Fietsen gelijk aan Parkinson-medicatie
19

Fietsen gelijk aan Parkinson-medicatie

Mensen met Parkinson die in het vroege stadium van hun ziekte regelmatig thuis sporten, ervaren daar duidelijk voordeel van.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc, dat gepubliceerd is het gezaghebbende tijdschrift ‘The Lancet Neurology’. Bij het onderzoek fietste de ene groep patiënten drie keer per week op een hometrainer. De controlegroep deed alleen rek- en strekoefeningen.

Na zes maanden bleek dat de Parkinson-verschijnselen van de mensen in de fietsgroep constant bleven. Bij de controlegroep namen de ziekteverschijnselen wel toe. Het regelmatige sporten komt als verbetering overeen met het effect van gangbare Parkinson-medicatie. Bijkomend voordeel is dat de fietsgroep ook nog eens fitter werd.

LEES OOK: Zingende kaarten bezorgen mensen met dementie een bijzonder moment

De “gamification” van de fietstrainingen droeg bij aan het succes van het experiment. Zo waren de hometrainers uitgerust met beeldscherm en software waarmee je een etappe van de Tour de France kon simuleren tegen virtuele tegenstanders. Ook konden deelnemers aan het onderzoek ‘Pacman’ spelen op de hometrainer, en dan is het hard trappen of opgeslokt worden door een monstertje. Dankzij deze motiverende elementen, fietsten de deelnemers trouw drie keer per week op de hometrainer.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:50 Mary Wells
my guy mary wells
13:46 Lorrèn
tropical commotion lorrèn
13:42 Aloe Blacc
the man aloe blacc
13:38 Simply Red
it's only love simply red
13:31 Mary J. Blige
family affair mary j. blige
13:25 James Brown
the payback (part i) james brown
13:22 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
13:18 Erykah Badu
tyrone (live) erykah badu
13:15 Allen Stone + Jamie Lidell
taste of you allen stone + jamie lidell
13:11 Diana Ross
upside down diana ross