Grootste windmolenpark ter wereld
19

Grootste windmolenpark ter wereld

Dit jaar wordt de laatste hand gelegd aan een megalomaan windmolenpark voor de kust van Engeland. Het park moet een miljoen huishoudens van stroom voorzien.

 

Zo’n 120 kilometer voor de Engelse oostkust wordt hard gewerkt aan het grootste windmolenpark ter wereld. Verspreid over een gebied groter dan Malta, staan 174 molens van ieder honderd meter hoog. De wieken beslaan een groter oppervlakte dan het bekende London Eye en een enkele rotatie kan een gemiddeld huishouden een volledige dag van stroom voorzien.

De molens moeten vanaf dit jaar gezamenlijk ruim één miljoen huizen van stroom gaan voorzien. En dat is zeer welkom, want het Verenigd Koninkrijk wil dat in 2030 een derde van de elektriciteitsvoorziening uit windenergie komt. Dat besloot het land vorig jaar op de Klimaatactie Top in New York.

LEES OOK: Jaaroverzicht klimaatverandering 2019: het is vijf-voor-twaalf, maar het ‘Greta Thunberg-effect’ is bemoedigend

Ook 77 andere landen hebben daar de belofte gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul terug te dringen.

Het windmolenpark demonstreert hoe je klimaatverandering op grote schaal kunt aanpakken. En ook Dubai, waar het motto groot, groter, grootst geldt, zet grof geschut in, in de strijd tegen klimaatverandering. De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten is druk bezig met de aanleg van het grootste zonnepark ter wereld, genaamd ‘Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park’. Dubai hoopt met behulp van dit zonnepark 75 procent schone energie te produceren in 2050.

Dat is nu nog allemaal toekomstmuziek. Op dit moment is het Tengger Desert Solar Park in China nog steeds het grootste werkende zonnepark ter wereld.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:47 Jamiroquai
if i like it, i do it jamiroquai
12:43 Stevie Wonder ft. Gary Clark Jr.
where is our love song stevie wonder ft. gary clark jr.
12:39 En Vogue
my lovin' (you're never gonna get it) en vogue
12:36 Nina Simone
i can't see nobody nina simone
12:32 Luther Vandross
never too much luther vandross
12:26 Harry Connick jr.
all these people harry connick jr.
12:22 George Michael
amazing george michael
12:18 Michelle David & The Gospel sessions
victory! michelle david & the gospel sessions
12:15 Marvin Gaye and Diana Ross
you are everything marvin gaye and diana ross
12:11 TQ
westside tq