Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Grootste windmolenpark ter wereld
19

Grootste windmolenpark ter wereld

Dit jaar wordt de laatste hand gelegd aan een megalomaan windmolenpark voor de kust van Engeland. Het park moet een miljoen huishoudens van stroom voorzien.

 

Zo’n 120 kilometer voor de Engelse oostkust wordt hard gewerkt aan het grootste windmolenpark ter wereld. Verspreid over een gebied groter dan Malta, staan 174 molens van ieder honderd meter hoog. De wieken beslaan een groter oppervlakte dan het bekende London Eye en een enkele rotatie kan een gemiddeld huishouden een volledige dag van stroom voorzien.

De molens moeten vanaf dit jaar gezamenlijk ruim één miljoen huizen van stroom gaan voorzien. En dat is zeer welkom, want het Verenigd Koninkrijk wil dat in 2030 een derde van de elektriciteitsvoorziening uit windenergie komt. Dat besloot het land vorig jaar op de Klimaatactie Top in New York.

LEES OOK: Jaaroverzicht klimaatverandering 2019: het is vijf-voor-twaalf, maar het ‘Greta Thunberg-effect’ is bemoedigend

Ook 77 andere landen hebben daar de belofte gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul terug te dringen.

Het windmolenpark demonstreert hoe je klimaatverandering op grote schaal kunt aanpakken. En ook Dubai, waar het motto groot, groter, grootst geldt, zet grof geschut in, in de strijd tegen klimaatverandering. De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten is druk bezig met de aanleg van het grootste zonnepark ter wereld, genaamd ‘Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park’. Dubai hoopt met behulp van dit zonnepark 75 procent schone energie te produceren in 2050.

Dat is nu nog allemaal toekomstmuziek. Op dit moment is het Tengger Desert Solar Park in China nog steeds het grootste werkende zonnepark ter wereld.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:21 Caro Emerald
riviera life caro emerald
13:17 Outkast
roses outkast
13:12 Crusaders ft. Randy Crawford
street life crusaders ft. randy crawford
13:08 Zouk Machine
maldon zouk machine
13:04 John Legend
p.d.a. (we just don't care) john legend
12:54 John Mayer
new light john mayer
12:50 Laid Back
sunshine reggae laid back
12:47 Sade
smooth operator sade
12:43 Kraak & Smaak
squeeze me kraak & smaak
12:39 Juan Luis Guerra
burbujas de amor juan luis guerra