Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Engeland legt zeeweide aan
19

Engeland legt zeeweide aan

Britse natuurbeschermers steken de handen uit de mouwen om een oppervlakte van 20.000 vierkante meter zeebodem weer te voorzien van een weelderige bos groen gras.

 

Jaren geleden waren er voor de Britse kust enorme groene weides met zeegras te vinden. Ondertussen is meer dan negentig procent daarvan verloren gegaan door vervuiling, scheepvaart en de aanleg van havens. Een groot verlies, want dit gras is enorm belangrijk voor het herstel van de natuur.

Zeegras slaat namelijk 35 keer meer koolstof op dan een tropisch regenwoud. Daarnaast is het plantje goed voor de biodiversiteit; op een grasrijke zeebodem is veertig keer meer zeeleven te vinden dan op een kale vlakte. Daarom gaat het Seagrass Ocean Rescue project de zeebodem van Dale Bay bij Wales herstellen. Op de ondiepe zeebodem wordt een twintig kilometer lang touw gelegd. Aan dat touw hangen duizenden jute zakjes die gevuld zijn met in totaal meer dan een miljoen zeegraszaden. En voor die creatie is de nodige inspanning geleverd.

Duikers brachten namelijk zo’n driehonderd uur door op de bodem van één van de resterende zeegrasweiden in Noord-Wales om de zaden te verzamelen. Richard Unsworth van de Universiteit van Swansea is hoofdbioloog van het project. Hij vertelt aan The Guardian dat het verzamelen en zaaien van de zaadjes in de toekomst een stuk makkelijker wordt. Zo gebruikte een vergelijkbaar project in de Verenigde Staten een automatische oogstmachine die de zaden kon verzamelen en verspreiden.

Het project is opgezet door het Wereld Natuur Fonds, Sky Ocean Rescue en Swansea University. Unsworth is enorm trots op het project zegt hij tegen de krant: ‘Als wetenschapper kan ik de komende twintig jaar wetenschappelijke artikelen schrijven over de achteruitgang van zeegras, of ik besteed twintig jaar om er iets aan te doen. Het is onze verantwoordelijkheid als wetenschappers om te rapporteren én te handelen.’

Foto’s: Nina Costable / WWF UK

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:30 Otis Redding
i've got dreams to remember otis redding
16:22 Rose Royce
car wash rose royce
16:18 Average White Band
pick up the pieces average white band
16:14 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
16:10 Etta James
i'd rather go blind etta james
16:07 Chaka Khan
i feel for you chaka khan
16:02 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
15:50 Pharrell Williams
happy pharrell williams
15:47 Diana Ross
ain't no mountain high enough diana ross
15:42 Earth Wind & Fire
in the stone earth wind & fire