Ex-gameverslaafde helpt jonge ondernemers
19

Ex-gameverslaafde helpt jonge ondernemers

Vandaag in Doing Donderdag spreekt onze Arthur van de Graaf jonge ondernemer Nick van Breda, die zijn gameverslaving wist te overkomen en nu via grote en kleine events andere jongeren inspireert iets zinvols met hun tijd en energie te doen.

 

Het nog relatief korte levensverhaal van Nick van Breda (26) leest als een droomaflevering van tv-programma Het roer om. Zijn 9de tot zijn 19de jaar brengt hij voornamelijk door in de virtuele wereld. Hij leeft voor het online spel Runescape. In de buitenwereld voelt hij zich lang niet zo waardevol als op planeet Gielinor, waardoor hij steeds verder wegzakt in zijn verslaving. In het weekend speelt hij 16 uur op een dag.

Tot zijn oom komt te overlijden, Nicks rolmodel en inspirator. Een man die altijd voor iedereen klaar stond, zonder daar iets voor terug te willen. Nick beseft dat hij een keuze in het leven heeft: hij kan zich verstoppen in de gamewereld of wat van zijn leven maken en net als zijn oom van betekenis zijn voor echte bestaande individuen. Hij kiest voor het laatste.

Nick besluit met kleine veranderingen te beginnen, zoals het groeten van mensen op straat. Ook vergroot hij zijn leefwereld door samen te leven met 400 vluchtingen.

Al snel ontpopt Nick zich tot een gepassioneerd sociaal ondernemer die evenementen en hackatons voor jongeren organiseert met als rode draad: het oplossen van vraagstukken waar we in ons eentje niet uitkomen. Een groep wildvreemden met frisse ideeën blijkt hier wel toe in staat. Een kleine greep uit Nicks initiatieven zijn Under 30 Changemakers, Future Flex Festival, toolkit4Change en International Tech Games.

Sinds hij is gestopt met gamen heeft Nick 30.000 jongeren gecoacht en meer dan vijftig hackatons georganiseerd. Hij genereert inkomen met lezingen, zodat hij zoveel mogelijk tijd kan steken in het verder helpen van ondernemers die de wereld een mooiere plek willen maken.

Als je na het lezen van dit verhaal denkt: leuk voor Nick, maar dit is een ver-van-mijn-bed-show! Bedenk dan dat het voor deze jongen allemaal begon met het groeten van mensen op straat. Dat is waar Doing Donderdag om draait: kleine veranderingen die elkaar versterken en een positieve beweging in gang zetten.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:40 Laura Mvula
you work for me laura mvula
15:35 Faith Evans
love like this faith evans
15:32 Barry White
it's ecstasy when you lay down next to me barry white
15:21 Metropolitan Jazz Affair
find a way metropolitan jazz affair
15:18 WarrenG & Nate Dogg
regulate warreng & nate dogg
15:14 Diana Ross
original - i'm coming out (mo money mo problems) diana ross
15:10 Brand New Heavies & N'Dea Davenport
getaway brand new heavies & n'dea davenport
15:06 George Michael
roxanne george michael
15:02 Quincy Jones
razzamatazz quincy jones
14:51 Earth Wind and Fire
fantasy earth wind and fire