Even video-bellen met de gebarentolk
19

Even video-bellen met de gebarentolk

De Amerikaanse vertaalhulp-app Jeenie heeft een functie gelanceerd voor dove gebruikers. Met één druk op de knop kunnen zij een gebarentolk inbellen die via een videoverbinding het gesprek vertaalt.

Een vraag stellen over een broodje op de menukaart of een probleem doorgeven aan de supermarktmanager. Dove of slechthorende mensen moeten daarvoor vaak hun toevlucht nemen tot pen en papier of hun vragen en antwoorden uittypen op hun telefoon. De Amerikaanse vertaalhulp-app Jeenie heeft nu een functie geïntroduceerd die zulke gesprekken sneller en persoonlijker moet maken: de video-gebarentolk, 24 uur per dag te bereiken.

Hoe het werkt: de gebruiker selecteert Amerikaanse gebarentaal (ASL) als taal, en drukt op de Video Call-knop. Binnen een minuut komt er dan een tolk aan de lijn die het gesprek tussen de gebruiker en de andere persoon vertaalt. Kosten: tussen 0.69 en 1 dollar per minuut.

Het is niet voor het eerst dat Jeenie dit soort ‘live-tolken’ beschikbaar stelt. Eerder werkte de app al met vertalers voor onder andere Spaans en Mandarijn. De functie was in eerste instantie bedoeld voor toeristen die een vertaler nodig hebben. Maar de oprichters van de app realiseerden zich dat zo’n snel oproepbare video-tolk nog niet bestond voor doven en slechthorenden, terwijl zij in het dagelijks leven juist vaak te maken hebben met mensen die hun taal, de gebarentaal, niet beheersen.

De Amerikaanse Laura Yellin heeft de nieuwe functie getest. Als doof persoon vindt zij het prettig om een video-tolk achter de hand te hebben, zo vertelde ze aan Fast Company. Niet alleen in lastige situaties, maar bijvoorbeeld ook voor iets eenvoudigs als het bestellen van koffie en een toetje: “Dat was geweldig, omdat ik met de barista een vlot gesprek kon voeren over zijn aanbevelingen, in plaats van een schriftelijke uitwisseling.”

Voorlopig is de functie alleen nog beschikbaar in Amerikaanse gebarentaal, maar de makers hopen in de toekomst ook met andere talen aan de slag te gaan.

Jeenie is overigens niet het enige bedrijf dat eraan werkt om communicatie voor doven en slechthorenden makkelijker te maken. Afgelopen zomer maakte Google bekend te werken aan een app die handgebaren direct kan vertalen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:36 Eumir Deodato & Al Jarreau
double face eumir deodato & al jarreau
12:33 Earth Wind & Fire
and love goes on earth wind & fire
12:26 Gabrielle
rise gabrielle
12:21 Benjamin Herman & DaniÙl von Piekartz
trouble benjamin herman & daniÙl von piekartz
12:19 Temptations
my girl temptations
12:15 Joy Crookes
feet don't fail me now joy crookes
12:11 2Pac
changes 2pac
12:08 Paul Carrack
groovin' paul carrack
12:04 Rufus ft. Chaka Khan
do you love what you feel rufus ft. chaka khan
11:52 DNA ft. Suzanne Vega
tom's diner dna ft. suzanne vega