Franka Rolvink Couzy: “Een duurzaam leven als werkende moeder is lastig”

Je wilt wel groener leven, maar in de praktijk kies je toch vaak voor gemak en/of goedkoper. Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sectoronderzoek ABN AMRO, weet hier alles van.

Ik handel best vaak helemaal niet duurzaam. Zo pak ik bij voorkeur de auto als het hard regent, laat ik vrijwel al mijn aankopen thuis bezorgen en vlieg ik elk jaar wel een keer naar de zon.

Toch past dit gedrag binnen mijn leven als werkende moeder. Ik wil niet drijfnat in mijn nette pak op mijn werk aankomen, ik heb bijzonder weinig tijd om te shoppen en als ik een weekje vakantie heb, dan moet de zon wel schijnen.

Maar dit gedrag zet me wel aan het denken. En met mij nog veel meer Nederlanders. Want uit recent onderzoek van ABN AMRO blijkt dat we het met z’n allen best lastig vinden om duurzaam te leven. We willen het graag, maar doen er relatief weinig aan.

Afval scheiden gaat nog wel, de kachel een graadje lager zetten ook, en we pakken ook wat vaker de fiets. Maar het moet wel leuk blijven. Als het ongemak oplevert of extra geld kost, dan haken we al snel af. Daarom pakken we juist vaker het vliegtuig in plaats van de trein. Terwijl we weten dat dat dit slecht is voor het klimaat. Maar het is sneller en in veel gevallen ook nog goedkoper.

Dus beste bedrijven, kom alsjeblieft met een duurzaam alternatief dat ons leven makkelijker gaat maken. Echt, je gaat geld aan ons verdienen! Denk in de categorie Spotify, Swap fiets of De Vegetarische Slager. Het liefst iets waar we ook lol aan hebben, iets hips, waarvan niemand zich afvraagt of het duurzaam is. Dat is het gewoon. Dan ga ik in ieder geval over!

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten