Sublime Cultuuragenda

Hier vind je dé leukste tips voor je weekend: concerten, festivals, films, theater en meer. 


– Maart 2019 – 


Conny Jannssen – Broos 

Datum: 18 januari t/m 11 mei 2019
Locatie: Theater Rotterdam Schouwburg 
Tickets: theaterrotterdam.nl

Conny Janssen Danst opent het jaar 2019 met de nieuwe avondvullende dansvoorstelling BROOS, een sprankelende, fysieke productie over ouderdom, jeugd en de breekbaarheid van het leven. Naast een groot ensemble van vijftien dansers werkt choreografe Conny Janssen voor de live muziek in BROOS samen met muzikante en zangeres Maartje Teussink. 


Jazz Orchestra tourt met Fuse

Data & locatie:
21 maart 2019, Groningen
23 maart 2019, Rotterdam
28 maart 2019, Eindhoven
29 maart 2019, Tilburg
30 maart 2019, Den Haag
31 maart 2019, Utrecht
Tickets: jazzorchestra.nl

Het prestigieuze Jazz Orchestra of the Concertgebouw bestaat uit 17 jazzmusici van wereldklasse, met zowel (inter-) nationale topsolisten als jong Nederlands talent. Fuse staat erom bekend de muzikale invloeden van de zes groepsleden te combineren tot een eigenwijze mix van klassiek, jazz en improvisatie.


Soul Live

Datum: 22 maart 2019
Locatie: 013, Tilburg
Tickets: 013.nl

Inmiddels is Soul Live uitgegroeid tot het grootste en meest gezellige soulfeest van Nederland! Een dansavond voor de echte soulliefhebbers van jong tot oud! De muziek van James Brown, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Raphael Saadiq, Angie Stone en Jill Scott komen langs. 


Beautiful Strangers

Data & locatie:
23 maart 2019, Poppodium Volt, Sittard
29 maart 2019, Corneel, Lelystad 
30 maart 2019, Zinder, Tiel
5 april 2019, De Neushoorn, Leeuwarden
6 april 2019, Annabel, Rotterdam
12 april 2019, P60, Amstelveen 
13 april 2019, Podium de Vorstin, Hilversum 
19 april 2019, Grenswerk, Venlo
21 april 2019, Effenaar, Eindhoven
10 mei 2019, Fletcher Hotel-Restaurant Erica, Berg en Dal, Glederland
17 mei 2019, Fluor, Amersfoort
24 mei 2019, Luxor Live, Arnhem 
14 December 2019, Fletcher Hotel-Restaurant Nieuwegein-Utrecht, Nieuwegein
Tickets: beautifulstrangers.nl

Beautiful Strangers is een band die is ontstaan na de dood van Prince in april 2016. Na het succes van de eerste twee theaterstours gaat Beautiful Strangers opnieuw touren door Nederland. De ‘Let’s Go Crazy’ show zal te bezoeken zijn in steden zoals Breda, Lelystad en Rotterdam.


Festival Tweetakt 2019

Neude: 29 maart t/m 16 juni 2019
Tickets: 
tweetakt.nl

Festival Tweetakt, theater, muziek en kunst voor iedereen! van 29 maart t/m 16 juni in alle Utrechtse theaters, Fort Ruigenhoek in Groenekan en het feestelijke festivalcentrum (met podia, zweefmolen én restaurant!) midden in de stad op de Neude!


– April 2019 –


Transistion Festival 

Datum: 6 april 2019
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht

Line-up: Metropole Orkest & Donny McCaslin feat. Jason Lindner, Bugge Wesseltoft/Dan Berglund/Magnus Öström – Rymden, 50 Years of ECM met Enrico Rava Sextet, Mathias Eick Quintet, Shai Maestro Trio, Wolfert Brederode Trio en Elina Duni

‘Transition’ werd door 3VOOR12 benoemd tot een van de “50 belangrijkste festivals van Nederland”. Voor de vierde editie van dit festival komen duizenden jazzliefhebbers bijeen op zoek naar nieuwe, favoriete musici binnen de jazz en geïmproviseerde muziek.  


Jake Isaac 

Data & locatie:
6 april 2019, Vondelkerk, Amsterdam 
7 april 2019, TivoliVredenburg, Utrecht

De Londense singer-songwriter Jake Isaac maakt frisse, soulvolle popliedjes die worden begeleid door zijn machtige stemgeluid. Hij bracht in 2016 de EP Where We Belong’ uit op Elton John’s Rocket Records en kwam daarmee direct in de top 10 van iTunes binnen.


UB40

Datum: 10 april 2019
Locatie: Zigo Dome, Amsterdam
Tickets: mojo.nl 

UB40 keert in 2019 terug naar Nederland. De tour staat in het teken van hun 40 jarig jubileum. Met bekende hits als ‘Red, Red Wine’ en ‘One in Ten’ nemen ze je mee in een trip down memory lane. 


Benny Sings
 
Datum: 11 april 2019
Locatie: Bitterzoet, Amsterdam
Tickets: ticketmaster.nl

Benny Sings is bekend van nummers zoals: ‘Passionfruit’ en ‘Nakameguro’. De zanger is inmiddels bekender in het buitenland dan in Nederland. Zo staat hij met grote shows in de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. Zijn nieuwe album ‘City Pops’ komt op 22 februari uit. 


Friejam Jazzfestival 

Datum: 13 april 2019
Locatie: Neushoorn, Leeuwarden 
Tickets: neushoorn.nl

Friejam is jarig en is vijf jaar geworden. Dat vieren we met een groots jazzfestival met een divers programma op maar liefst drie podia in Neushoorn. In een mix van jazz, klassiek, funk en afrobeat proosten we op de verjaardag van Friejam!


New Cool Collective 

Datum: 19 april 2019
Locatie: P60, Amstelveen
Tickets: ticketmaster.nl

De Nederlandse New Cool Collective reist al 26 jaar de wereld rond met een mix van jazz, dance en afrobeat. In 2018 wonnen ze onder leiding van Benjamin Herman een Edison Jazz Award. 


Shalamar

Datum: 20 april 2019
Locate: Melkweg, Amsterdam
Tickets: melkweg.nl

Shalamar de bekende disco, – soul- en funkgroep kreeg in de jaren 80 veel succes door nummers zoals: ‘Second Time Around’, ‘Night To Remember’ en ‘I Can Make You Feel Good’. In 2015 waren ze al een keer te zien in de Melkweg en nu komen ze weer dus bereid je voor op een soulvolle en funky dansavond. 


– Mei 2019 –


Marquis Hill Blacktet

Datum: 2 mei 2018
Locatie: LantarenVenster, Rotterdam
Tickets: LantarenVenster

Met zijn vaste band Blacktet mixt deze getalenteerde trompettist moeiteloos invloeden van hiphop, spoken word en drum ‘n’ bass met meer traditionele jazzklanken.


Jeangu Macrooy

Datum: 2, 3 & 10 mei 2019
Locatie: Metropool, TivoliVredenburg en 013.

Jeangu Macrooy heeft een bijzondere gave: hij kan met enkel zijn stem en een gitaar een zaal muisstil krijgen én uitbundig aan het dansen. Als dat je al lukt met enkel een gitaar, dan kan je nagaan wat Jeangu teweeg kan brengen met een achtkoppige band inclusief blazerssectie achter zich.


Ruben Hein

Datum: verschillende datums in maart, april en mei
Locatie: verschillende theaters in Nederland
Tickets: rubenhein.nl

Ruben Hein staat in maart in theaters voor zijn eerste solovoorstelling ‘Boventoon’Ruben deelt zijn ervaring met het schrijven van zijn derde album door muziek, persoonlijke herinneringen en de nodige zelfspot.


Alain Clark

Data & locatie:
4 mei 2019 TivoliVredenburg, Utrecht
17 mei 2019 Muziekgebouw, Eindhoven
23 mei 2019 De Oosterpoort, Groningen 
Tickets: Ticketmaster.nl

Alain Clark geeft naar aanleiding van het uitverkochte Koninklijk Theater Carré 3 extra shows. De zanger is onder andere bekend van hits zoals ‘Father & Friend’, ‘Blow Me Away’ en ‘Back In My World’. De shows zullen in het teken staan van zijn nieuwe album ‘Sunday Afternoon’ dat in het voorjaar zal verschijnen.


Amos Lee

Data & locatie: 
14 & 15 mei 2019 Paradiso, Amsterdam 
Tickets: paradiso.nl

Met zijn gospel- en bluesinvloeden, weet Amos Lee zijn luisteraars al jaren te raken. ‘Mission Bell’ uit 2011 wordt wel eens zijn grote doorbraak genoemd, maar de Amerikaan levert al vanaf 2005 parels af.Met het splinternieuwe ‘My New Moon’, zijn zevende en misschien wel meest persoonlijke album komt de singer-songwriter nu terug naar Nederland. 


Elton John

Datum: 15 mei 2019
Locatie: Ziggo Dome, Amsterdam
Tickets: Uitverkocht

Elton John komt voor zijn afscheidstournee ‘Farewell Yellowbrick Road’ naar Nederland. Op 15 mei 2019 gaat de zanger optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. De afscheidstournee gaat drie jaar duren en het beloofd een muzikale en visuele reis te gaan worden door de carrière van Elton John.


Sabrina Starke

Datum: 24 Mei 2019
Locatie: P60, Amstelveen
Tickets: ticketmaster.nl

Singer-songwriter Sabrina Starke is terug in Amstelveen met een nieuwe show. En ze maakt het persoonlijk. Met songs die levenslessen zijn over zelfliefde en de complexiteit van de wereld waar we in leven.


– Juni 2019 –


Caro Emerald

Datum: 7 juni 2019
Locatie: Amsterdamse Bostheater
Tickets: liveatamsterdamsebos.nl

De eerste namen voor het seizoen zijn bevestigd. De ene avond zal er een grote artiest staan en de andere avond een singer-songwriter die een intieme sfeer geeft aan het bos. Voor nu is het bekend dat Douwe Bob, Edwin Evers Band, Caro Emerald en nog een aantal andere artiesten komen optreden in het openluchttheater. Voor de volledige artiestenlijst ga je naar de website.


Elton John

Datum: 8 juni 2019
Locatie: Ziggo Dome, Amsterdam
Tickets: ziggodome.nl

Elton John komt voor zijn afscheidstournee ‘Farewell Yellowbrick Road’ naar Nederland. Op 8 juni 2019 gaat de zanger optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. De afscheidstournee gaat drie jaar duren en het beloofd een muzikale en visuele reis te gaan worden door de carrière van Elton John.


Steffen Morrison 

Datum: 8 juni 2019
Locatie: Metropool, Hengelo OV
Tickets: ticketmaster.nl 

Steffen Morrison groeit op met de tunes, moves & grooves van James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye, maar ook met de harmonieuze klanken van The Crystals, de rock van The Rolling Stones en de teksten van Lou Reed. Zijn muzikale bagage kent dus een bonte mix van invloeden waar hij zijn eigen ingrediënten aan heeft toegevoegd.


Hollands International Blues Festival 

Datum: 14 & 15 juni 2019
Locatie: Grolloo, Drenthe 
Tickets: hollandinternationalbluesfestival.com 

De vierde editie van het Hollands International Blues Festival vind dit jaar weer plaats in de Blues Village Grolloo. De artiesten die langskomen zijn Van Morrison, ZZ Top, Jonny Lang, Curtis Salgado, Danielle Nicole, Lynyrd Skynyrd, Gary Clark Jr., St. Paul and the Broken Bones, Eric Gales en Delgres.


Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience

Datum: 10 juni 2019
Locatie: Paradiso, Amsterdam
Tickets: paradiso.nl

Samen met oud-leden van Earth, Wind & Fire zal McKay deze tour een ode brengen aan de band die bekend is van hits als ‘September’ en ‘Boogie Wonderland’. 


Woody Allen & The Eddy Davis New Orleans Jazz Band
 
Datum: 24 juni 2019
Locatie: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam 
Tickets: carre.nl

Woody en de band beginnen hun tour door Europa met een exclusief concert in Amsterdam. Het wordt een speciale avond met een volledig geïmproviseerde show. 


Mavis Staples

Datum: 27 juni 2019 
Locatie: Carré, Amsterdam 
Tickets: mojo.nl

De 79-jarige soul- en gospelzangeres zingt vanaf de jaren 50 en heeft inmiddels 53 Grammy Awards weten binnen te slepen. Ze begon haar carrière met The Staple Singers en scoorde hits met de nummers ‘I’ll Take You There’ en ‘Let’s Do It Again’. Staples is nog lang niet klaar want ze heeft onlangs haar eerste live album in 10 jaar tijd aangekondigd, ‘Live in London’ zal 8 februari 2019 uitkomen.


Caro Emerald 

Datum: 28 juni 2019
Locatie: Openluchttheater Hertme, Overijssel 
Tickets: ticketmaster.nl

Caro Emerald veroverde Europa met ‘Deleted Scenes From The Cutting Room Floor.’ Na gespeeld te hebben in de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen is ze ook te zien in het Openluchttheater in Hertme. 


inJazz

Datum: 27 & 28 juni 2019
Locatie: LantarenVenster, Rotterdam
Tickets: injazz.nl

Met verschillende optredens conferenties en netwerkgelegenheden is Rotterdam de plek om te zijn op 27 en 28 juni. Een team van professionals kiest uit de aanmeldingen een aantal Nederlandse artiesten uit, die de twee dagen mogen vullen met jazzmuziek. 


Jazz Night Express

Datum: 28 t/m 30 juni 2019
Locatie: Rotterdam – Amsterdam – Berlijn (retour)
Tickets: jazznightexpress.nl 

De Jazz Night Express is een nachttrein met 450 slaapplekken voor reizigers en biedt spectaculaire jazz-optredens, een bistro, een restaurant en voor iedere reiziger een slaapplek. Artiesten zoals Ntjam Rosie Acoustic Quartet, Jesse van Ruller en Thomas Pol & Joost Patocka zullen een optreden geven in de nachttrein, met eindbestemming Berlijn. 


Nile Rodgers & Chic

Datum: 29 juni 2019
Locatie: Zuiderpark, Den Haag
Tickets: Ticketmaster

Dit jaar is Nile Rodgers aanwezig bij Saturday Night dat gehouden wordt in het Zuiderpark. Door het succes dat Chic heeft gehad is Nile uitgeroeid tot een veelgevraagde producer en songschrijver. Na 26 jaar hebben Nile Rodgers & Chic op 14 september 2018 een nieuw album uitgebracht dat ‘It’s About Time’ heet.   


– Juli 2019 –


Gregory Porter

Datum: 6 juli 2019
Locatie: Royal Park Live, Paleis Soestdijk
Tickets: royalparklive.nl

Vorig jaar was Gregory Porter nog te zien bij het North Sea Jazz Festival en gaf hij drie uitverkochte concerten in Koninklijk Theater Carré. De jazzzanger uit Los Angeles scoorde hits zoals ‘Holding On’ en ‘Liquid Spirit’. Voor het gelijknamige album ontving hij een Grammy Award.


NN North Sea Jazz Festival 

Data & locatie: 12, 13 & 14 juli 2019, Rotterdam Ahoy 
Tickets: northseajazz.nl

Line-up: Tom Misch, Emile Sande, Earth, Wind & Fire, Nile Rodgers & Chic, Hans Dulfer, Selah Sue, Ceelo Green, N.E.R.D., Aloe Blacc en meer. 

Het North Sea Jazz Festival is begonnen in 1976, inmiddels heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een groots internationaal evenement. Een festival waar onder één dak drie dagen lang jazzmuziek uit het verleden, heden en de toekomst wordt gepresenteerd.


Bospop presents: Sting, Skunk Anansie, Nile Rodgers & CHIC, James Morrison, Kovacs en Marc Broussard 

Data & locatie: 12,13 & 14 juli 2019, Weert
Tickets: bospop.nl

Nile Rodgers & Chic zijn dit jaar veel in Nederland bij verschillende evenementen zoals Concert at Sea, Parkpop en Bospop. Naast Rodgers en zijn band komen er nog meer muziekgrootheden langs bij Bospop, zoals Sting, Snow Patrol, Skunk Anansie, Level 42 en Earth, Wind & Fire Experience, James Morrison, Kovacs en Marc Broussard. 


Betty Wright

Data & locatie:
24 juli 2019, 013 Poppodium, Tilburg
23 juli 2019, Paradiso, Amsterdam

Betty Wright scoorde in de jaren ’70 grote hits met onder andere ‘Clean Up Woman’, ‘Tonight Is The Night’ en ‘Where Is The Love’ (waar ze een Grammy voor in de wacht sleepte).


– Augustus 2019 –


Soul Live Festival 

Datum: 31 augustus 2019
Locaties: De Pettelaarse Schans, ‘s-Hertogenbosch 
Tickets: soullivefestival.nl

Het festival brengt soulliefhebbers samen, jong en oud. Opkomende artiesten zullen met de legendes uit de soulscene verrassende en bekende hits van vroeger en nu ten gehore brengen. Maar ook vele dj’s gaan de lekkerste soul en funk aan elkaar mixen.


– Oktober 2019 –


John Mayer

Datum: 9 oktober 2019
Locatie: Ziggo Dome, Amsterdam
Tickets: ticketmaster.nl

Op 9 oktober komt John Mayer naar de Ziggo Dome! De zanger is bekend van nummers, zoals ‘Waiting On The World To Change’, ‘New Light’  en zijn nieuwste nummer ‘I Guess I Just Feel Like’. John Mayer start zijn Europese tour op 1 oktober in Stockholm en eindigt op 18 oktober in Manchester.


Angie Stone

Datum: 23 oktober 2019
Locatie: Tivoli Vredenburg, Utrecht 
Tickets: TivoliVredenburg.nl

De Amerikaanse zangeres zat eind jaren 70 in één van de eerste vrouwelijke rapgroepen, The Sequence. Angie Stone heeft ook veel gewerkt met Prince, Beyoncé, Lenny Kravitz en D’Angelo. Zelf brak ze pas echt door in 1999 met het album ‘Black Diamond’. Op het album ‘Dream’ dat ze in 2015 uitbracht laat ze zien dat ze een echte soulzangeres is. 


– September 2019 –


Hozier

Datum: 1 september 2019
Locatie: Afas Live, Amsterdam
Tickets: ticketmaster.nl

Naar aanleiding van zijn nieuwe album, dat op 1 maart uitgebracht wordt, gaat Hozier op tour. Op 1 september komt de zanger naar Nederland toe om zijn tweede album ‘Wasteland, baby!’ te promoten.


Eric Vloeimans & Frank Woeste 

13 september 2019, TivoliVredenburg, Utrecht
15 september 2019, Otto Reuchlinweg, Rotterdam 

De Duitse pianist Woeste en toptrompettist Vloeimans zijn muzikaal verbroederd. Door de klassieke invalshoek van Frank Woeste en de ‘fluister’-trompet van Eric Vloeimans, met zijn caleidoscoop van klanken, belooft het een bijzondere avond te worden.


– December 2019 – 


Sabrina Starke

Datum: 13 December 2019
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Tickets: ticketmaster.nl

Singer-songwriter Sabrina Starke is terug in TivoliVredenburg met een nieuwe show. En ze maakt het persoonlijk. Met songs die levenslessen zijn over zelfliefde en de complexiteit van de wereld waar we in leven.


– Januari –


Better Get Hit Urban Soul & Jazz Fetisval 2019

Datum: 10 & 11 januari 2020
Locatie: Theater, Tilburg 
Tickets: nog niet te koop

‘Better Get Hit’ is het nieuwste festival van Brabant met de beste urban, soul en jazz. Het eerste festival van het jaar als ontmoetingsplek voor publiek en bedrijven met de beste muziek en het lekkerste eten en drinken.


Jonathan Jeremiah en Amsterdam Sinfonietta

Datum: 15 januari 2019,
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Tickets: tivolivredenburg.nl

”Breder dan klassiek” is een jaarlijkse reeks concerten waarbij Amsterdam Sinfonietta wordt vergezeld door een gastartiest. Later volgt de rest van de concerten.


– Februari 2020 –


New Cool Collective

Datum: 1 februari 2020
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Tickets: tivolivredenburg.nl of ticketmaster.nl

De Nederlandse New Cool Collective reist al 26 jaar de wereld rond met een mix van jazz, dance en afrobeat. In 2018 wonnen ze onder leiding van Benjamin Herman een Edison Jazz Award. 


Waylon

Datum: 29 februari 2020
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Tickets: ticketmaster.nl

Tijdens de toer zal Waylon begeleid worden door een zevenkoppige band. De avonden zullen gevuld worden met odes aan zijn muzikale helden: Waylon Jennings, Willie Nelson, Johnny Cash en Kris Kristofferson. Daarnaast zal de zanger, die eigenlijk Willem Bijkerk heet, veel vertellen over zijn start bij ‘Hollands Got Talent’, ‘The Voice of Holland’, ‘Het Eurovisiesongfestival’ en zijn privéleven.


– Maart 2020 –


Forever Amy 

Datum: 14 maart 2020
Locatie: Q-Factory, Amsterdam 
Tickets: ticketmaster.nl

Als je je ogen dicht doet dan hoor je Amy Winehouse. In Forever Amy wordt de jazzdiva zeer natuurgetrouw vertolkt door het Siciliaanse jazz- en soulwonder Alba Plano. Samen met de oorspronkelijke bandleden van de overleden zangeres leeft de muziek nog steeds voort.