Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Even video-bellen met de gebarentolk
19

Even video-bellen met de gebarentolk

De Amerikaanse vertaalhulp-app Jeenie heeft een functie gelanceerd voor dove gebruikers. Met één druk op de knop kunnen zij een gebarentolk inbellen die via een videoverbinding het gesprek vertaalt.

Een vraag stellen over een broodje op de menukaart of een probleem doorgeven aan de supermarktmanager. Dove of slechthorende mensen moeten daarvoor vaak hun toevlucht nemen tot pen en papier of hun vragen en antwoorden uittypen op hun telefoon. De Amerikaanse vertaalhulp-app Jeenie heeft nu een functie geïntroduceerd die zulke gesprekken sneller en persoonlijker moet maken: de video-gebarentolk, 24 uur per dag te bereiken.

Hoe het werkt: de gebruiker selecteert Amerikaanse gebarentaal (ASL) als taal, en drukt op de Video Call-knop. Binnen een minuut komt er dan een tolk aan de lijn die het gesprek tussen de gebruiker en de andere persoon vertaalt. Kosten: tussen 0.69 en 1 dollar per minuut.

Het is niet voor het eerst dat Jeenie dit soort ‘live-tolken’ beschikbaar stelt. Eerder werkte de app al met vertalers voor onder andere Spaans en Mandarijn. De functie was in eerste instantie bedoeld voor toeristen die een vertaler nodig hebben. Maar de oprichters van de app realiseerden zich dat zo’n snel oproepbare video-tolk nog niet bestond voor doven en slechthorenden, terwijl zij in het dagelijks leven juist vaak te maken hebben met mensen die hun taal, de gebarentaal, niet beheersen.

De Amerikaanse Laura Yellin heeft de nieuwe functie getest. Als doof persoon vindt zij het prettig om een video-tolk achter de hand te hebben, zo vertelde ze aan Fast Company. Niet alleen in lastige situaties, maar bijvoorbeeld ook voor iets eenvoudigs als het bestellen van koffie en een toetje: “Dat was geweldig, omdat ik met de barista een vlot gesprek kon voeren over zijn aanbevelingen, in plaats van een schriftelijke uitwisseling.”

Voorlopig is de functie alleen nog beschikbaar in Amerikaanse gebarentaal, maar de makers hopen in de toekomst ook met andere talen aan de slag te gaan.

Jeenie is overigens niet het enige bedrijf dat eraan werkt om communicatie voor doven en slechthorenden makkelijker te maken. Afgelopen zomer maakte Google bekend te werken aan een app die handgebaren direct kan vertalen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:38 Jamie Cullum
everlasting love jamie cullum
06:34 Young Gun Silver Fox
kingston boogie young gun silver fox
06:30 Deniece Williams
it's your conscience deniece williams
06:22 Justin Timberlake
take back the night justin timberlake
06:17 Maysa
can we change the world? maysa
06:11 Alain Clark
yes alain clark
06:08 Jonathan Jeremiah
happiness jonathan jeremiah
06:06 Amp Fiddler & Corinne Bailey Rae
if i don't amp fiddler & corinne bailey rae
06:01 Donna Summer
state of independence donna summer
05:52 Crusaders
keep that same old feeling crusaders