0

Eerste Nederlandse bananenoogst levert ingrediënten voor bier en lingerie, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 7 december 2021. 

Eerste Nederlandse bananenoogst levert ingrediënten voor bier en lingerie

Bij bananen denk je niet zo snel aan Nederland en al helemaal niet aan lingerie, maar daar kan binnenkort verandering in komen. In een kas in Ede zijn onlangs namelijk de eerste ‘Nederbananen’ geoogst, zo meldt Change Inc.

Zowel de bananen als de planten worden voor van alles en nog wat gebruikt: Van de schillen en bladeren wordt bijvoorbeeld bier gemaakt, maar ook vezels voor pallets – en lingerie, dus.

De bananenkas is een initiatief van de stichting Neder Banaan en de Wageningen Universiteit. Zij telen de planten in potten op kokosvezels, en dat doen ze niet zomaar. Deze manier van telen kan mogelijk beschermen tegen hardnekkige bodemschimmels, die wereldwijd de productie van bananen bedreigen.

Foto: Stichting Neder Banaan

Hoogste rechter Ecuador verbiedt mijnbouw in regenwoud vanwege strijd met eigen rechten van de natuur

De hoogste rechter van Ecuador heeft bepaald dat er geen mijnbouw is toegestaan in het natuurgebied Los Cedros, omdat dat in strijd is met de rechten van de natuur. Dat meldt The Guardian.

Los Cedros is een regenwoud in het Andesgebergte dat ongeveer zo groot is als Nederland. Mijnbouwbedrijven hebben jarenlang geprobeerd toestemming te krijgen om hier grondstoffen te delven.

Als gevolg van de rechterlijke uitspraak worden alle mijnbouwbouw vergunningen nu ingetrokken. En dat is goed nieuws voor de bescherming van het kwetsbare ecosysteem. In het natuurgebied leven meer dan 200 zeldzame en bedreigde diersoorten zoals brilberen en spinaapjes.

Lees ook: ‘Londenaar krijgt ‘s werelds eerste 3D-geprinte oogprothese, en meer nieuws‘ 

Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot haalt 9 miljoen euro groeigeld op

Pieter Pot, de verpakkingsvrije online supermarkt, heeft een investering van 9 miljoen euro opgehaald, zo meldt het bedrijf vandaag in een persbericht.

De start-up heeft in twee jaar tijd 80.ooo klanten geworven. Zij krijgen hun boodschappen in glazen weckpotten thuisbezorgd. Bij de volgende bestelling worden de potten weer ingenomen. En dat is een goede zaak,  want plastic verpakkingen zijn de grootste vervuiler van onze oceanen. Doordat de start-up alles in bulk bestelt, hebben ze veel minder verpakkingen nodig.

De start-up gaat de investering van 9 miljoen onder meer gebruiken voor uitbreiding van het assortiment en voor uitbreiding naar andere West-Europese landen.

App vertaalt kerstverlichting naar sfeervolle audio voor blinden en slechtzienden

In Madrid kunnen blinden en slechtzienden dit jaar óók genieten van de kerstverlichting in de stad. Dit kan dankzij de app Navidad Accesible; dat betekent ‘toegankelijke Kerst’. Dat is te lezen op The Mayor.

De app wordt geactiveerd zodra je in de buurt van de verlichting komt. Je hoort dan een stem die vertelt over bijvoorbeeld de scènes en kleuren.

Dit soort audio-beschrijvingen zijn er voor 30 versierde plekken in Madrid. Gebruikers van de app kunnen ook kiezen voor een rondleiding.

Lees ook: ‘Deze boksschool helpt mensen met Parkinson vooruit, en meer nieuws

Designer herstelt koraal met ontwerpen uit 3D-printer

Een designer uit Californië gebruikt een 3D-printer om koraal te herstellen. Dat meldt ABC 7 News.

Koraalriffen worden bedreigd door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering.

De basis van koraal is een ‘skelet’ van kalk dat gemaakt wordt door kleine diertjes. Ontwerper Alex Schofield maakt die constructie na door fijngemalen calciumcarbonaat in een 3D printer te stoppen. De printer maakt hier laag voor laag een koraalachtig skelet van.

De geprinte constructies zijn als test in de zee geplaatst, en dat was een succes. Na een tijd groeiden er baby oesters op en er leefde zelfs een kleine krab in het koraal.

Pluk een jas: Haarlems stel hangt warme jassen in de boom voor mensen die er één nodig hebben

Warm nieuws uit Haarlem. Daar kunnen mensen die geen geld hebben om een warme jas te kopen er één uit de bomen ‘plukken’. Dat lezen we bij NH Nieuws.

De tweedehands jassen worden deze zondag opgehangen in de bomen naast het Museum van de Geest. De actie is een initiatief van Gertien en haar man Jos. Het stel trouwde afgelopen zomer en vroeg niet om cadeaus, maar om tweedehands jassen.

Mensen die zelf willen bijdragen aan de actie, kunnen volgende week hun tweedehands jas afgeven bij het museum.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:41
you got the love candi staton
13:37
lost child amos lee
13:33
fresh kool & the gang
13:24
eastside four80east
13:21
california soul marlena shaw
13:18
look what we do benny sings ft. jones
13:15
why did you do it? stretch
13:11
revival gregory porter
13:08
you are everything marvin gaye and diana ross
13:05
mr. wendal arrested development