Eindhoven laat zien dat sociale woningbouw spectaculair groen kan zijn, en meer nieuws
0

Eindhoven laat zien dat sociale woningbouw spectaculair groen kan zijn, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 10 juni 2021. 

‘Hous of One’: Eén gebedshuis voor drie religies

In het centrum van Berlijn is de bouw van een interreligieus gebedshuis begonnen: een gebouw dat dienst doet als kerk, moskee én synagoge. House of One gaat ‘t heten, en volgens Trouw wordt het het eerste multi-religieuze gebedshuis ter wereld.

Het gebouw krijgt drie aparte gebedsruimtes die uitkomen op dezelfde ronde hal. Daar kunnen mensen van de verschillende geloven elkaar ontmoeten. Het project wordt gesteund door organisaties zoals Religions for Peace, maar weerstand is er ook – onder meer vanuit de regering van Turkije.

Eindhoven laat zien dat sociale woningbouw spectaculair groen kan zijn

Een primeur in Nederland: In Eindhoven wordt binnenkort het allergroenste sociale woningbouwproject van Nederland opgeleverd. Letterlijk – want de zogeheten Trudo Toren is het eerste verticale bos van het land. Dat is te lezen op BrightVibes.com.

De toren is 70 meter hoog en er groeien 125 bomen en meer dan 5000 struiken en planten op. Dat is niet alleen leuk om te zien; bij elkaar halen ze elk jaar ook zo’n 50 ton CO2 uit de lucht.

In de bostoren zijn straks 125 duurzame en betaalbare woningen te huur. En het eerste vogelnestje is al gespot!

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een impressie van de Trudo Toren. Beeld: Van den Berk.

VK verbiedt verkoop van halogeenlampen

Het Verenigd Koninkrijk komt met een verbod op de verkoop van halogeenlampen. Vanaf september dit jaar mogen ze niet meer worden verkocht. De maatregel moet helpen om sneller over te schakelen naar zuinigere LED-lampen. Volgens experts gaat dat bijna 1,3 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar schelen, meldt de BBC.

De EU kwam in 2018 officieel al met een verbod op de verkoop van halogeenlampen. Toch worden ze hier nog wel verkocht omdat winkels hun voorraden mogen opmaken.

Amerikaanse drone tankt vliegend vliegtuig bij

De Amerikaanse marine is erin geslaagd om de tank van een vliegend vliegtuig bij te vullen met de inzet een onbemande drone. Dat is te zien in een video van CNN.

Voor het bijtanken werd de zogeheten probe-and-drogue-techniek gebruikt. Daarbij gaat een flexibele slang met brandstof van het ene vliegtuig naar het andere. Die techniek bestaat al langer, maar werd nu voor het eerst toegepast met een onbemande drone. Een kapitein van de Amerikaanse marine noemt het een ‘belangrijke ontwikkeling’.

Doing Donderdag

Het is weer Doing Donderdag op Sublime. Zoals elke week een verhaal over iemand die zelf iets doet om een verschil te maken.

Vandaag interieurbouwer Marcel Schoonderwal. Hij hoorde dat een vrouw in Brabant haar tuinhuisje liet opknappen, maar de klusjesman die ze inhuurde bleek een oplichter. Gaten in het hout had ‘ie provisorisch opgevuld met kranten en een laag kit. Vervolgens ging hij er met het geld van de vrouw vandoor.

Het verhaal raakte Schoonderwal zo, dat hij besloot het tuinhuisje zelf voor haar op te knappen – helemaal gratis. De vrouw wil anoniem blijven, maar tegen Omroep Brabant zegt ze nog helemaal ontdaan is van deze hulp uit onverwachte hoek.

Lidl start proef met eco-score

Lidl start binnenkort een proef met de eco-score: een label dat aangeeft hoe duurzaam een product is, meldt het platform Change.inc.

Vanaf 1 augustus kun je bij 7 filialen in Gelderland zien wat de impact van bepaalde producten is op het milieu. Voorlopig gebeurt dat alleen nog bij koffie en thee. Die producten krijgen een score van 0 tot 100 en ook een kleurcode: groen betekent weinig milieu-impact en rood veel.

Lidl zegt met de eco-score een duurzame levensstijl beter toegankelijk te willen maken. De proef loopt tot eind oktober.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
02:09 Prince
girls and boys prince
02:06 Cassandra Wilson
show me a love cassandra wilson
02:02 Ben L'Oncle Soul
soulman (french version) ben l'oncle soul
01:58 Paul Hardcastle
don't waste my time paul hardcastle
01:51 Al Green
love is a beautiful thing al green
01:48 Midas Hutch ft. Charli Taft and Daul
in touch midas hutch ft. charli taft and daul
01:41 Musiq Soulchild
just friends (sunny) musiq soulchild
01:37 Sade
hang on to your love sade
01:33 Jason Mraz
butterfly jason mraz
01:29 Lalah Hathaway & Robert Glasper
show me your soul lalah hathaway & robert glasper