Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Maatregelen tegen ‘menstruatiearmoede’
19

Maatregelen tegen ‘menstruatiearmoede’

In navolging van de Schotse regering hebben de Engelsen nu ook besloten om scholieren gratis menstruatieproducten aan te bieden.

Niet naar school gaan of een infectie riskeren door menstruatie omdat er geen geld is om tampons of maandverband te kopen. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar in welgestelde landen als Engeland en ook in Nederland komt ‘menstruatiearmoede’ voor.

Krant als maandverband

Zo heeft 1 op de 10 Engelse meisjes niet genoeg geld om menstruatieproducten te kunnen kopen. Daarnaast is het voor 15% een zorgelijke kostenpost en ziet 12% zich zelfs genoodzaakt toiletpapier of kranten als alternatief te gebruiken. Dit bleek uit een onderzoek van Plan International dat onder duizend vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk in 2017 werd gehouden.

Daarom besloot in april jl. de regering in Londen 20 miljoen pond uit te trekken zodat middelbare scholieren en collegestudenten nu kosteloos producten voor de ongesteldheidsperiode kunnen krijgen.

LEES OOK: 7 nieuwe vegan producten die straks in jouw supermarkt liggen

Door de investering van de regering kunnen nu ongeveer 1,7 miljoen leerlingen op 20.000 scholen voorzien worden van bijvoorbeeld gratis tampons en maandverband. Met het besluit wil de regering zogenoemde ‘Period Poverty’ tegengaan, ofwel menstruatiearmoede bij meisjes uit arme gezinnen. Daarnaast hoopt de regering ook het taboe te doorbreken dat er heerst op ongesteldheid.

Menstruatiearmoede in Nederland

Plan International heeft ook in Nederland onderzoek gedaan naar menstruatiearmoede onder duizend vrouwen tussen de 12 en 25 jaar. Hieruit is gebleken dat 10% soms geld te weinig had om menstruatieproducten te kunnen kopen. 2% zei weleens een tampon of maandverband te hebben hergebruikt vanwege de kosten. Daarnaast wordt de toegang tot menstruatieproducten voornamelijk beperkt door geldgebrek, gebrekkige kennis en de taboes die op menstruatie rusten. Deze resultaten bleken te stroken met een ander onderzoek dat door de feministische vereniging De Bovengrondse werd uitgevoerd.

Ook Sanitatie en hygiëne-expert van Plan Nederland Mascha Singeling beaamt dat taboes belemmerend werken. Deze leiden er mede toe dat het moeilijk vast te stellen is hoeveel Nederlanders exact te maken hebben met menstruatiearmoede.

In november jl. werd het onderzoeksrapport over menstruatiearmoede van de Bovengrondse ingezonden naar minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wat tot Kamervragen leidde. Vandaag reageerde hij in een kamerbrief dat het kabinet van mening is dat het huidige beleid voldoende mogelijkheid biedt om menstruatiearmoede en de gevolgen daarvan tegen te gaan in Nederland.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:08 Cunnie Williams ft. Monie Love
saturday (mousse t.'s house edit) cunnie williams ft. monie love
18:03 Rick James
glow (album version) rick james
17:50 Sharon Redd
can you handle it sharon redd
17:46 Michael Jackson & Justin Timberlake
love never felt so good michael jackson & justin timberlake
17:41 Mother's Finest
baby love mother's finest
17:38 Anderson .Paak
jewelz anderson .paak
17:32 Kool & The Gang
fresh (12 inch remix) kool & the gang
17:21 Earth Wind and Fire
got to get you into my life earth wind and fire
17:18 Stevie Wonder
signed,sealed,delivered, i'm yours stevie wonder
17:13 SAULT
free sault